Kayıtdışı ekonomisi ve vergi kaçakçılığı dünyaca rekor düzeyde olan Yunanistan’da Samaras hükümetinin esnafın fiş kesmesini sağlama amacıyla “fiş yoksa ödeme mecburiyeti de yok’ şeklindeki yeni uygulaması resmen başladı.
Resmi Gazete’de yayımlanan yasa “ürün satışı ve servis sonucu tüketici makbuz almazsa, ödeme yapma zorunda değildir’ şeklinde düzenlemeye yer verdi. Yeni yasa özellikle restoran veya kafelerde makbuz verilmemesi durumunda müşteriye para ödemeden gitme hakkı veriyor. Aynı uygulamanın diğer dükkanlarda, beyaz eşya veya elbise ayakkabı satan esnafa karşı da uygulanabileceği dile getiriliyor.
Yasayı ihlal edenlere 1000 Euro cezası kesilecek
Yeni yasa, dükkanlarda (restoranlarda, kafelerde, tavernalarda) öngörülen uygulamanın asılacak bir tabela ile müşterilere duyurulması yükümlülüğünü de öngörüyor. Yasaya göre Yunanca ve İngilizce yazılacak tabelada şu ifade kullanılması gerekiyor:
“Tüketici, eğer yasal fiş almazsa, ödeme yapmaya mecbur değildir’. Aynı ifade restoran ve kafelerin menülerinde de yer alacak. Tabela uygulaması 12 Ocak 2013’de başlıyor ve yasayı ihlal edenler 1000 euro ceza ödeyecek.
Geçtiğimiz ay, hükümetçe hazırlandığı açıklanan yeni yasaya kamuoyu genelde ve özellikle, vergiden muaf olmak için makbuz toplamaya mecbur vatandaşlar, yeni yönetmeliğe olumlu bakarken, esnaf sendikası büyük tepki göstermişti. Ticaret Bakanı Yardımcısı Athanasios Skordas önlemin amacını “hem tüketiciyi korumak hem de vergi kaçakçılığını önlemek’ şeklinde değerlendirdi.
“Fiş yoksa para yok’ uygulamasına sert tepki gösteren Yunan Esnaf Odaları Birliği (ESEE) ise açıklamasında “Tüm esnafı topyekün rezil etme şeklinde olumsuz sonuç doğuruyor, bunu kabul edemeyiz, özellikle mal satan dükkan sahipleri suçlu konumuna düşüyor’ ifadesini kullanmıştı. ESEE ayrıca bakanlığı “iletişim amaçlı önlemler alma ancak, amacından saparak ticareti zedelemekle’ suçluyor.
Neden bu önlem alındı?
Yunanistan’da kayıtdışı ekonomi GSMH’nın yüzde 24’üne işaret ediyor. Yunanlıların kaçırdığı vergiler geçen yıl için 28 milyar euro gibi rekor düzeyde ve ülkenin iflasın eşiğine gelmesinde, kamu sektörünün aşırı büyük olmasından sonra 2. önemli etken sayılıyor.