Ana Sayfa Yunanistan Haber Yunan Basını: “Ankara’nın Afrika Sınırları”

Yunan Basını: “Ankara’nın Afrika Sınırları”

2
0

“Erdoğan’ın 2003 yılında güncellediği Eylem Planı’nın uygulamaya konulduğu 1998 yılından bu yana Türkiye, Afrika’ya nasıl ve ne kadar nüfuz etti?”

Yunan basını, Türkiye’yi her alanda yakından takip etmeye devam ediyor. Atina merkezli saygın gazetelerden “TO VİMA” gazetesi “Ankara’nın Afrika Sınırları” başlıklı haber-yorumda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hamleleriyle Türkiye’nin 2003 yılında güncellediği Eylem Planı’nın uygulamaya konulduğu 1998 yılından bu yana, Afrika’ya nasıl ve ne kadar nüfuz ettiği konusunu ele alarak analiz etti.

“TO VİMA” gazetesinin haberi özetle aynen aşağıdaki gibi:

“Ankara’nın Afrika Sınırları”

“Erdoğan’ın 2003 yılında güncellediği Eylem Planı’nın uygulamaya konulduğu 1998 yılından bu yana Türkiye, Afrika’ya nasıl ve ne kadar nüfuz etti?

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Ankara’nın Somali’deki askeri varlığını iki yıl uzatma ve Türk donanmasının koruması altında hidrokarbon araştırma misyonunu genişletme kararı, Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika Boynuzu ve Afrika kıtası boyunca sistematik nüfuz etme politikasının doruk noktasıdır.

Bir sızma – Afrika Eylem Planı – ilk olarak 1998 yılında “derin devlet” Erdoğan’ı hapse gönderirken Türk Dışişleri Bakanlığı’nda tasarlandı ve 2003 yılında iktidara geldikten sonra güncellendi.

Ekonomik ve savunma anlaşmaları

2008 yılında Türkiye’nin Afrika ülkelerinde 10 Büyükelçiliği bulunuyordu. Bugün Afrika’daki 54 ülkenin 44’ünde Büyükelçilikleri ve Konsoloslukları bulunuyor ve bunların 30’uyla savunma ve zenginlik üreten kaynakların kullanılmasından insani eylemlere, din ve kültüre kadar tüm sektörlere nüfuz eden ekonomik ve askeri anlaşmalar imzalamış durumda.

Türkiye, eski sömürgeci güçlerin (Fransa) azalan nüfuzundan yararlanarak, Katar, Arap Emirlikleri gibi bölgesel ekonomik güçlerle bazen işbirliği, bazen rekabet halinde, bölgedeki büyük oyunculardan (Çin, ABD, Rusya) pay talep ediyor. Türk Hava Yolları ise Afrika’da 60’tan fazla noktaya uçuş gerçekleştiriyor.

18 Temmuz’da İstanbul’da imzalanan ve bu yılın başından bu yana üçüncüsü olan Türk-Somali mutabakatı, Türkiye’ye 5.000 m2’lik üç açık deniz arazisinde hidrokarbon arama ve çıkarma konusunda münhasır haklar veriyor. Her biri kilometrelerce uzaklıkta, ikisi Somali sahilinin 50 km açığında, üçüncüsü ise sahilden 100 km uzaklıkta, Somali’nin deniz yetki alanı sınırları içerisinde. Bu amaçla “Oruç Reis” araştırma gemisi, Eylül ayı sonu ve Ekim ayı başında beş eskort gemisiyle bölgeye gidecek.

Muhalefetin fikir ayrılıkları

Erdoğan’ın Somali’ye ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Kürt yanlısı Halkın Demokrasi ve Eşitlik Partisi (DEM) tarafından geçtiğimiz Cumartesi günü Meclis’te yapılan ve Mavi Vatan’ın dogma meydan okumasına dönüşen hararetli tartışmada reddedildi. CHP Milletvekili Namık Tan (eski İsrail ve ABD büyükelçisi) bunu bir “peri masalı” olarak nitelendiriyor.

Erdoğan, resmi muhalefeti “sorumsuzluk, cehalet ve tutarsızlıkla” ve “Doğu Akdeniz’deki sondajlardan Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin dengeli duruşa kadar” tüm konularda dar görüşlü bir yaklaşımla kınadı. CHP, operasyonun kötü planlanmış olduğunu, ülkeyi riske attığını ve eş zamanlı olarak Ege, Doğu Akdeniz ve Karadeniz’de görev yapan Türk donanmasını tehlikeye attığını düşünüyor. 1991 yılında Somali’den ayrılan, aynı adı taşıyan eski İngiliz himayesi sınırlarında yer alan ve yaklaşık 6 milyon nüfusu olan ancak uluslararası toplum tarafından tanınmayan Somaliland yönetimi, Türk planlarına karşı olduğunu ifade etti.

Anlaşmazlık, Somaliland ile ittifak yoluyla Kızıldeniz’e bir çıkış yolu arayan ancak Somali tarafından savaş tehdidiyle karşı karşıya kalan komşu Etiyopya’yı kapsıyor. Türk diplomasisi Somali ile Etiyopya arasında arabuluculuk yapıyor, Temmuz başında Ankara’da ilk tur müzakerelere ev sahipliği yapıyor ve Eylül ayında da bir tur daha planlıyor.

Somali’deki büyük atılım, Erdoğan’ın 2011 yılında Başbakan olarak Mogadişu’yu ziyaret etmesi ve kanlı iç savaşın ardından kuraklıkla sınanan ülkeye insani yardım teklifinde bulunmasıyla gerçekleşti. Erdoğan’ın iki ziyareti daha gerçekleşti ve 2017 yılında Türkiye’nin Afrika’daki ilk üssü Mogadişu’da kuruldu.

Binlerce Somali askeri Mogadişu üssünden geçerken, birçoğu Türkiye’de yeniden eğitilirken Ankara, El Kaide’nin bir kolu olan İslami örgüt Al Shabaab ile Amerikalılarla savaşan hükümet güçlerini İnsansız Hava Araçlarıyla (İHA) donattı. ABD’nin terörle mücadele adına Somali’de de üsleri bulunuyor.

Cibuti’den Sudan ve Libya’ya

Türkiye, Afrika kıyısından Kızıldeniz’e girişi koruyan Cibuti’ye de ayak basarak bu yıl yeni bir askeri işbirliği anlaşması imzaladı. Daha kuzeyde, Sudan kıyısında Ankara, 2018’den bu yana Sudan’la imtiyaz anlaşması imzalayarak Sevakin limanının kontrolünü 99 yıllığına güvence altına aldı. Sevakin üç yüzyıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçasıydı.

Bayraktar İnsansız Hava Araçları, Türk “danışmanları”, Suriyeli İslamcı paralı askerler ve nihayetinde Türk ordusu, 2019 yılında Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından yaşanan iç savaşta Libya’nın geçici hükümetini General Halife Hafter’in güçlerinden kurtardı.

Türk inşaat şirketleri, Kaddafi’den devraldığı projeler nedeniyle milyarlarca dolar kaybetti, ancak Ankara eski Osmanlı İmparatorluğu eyaletine askeri müdahalede bulunarak, yeni imtiyaz sözleşmeleri ve yasadışı Türk-Libya mutabakatı oluşturarak, Akdeniz’de Yunanistan aleyhine olan hamlesiyle bu kayıpları bir fırsata dönüştürdü. Trablus ve Libya’nın diğer bölgelerindeki Türk ordusunun sayısı binlerle ifade ediliyor.

Nijer’e de yaklaşıyorlar

Türk Parlamentosunun donanmanın Somali’ye gönderilmesine yeşil ışık yakmasından günler önce, üst düzey bir Türk heyeti, cuntanın bu yıl Fransız askeri güçlerini ve Fransız uranyum maden şirketlerini sınır dışı ettiği Batı Afrika ülkesi Nijer’e gitti.

MİT gizli servisi eski başkanı Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Somali’de olduğu gibi, ülkenin savunma kabiliyetini geliştirmenin ve Sahel bölgesindeki istikrarsızlığın ana kaynağı olan terörle mücadelenin yollarını tartıştık” dedi.

Akuyu’da ilk Türk nükleer santralinin inşası için işbirliği yapan Rusya ve Türkiye, biri Sinop’ta, diğeri Doğu Trakya’da olmak üzere iki nükleer santralin daha görüşülmesi sırasında uranyum madenlerine ilgi gösteriyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz