Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin İngilizce dilinde lider haber kaynaklarından biri olan Hurriyet Daily News’te 28 Aralık 2017 tarihinde Barçın Yinanç’ın “Biz Kürt’e Kürt diyoruz, fakat Yunanlılar neden Türk’e Türk diyemiyor?” başlıklı yazısında Yinanç, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Lozan’da Müslüman azınlık olarak tanımlaması nedeniyle Batı Trakya’da Türk’e Türk demeyi reddettiğini yazdı. Bu sebeple isminde “Türk” kelimesi geçen pekçok derneğin kapatıldığını belirten Yinanç, Yunanistan’ı eleştirdi.
Yunanistan Türk kimliğini kabul etmiyor ve bu anti-demokratik!
Yunanlılara “Niçin Türk’e Türk demiyorsunuz?” diye sorduklarında “Uluslararası antlaşmaya uyuyoruz” cevabını aldıklarını belirten Yinanç, bir kişiyi hem Müslüman hem Türk olarak tanımlamanın mümkün olduğunu belirtti. Yinanç, Yunan devletinin kendi çıkarlarına uygun olduğu takdirde uluslararası antlaşmalara atıfta bulunduğunu belirterek Yunanistan’ın isminde “Türk” kelimesi geçen derneklere ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını uygulamayı reddettiğini kaydetti.
Fransızların deyimi ile “Kediye kedi de” diyen Yinanç, Türkiye’nin geçmişte Kürt kimliğinin tanınması konusunda inkar politikası izlediğini ifade etmekle birlikte artık Türkiye’de bu kimliğin tanındığını belirtti. Yinanç, Yunanistan’ın AB üyesi bir ülke olarak 2017’de Türk’e Türk diyememesini eleştirdi.
T.C. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan ziyaretinde Batı Trakya konusunu gündeme getirmesi konusunda yazdığı yazıya karşılık olarak Türkiye’de yaşayan Yunan kökenli Türk vatandaşların ülkeyi terk etmeye zorlandığı ve günümüzde İstanbul’da yalnızca 3 bin Yunanlık kaldığu yönünde bir yanıt aldığını paylaşan Yinanç, Türkiye’nin son yirmi yılda gayri-Müslim azınlıkların sürgününe yönelik arayış olduğunu belirtti. Üç yıl önce “20 dolar, 20 kilo” başlığı ile açılan sergi sonrasında ana akım medyada pekçok yazarın Türkiye’nin gayri-Müslim azınlıklara geçmişte yapılan adaletsizlikleri eleştirdiğini belirtti. Buna karşılık Yinanç, Yunanistan’da gazetecilerin devletin resmi tezinden ayrılarak evrensel bir bakış açısı ile Batı Trakya konusunda ne derece fikir özgürlüğüne sahip olduklarını sordu.
60 bin Türk’ün Yunan vatandaşlığından çıkarıldığını, 800 bin Türk’ün Batı Trakya’yı terk ettiğini belirten Yinanç, her kabinede kendisi ya da ailesi Batı Trakyalı olan bir bakan bulunmasının tesadüf olamayacağını belirtti. Yinanç, Yunanistan’ın Türk kimliğini kabul etmediğini ve bunun anti-demokratik olduğunu söyledi.
Barçın Yinanç’ın yazısının tümüne http://www.hurriyetdailynews.com/opinion/barcin-yinanc/we-call-a-kurd-a-kurd-but-why-cant-greeks-call-a-turk-a-turk-124860 linkinden ulaşabilirsiniz.