Yunanistan son döneme, bir yandan “240 İmam Yasası” olarak bilinen yasa ile kendisine bağladığı 8’er aylık sözleşmeli din öğreticileri ile Batı Trakya’da Müftü seçimi yapmaya zemin hazırlarken, diğer yandan da Türk Azınlığın seçtiği Müftülere karşı baskı ve yıldırma politikalarına aralıksız devam ediyor.
Yunanistan belirli aralıklarla bahaneler ve suçlamalar ileri sürerek, Batı Trakya’da Azınlığın Lozan Andlaşması’ndan doğan haklarını kullanarak seçtiği Müftüler üzerinde baskıyı giderek arttırıyor.
Yine bu baskıcı uygulamaların birini devreye sokarak, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Gümülcine’de düzenlenen toplu sünnet mevlidine katıldığı için “makam gaspı” suçlamasıyla Selanik’te yargılanacak.
Müftü İbrahim Şerif, 2017 yılında Türk nüfusun yoğun olarak yaşadığı Gümülcine’nin mahallelerinden biri olan Alankuyu’da davetli olduğu toplu sünnet mevlidine katıldığı için “makam gaspı” suçlamasıyla kendisine dava açılmıştı. Açılan dava, 7 Ekim 2021 tarihinde Selanik Tek Hakimli Bidayet Mahkemesi’nde görüşülecek.
Müftü İbrahim Şerif, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
“Beş yıl önce Alankuyu’lu kardeşlerimizin tertip ettiği toplu sünnet Mevlid’ine katılmamız, makam gaspı kabul edilerek, mahkeme olmak üzere 7-10 -2021 tarihinde Selanik Bidayet mahkemesine davet edildik. Allah yardımcımız olsun.”
“240 İmam Yasası” nedir?
Yunanistan’da, 2007’de kabul edilen ancak Türk Azınlığın tepkisi nedeniyle yürürlüğe konulmayan “240 İmam Yasası” olarak da bilinen yasa, 2013’te yapılan düzenlemenin ardından fiilen uygulanmaya başladı.
Yunanistan, bu yasayla sözleşmeli memur yaptığı Türk Azınlık mensubu kişileri, “din öğretmeni” (İerodidaskalos) sıfatıyla göreve alıyor.
Batı Trakya’daki camilerde görev yapan din adamlarının, Yunanistan Eğitim ve Dinişleri Bakanlığı’nın onayı ile aralarında Hristiyan Yunan vatandaşlarının da bulunduğu 5 kişilik kurul tarafından atanmasını ve bunlara devlet tarafından maaş verilmesini öngören yasaya ek olarak getirilen düzenleme, bu imamların Yunan devlet okullarında İslam dini dersi vermelerini de getiriyor. Azınlık ise bu uygulamaya karşı çıkmaya devam ediyor.
“Minareyi çalan kılıfını hazırlar”
Atina yönetiminin son marifeti, henüz Resmi Gazete’de yayınlanmadı ancak bazı kaynaklar, Yunanistan’ın “240 İmam Yasası” olarak bilinen yasaya dayandırarak kendisine bağladığı 8’er aylık sözleşmeli din öğreticileri ile Batı Trakya’da Müftü seçimi yapmaya hazırlandığı ileri sürülüyor.
Böylece, Batı Trakya’daki Türk Azınlığın uzun yıllardan beri Müftü seçimi yapmasına müsade etmemesini bu şekilde çürütmeye ve Avrupa’daki İnsan Hakları mekanizmaların ve kuruluşların deyim yerindeyse “gözünü boyamayı” hedefliyor.
Kısacası Yunan devleti, yine kendi içimizden deyim yerindeyse “parayla turayla” bulup kısa dönem sözleşmeli memur ettiği kişilerle, kendisini savunacak ve diyecek ki; “bakınız Azınlık Müftü seçimi diye bağırıyor, alın size Müftü seçimi”.
Bir atasözümüz der ki; “Minareyi çalan kılıfını hazırlar”.
Bu neresinin müftüsü
Umarim Yunan devleti gereğini yapar.bulsalar devlet içinde devlet kuracaklar.
Devlet içinde devlet kurmak isteyene fetö gibi ceza verirler ceza.
Millete müftüyüm deyip,mahkemede savcının karşısına çıkınca din görevlisiyim diyor.
Haberde çok yalan var 1 kim müftü seçti nasıl seçildi yazarsanız milleti bilgilendirirseniz iyi olur 2. 8 ay sözleşme değil 9 ay içlerinde 5 kişilik jüri de 1 tane Yunan yok. Ne içtiniz siz yaaa doğru haber yapın
Var ya bunlara verilen mamalinga bı kesilsin u dönüşü hemen ağlamaya başlarlar sözde Gümülcine s müftüğü (s) ne anlama geliyosa bel kide Gümülcine sahte müftülüğü hiçbir yerde seçilmiş yazmıyor hep s harfi var ordan para alıyorlar köylüden alıyorlar sonra vergi bildirileri 3 4 bin eurodan az sonra da Yunan devletinde market kart yardımı alıyorlar sonrada vidi vidi Yunandevleti böyle şöyle. Ne çakallar yaaa