Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YUNANİSTAN’DA SEÇİLMİŞ MÜFTÜLER MAHKEMELERDE SÜRÜNDÜRÜLÜRKEN BUNLAR DA BU AÇIKLAMAYI YAPIYOR

YUNANİSTAN’DA SEÇİLMİŞ MÜFTÜLER MAHKEMELERDE SÜRÜNDÜRÜLÜRKEN BUNLAR DA BU AÇIKLAMAYI YAPIYOR

26
0

Yunanistan’da Seçilmiş Müftüler Mahkemelerde süründürülürken bunlar da bu açıklamayı yapıyor.

Burası Batı Trakya dedik! “Her türlü çiçek var! Mis kokanı da “pis” kokanı da!”

Bugün BİRLİK Gazetesi’ne İskeçe’de faaliyetlerine devam eden bir Dernek’ten basın açıklaması geldi.

Derneğin ismi Türkçe hariç, İngilizce ve Yunanca olarak “Association Of Teachers Of Islamic Education Of Thrace”, “Σύλλογος Εκπαιδευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας Θράκης.”

Her nedense sebebi bilinmez, ama bu dernek Türkçe isim kullanmıyor. Doğrusu neden Türkçe kullanmıyorlar sebebini merak ediyoruz, buna ilişkin bir açıklama da yaparlarsa iyi olur. Geçtiğimiz aylarda da gönderdikleri basın açıklamalarından biliyorum kullanmadıklarını. 

Yayınladıkları basın açıklamasının son paragrafı dikkatimi çekti ve dedim acaba benim bu ülkede yaşadıklarım, gözümün önünde gördüklerim hayal mi? Yunanistan Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’na bu kadar hoşgörülü yaklaşıyor, bu kadar hak ve hukukunu gözetiyor, veriyor da benim mi haberim yok? İnanın bir anda kendimi sorguladım. 

Bakınız ne diyor bu Dernek yöneticileri.

“Müslümanlar olarak gurur duyuyoruz, çünkü Avrupa Birliği’ne ait demokratik ve özgür bir ülkede yaşıyoruz. Dinî inançlarımızı her zaman koruyan, kimliğimizi, geleneklerimizi ve kültürümüzü canlı tutmamızı sağlayan bir ülkede bulunuyoruz. Yunanistan, Avrupa’da başka hiçbir ülkenin yapmadığı bir şekilde İslam’a saygı göstermiştir ve saygı duymaya da devam etmektedir. Bu büyük başarı kaybedilmemelidir.”  

İşte basın açıklamasının tamamı aşağıdaki gibidir.

Basın Bülteni

“23 Kasım 2017 Perşembe günü, Eğitim, Araştırma ve Din İşleri Bakanlığında, Eğitim, Araştırma ve Din İşleri Bakanı sayın K. Gavroğlu ve Din İşleri Genel Sekreteri sayın G. Kalantzis ile birlikte Hükümetin, İslâm Hukuku (Şeriat) ve bu Hukukun Trakya’da uygulanma şekli konusunda yapmayı planladığı yasal düzenleme ile ilgili bilgilendirilmemiz amacı ile bir görüşme gerçekleştirilmiştir.

Saygıdeğer muhataplarımızı dikkatlice dinledikten sonra, aşağıda belirttiğimiz görüşleri kendilerine aktardık:

A) Bazı çevrelerin sistemli olarak desteklediği ve amaçladığı şekilde İslam Hukukunun (Şeriatın) ilgası ve kaldırılması, Trakya Müslüman Azınlığı için çok büyük bir hakaret teşkil etmekte, dinî inançlarımıza, dinî kimliğimize ve tarihimize karşı yönelik bir icraat olarak algılanmaktadır.

B) Batı Trakya’nın Bulgar işgalinden kurtulup Yunanistan’ın idaresine geçtiği andan itibaren Trakya Müslümanları, İslâm Hukukunun bir bölümü olan aile ve miras hukuku meselelerinin uygulanması konusundaki ayrıcalık ve imtiyazdan yararlana gelmişlerdir. Bölgemizde büyük gerilimler yaratacak ve şimdiye kadar hiçbir şekilde mevcut olmayan problemlerin ortaya çıkmasına sebep olacak bir kararla bu tarihi imtiyaz ve ayrıcalıkların ortadan kaldırılmasını kimseye müsaade etmeyeceğiz.

C) Devletin, halihazırda şekillenmiş olan gerçeği kabul ederek Trakya Müslümanlarının aile ve miras ilişkilerinde İslâm Hukukunu veya Medenî Hukuku seçme hakkını sağlayan uygulamayı yürürlüğe koyan yasal düzenlemeyi gerçekleştirmesi kesinlikle doğrudur. 

D) Müslümanlar için seçme özgürlüğü hakkını güvence altına alma yönündeki herhangi bir girişim, Devletin Müftülükleri gerçekten ve esasen destekleme kararı alması neticesinde ancak tam olarak anlam kazanacaktır. Böylece Müftülükler, kendi yetkilerinin doğru bir şekilde uygulanmasını sağlayacak gerekli tüm kurumsal özelliklere sahip olacaklardır. Bugün, herkes tarafından bilindiği üzere, Müftülükler terk edilmiş bir vaziyettedir, önemli eksiklikleri mevcuttur ve Trakya’daki Müslüman Yunan vatandaşlarına lâyık şeref ve haysiyette düzgün bir şekilde çalışacak durumda değillerdir. Hükümet, Başbakanın Komotini’de ilan etmiş olduğu yasal değişiklikleri düzenlemeden önce görevini yerine getirmeli ve Müftülüklere şer’î hukuk mahkemeleri olarak hareket edebilmeleri için modern bir kurumsal çerçeve ve yasal destek sunarak ciddi ve etkili bir şekilde destek vermelidir. 

Müslümanlar olarak gurur duyuyoruz, çünkü Avrupa Birliği’ne ait demokratik ve özgür bir ülkede yaşıyoruz. Dinî inançlarımızı her zaman koruyan, kimliğimizi, geleneklerimizi ve kültürümüzü canlı tutmamızı sağlayan bir ülkede bulunuyoruz. Yunanistan, Avrupa’da başka hiçbir ülkenin yapmadığı bir şekilde İslam’a saygı göstermiştir ve saygı duymaya da devam etmektedir. Bu büyük başarı kaybedilmemelidir.  

Saygıyla,

Yönetim Kurulu adına

Başkan                                    Sekreter

Basia Rahmi                           Kalın Sali İshak

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz