Ana Sayfa Yunanistan Haber ABD Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt Önemli Açıklamalarda Bulundu

ABD Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt Önemli Açıklamalarda Bulundu

6
0

ABD Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt katıldığı bir toplantıda önemli açıklamalarda bulundu.
Amerika’nın Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, Amerikan Uçak Gemisi “Abraham Lincoln” Yunan karasularında bulunduğu bir anda katıldığı “7. Exposec- Defence World” (Exposec-Savunma Dünyası) Kongresinde yaptığı konuşmada bölgeyi ve iki ülkeyi ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu.
Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, iki ülkenin işbirliğinin geliştirilmesinin 2018 Aralık ayında Dışişleri Bakan Yardımcısı Yorgos Katrugalos ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasında başlayan stratejik diyaloğun sonucu olduğunu belirtti.
Özetle şunları söyledi:
“Stratejik diyalog bu ikili ilişkinin gücünü ortaya çıkardı. Savunma, güvenlik, terörle mücadele, ticaret, yatırım ve enerji sektörü konusundaki işbirliğimizi derinleştirme konusundaki ortak taahhüdümüzü doğruladı.
Yunanistan’ın jeostratejik konumu, Güney Doğu Akdeniz’in istikrarı için çok önemlidir. Önümüzdeki ay Savunma Bakanı Apostolakis Washington’a gidecek. Burada yapılacak olan ikili toplantı, yalnızca mevcut güvenlik zorluklarını gidermek için değil, aynı zamanda daha geniş alandaki hızlı değişimlere ve geleceğin zorluklarına cevap vermek için gereken esnekliği geliştirmek için de yapılacaktır.
Aleksandrupolis (Dedeağaç) limanı konumu nedeniyle, ülkemiz için özellikle önemlidir. Hem demiryolu bağlantıları hem de bölgede bulunan karayolu ağları nedeniyle büyük potansiyele sahip bir liman. Bu limanın daha da geliştirmek hem güvenlik açısından hem de finansal açıdan anlamlıdır, özelleştirilmesine yardımcı olacak bir Amerikalı yatırımcı bulma konusunda tamamen kararlıyım.
İki ülkenin giderek artan ortak askeri tatbikatları, iki ülkenin ordularının hazırlıklı olma ve işbirliğini iyileştirmesine yardımcı olmaktadır. ABD’nin önceliği, Yunan Silahlı Kuvvetleri’ni bölgede hem diplomatik hem de askeri açıdan dengeleyici bir faktör olarak kalıcı şekilde modernize etmektir.
Yunanistan ile ABD arasındaki ilişkilerin akademik, yenilikçi ekonomi ve savunma sanayiindeki mükemmel seviyesi, savunma ilişkilerinde iki ülke arasındaki işbirliğinin bölgenin stratejik dengesi üzerinde önemli bir etkisi var.
ABD’nin Yunanistan’la ittifakına vereceği büyük ağırlığı ve Yunan müttefiklerimizin potansiyelini ve iki ülke arasındaki dostluğun her geçen gün daha da güçlendiğini yinelemek istiyorum. Bu, her iki ülkenin de çıkarlarına hizmet eden büyük bir stratejik bahis.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz