Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YUNANİSTAN’DA ARNAVUT ÇOCUKLAR ANADİLLERİNDE EĞİTİM ALABİLECEKLER

YUNANİSTAN’DA ARNAVUT ÇOCUKLAR ANADİLLERİNDE EĞİTİM ALABİLECEKLER

12
0

Orta Yunanistan Domokos bölgesinde yaşayan Arnavut çocuklar anadillerinde eğitim alabilecekler. Domokos Belediye Başkanı Stelios Siros, Arnavut ailelerin çocukları kendi anadillerini öğrenebilmeleri için Belediye’nin katkılarıyla bir anaokulu görevi veren uygulama başlattı. Avrupa Birliği programları kapsamında açılan okulda eğitim gönüllü öğretmenler tarafından verilecek. Resmi açılış özel bir törenle gerçekleşti ve törene Atina Arnavutluk Büyükelçisi Dashnor Dervishi katıldı. Eğitim, Domokos’da var olan okullardan bir tanesinde diğer okulların ders saatleri haricinde verilecek. Bu uygulamayı Belediye Başkanı Meclis toplantısında aldığı karar sonucu Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurarak başlatmış.

Son bir yıl içerisinde Trikala, Selanik  ve Domokos bölgelerine açılan Arnavut dilinde eğitim veren okulların sayısı üçe yükselmiş oldu.

Birlik gazetesinden genel Yayın Yönetmeni İlhan Tahsin’in sorularını yanıtlayan Domokos Belediye Başkanı Stelios Siros, “diğer okullarda ders olmayan saatlerde ilk etapta yaklaşık 40 Arnavut çocuk kendi anadillerini öğrenmek için gönüllü öğretmenlerden ders alacaklar. Bu çocukların yaşları okul öncesinden tutun da orta dereceli eğitime giden çocuklardan oluşuyor. Derslerin yapılacağı bina bina bizim değil. Biz bir dilekçeyle Milli Eğitim’den istedik ve olumlu yanıt aldık ve uygulamaya başlandı. Bölgemizde yaşayan Arnavutların belediyemize başvurmasından sonra başvuruyu Meclis toplantısında ele aldık ve çıkan olumlu karar neticesinde bu uygulamaya geçildi. Dediğim gibi bu uygulama diğer olkulların ders saatleri dışında olacaktır” dedi.  

http://atithaso.blogspot.gr/2012/10/blog-post_4477.html

 

BATI TRAKYA’DA İSE ÇOCUKLAR OKULA ALINMIYOR

Yunanistan’da bir Belediye Başkanı kendi imkanları ve kararıyla anaokulu görevi yapabilen imkanı sağlayıp belediye Meclisinde kabul ettirdikten sonra açabiliyor, ancak nedense Batı Trakya bölgesinde anaokulları konusunda bir tuğla dahi üst üste konulamıyor. Bırakın tuğla koymayı, azınlık çocukları tek dilli sadece Yunanca eğitim veren bazı bölgelerdeki anaokullarına gitmedikleri için İlkokullara alınmıyor. Şahin bölgesinde yaşanan böyle bir olayda okul müdürü çocukları okula aldığı için okuldaki görevinden alınmasına neden oldu. Azınlık insanı ise halen derin uykuya sessiz sedasız devam ediyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz