SYRİZA Partisi İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, Azınlık Eğitimi ile ilgili bir bölümün oluşturulmasına ilişkin bir değerlendirme yaptı. Zeybek, “Azınlık Eğitimini yakından ilgilendiren düzenlemerini içeren yasa teklifinin 9 Şubat Perşembe günü yapılan oturumda görüşlerimi dile getirdim. Şunu asla unutmayalım. Eğitimde atılan iyileştirme adımlarından korkmamalıyız. İyi bir azınlık eğitimi ile çocuklarımızın yarınlara daha güvenle bakmalarını sağlayacağız” ifadelerine yer veriyor.
Zeybek şu görüşü paylaşıyor.
“Azınlık Eğitimini yakından ilgilendiren düzenlemerini içeren yasa teklifinin 9 Şubat Perşembe günü yapılan oturumda görüşlerimi dile getirdim.
Askeri İdarenin eseri olan SÖPA’nın 3966 yasa ile kapatılması, Azınlık Eğitimi’nin ihtiyaçlarını karşılamadığından dolayı Azınlığımızı ve Eğitim camiasını memnun etmiştir.
2014 yılında, PASOK ve Yeni Demokrasi hükümetinin meclisten geçirdiği yasa ile Dedeağaç Üniversitesi’nde hayata geçirilen eğitim programı (didaskalio) ise, sorunu daha da karmaşık hale getirmekteydi. Yunanistan’ın herhangi 4 yıllık bir Pedagoji fakültesiden mezun olan Trakya Üniversitesi’nin Dedeağaç’ta açtığı 2 yıllık eğitim programına katıldıktan sonra, hiç Türkçe dersi almadan ve diğer meslektaşlarına göre 2 yıl fazla eğitim gördükten sonra Azınlık okullarında öğretmenlik yapabileceklerdi.
Bu hatayı bugün Syriza hükümeti düzeltmekte ve yıllarca Azınlığın ve eğitimcilerin isteği doğrultusunda Selanik Aristotelio Üniversitesi’nin Azınlık Eğitimi bölümünü yasallaştırmaktadır. Azınlık mensubu eğitimciler 4 yıllık Eğitim Öğretime bağlanmış ve Bilgi ve Türkçe dili Eğitimi yeterli olan eğitimcilerin yetişmesi için önemli adım atılmıştır.
Bizim için önemli olan, Azınlık Eğitimi’nin seviyesinin artırılmasıdır. Bu da eğitimcilerden geçmektedir. Hedef, Azınlık öğretmenlerinin Türkçe ve Yunancalarının iyi seviyede olması ve çağdaş eğitim metodlarını bilmeri ve uygulamalarıdır.
Hedefimiz Azınlık Eğitimi’nde hem Türkçe seviyesinin hem de Yunanca seviyesinin geliştirilmesi ve devlet okullarının eğitim seviyesine ulaşmasıdır.
Bizim için çift dillilik zenginliktir ve bu iki dilin iyi derecede bilinmesi Azınlığımızın dışlanmasını engelleyecektir.
Azınlık eğitiminde büyük sorunlar bulunmaktadır. Fakat bugün bu sorunlarıın aşılabilmesi için olumlu bir adım atılmaktadır.
Son olarak şunu unutmamız gerekir. Eğitimde atılan iyileştirme adımlarından korkmamalıyız. İyi bir azınlık eğitimi ile çocuklarımızın yarınlara daha güvenle bakmalarını sağlayacağız.”