Almanya-Yunanistan ilişkileri Euro bölgesi krizi ile gerginliğini sürdürürken, “Yunan ekonomi politikaları iflas etmiştir.
Almanya-Yunanistan ilişkileri Euro bölgesi krizi ile gerginliğini sürdürürken, “Yunan ekonomi politikaları iflas etmiştir. Yunanistan, Euro bölgesinde kalsa da kalmasa da, nasıl olsa borçlarını geri ödeyemeyecek” açıklamaları tartışmaları alevlendirdi. Uluslararası Ekonomi İlişkileri Profesörü Thomas Straubhaar, “Ateşin içinde olan milyar Euroları kısa vadede kesinlikle, uzun vadede ise büyük ihtimalle göremeyeceğimizi gerçekçi biçimde söylemeliyiz.” dedi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’nin Yunanistan’ı hedef alan ‘AB tasarruf politikalarından vazgeçerse Euro para birliğinden çıkar’ açıklamalarının yankıları sürerken, bu kez de “Yunanistan Euro birliğinde kalsa bile iflas etmiştir, Almanya’nın ödediği paraları geri alması mümkün değil.” şeklindeki tespit gündeme bomba gibi düştü. 2010 yılından beri Almanya’nın verdiği destekle Avrupa Birliği’nden 240 milyar Euro alan Yunanistan’a Almanya’nın iki yardım paketi ile verdiği borç miktarının yaklaşık 50 milyar Euro olduğu biliniyor.
Hamburg Üniversitesi Uluslararası Ekonomi İlişkileri Profesörü Thomas Straubhaar, “Yunanistan, Euro bölgesinde kalsa da kalmasa da, nasıl olsa borçlarını geri ödeyemeyecek. Burada önemli olan en azından faizlerin kullanılmasıdır.” dedi. Straubhaar, “Yunan ekonomi politikaları iflas etmiştir.” tespitinde bulundu. Almanya-Yunanistan arasında yaşanan krizle ilgili DLF Radyosuna konuşan Prof. Straubhaar, “Siyasi irade ortada olduğu takdirde Euro ayakta kalacaktır.” diyerek şunları söyledi:
“Benim en büyük endişem Yunanistan’a verdiğimiz paraları zaten bir daha göremeyecek olmamızdır. Bundan ötürü şu anki soru şudur: ‘Bundan sonra daha fazla zararı nasıl engelleriz?’ Yunanistan eğer borçlarını geri ödemeye başlasa bu onlarca yıl sürer. Bu nedenle Alman bakış açısı için Yunanistan’ın Euro birliğinde kalması veya bu birlikten ayrılması arasında bir fark bulunmamaktadır. Almanya için aynı şekilde devasa giderler bulunmaktadır.”
Açıklamalarının devamında, AB’nin Euro bölgesine giriş için yürürlüğe koyduğu anlaşmalarına Mali piyasalarda spekülasyonlar oluşmasını engellemek amacıyla “doğru biçimde” çıkış maddesi koymadığını hatırlatan Thomas Straubhaar, “Ancak Euro bölgesinden pasif çıkış hakkı bulunmaktadır. Eğer Yunanistan kendisinden talep edilenleri yerine getirmez ise Ab tarafından verilen Eurolar kesilince Yunanlılar da yeni bir para birimi yürürlüğe koymak zorunda kalabilirler.” dedi.
“YUNANİSTAN ANCAK OYUNUN KURALLARIYLA AYAKTA KALABİLİR”
“Yunanistan sallantıda. Bu konudaki soru, Yunanistan’ın Euro bölgesiyle alakalı oyunun kurallarına saygı duyup duymayacağıdır. Bence, sadece buna binaen Yunanistan eşit seviyeli üye olarak kalabilir.” uyarısında bulunan Straubhaar, Yunanistan’ın kabul ettiği tasarruf anlaşmalarına riayet etmesinin önemli olduğunu belirtti. “Yunanistan’ın iflas ettiği çok açık ortadır.” diye konuşan Prof. Thomas Straubhaar, “Ateşin içinde olan milyar Euro’ları kısa vadede kesinlikle ve uzun vadede ise büyük ihtimalle göremeyeceğimizi gerçekçi biçimde söylememiz gerekir.” dedi.