Ana Sayfa Batı Trakya Yunanistan Batı Trakya’da Türk İlkokullarını Bitirmeye Kararlı

Yunanistan Batı Trakya’da Türk İlkokullarını Bitirmeye Kararlı

2
0

Yunan hükümetleri Batı Trakya’da Türk Azınlığın Lozan Anlaşması’ndan doğan hakkı olan eğitim sistemini her yıl tek taraflı keyfi bir uygulamayla bitirme yönünde ilerlemeye devam ediyor.

Batı Trakya’daki Türk Azınlık okullarının statüsü Lozan Antlaşması’yla garanti altına alınmasına rağmen Yunanistan Eğitim Bakanlığı Batı Trakya’da Türk İlkokullarını devlet okulları prosedürüne tabi tutuyor. Oysa Azınlığın eğitimi özel ve özerktir. Yunanistan bunu görmezden gelerek Lozan’ı bir kez daha keyfi olarak hiçe sayıyor ve deliyor.

Yunanistan kendisi Batı Trakya Türk Azınlığına bu uygulamayı yaparken, diğer taraftan da Türkiye’den Rum Azınlığa yönelik Lozan’ın harfiyen uygulanmasını talep ediyor.

Son olarak 2023-2024 yeni eğitim yılında Azınlık Türk İlkokullarına bir darbe daha indiriyor ve Milli Eğitim Bakanlığının kararıyla 9 Türk İlkokulu daha kapatılıyor.

Yunanistan’ın son üç yılda öğrenci sayısı azlığını bahane ederek uygulamaya koyduğu sinsi planı harfiyen devam ediyor. Neticede kapatılan Türk İlkokulu sayısı 25’e yükseldi. 2021 yılında 12, 2022 yılında 4 ve 2023 yılına gelindiğinde ise 9 Türk İlkokulunun kapısına kilit vuruyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz