Ana Sayfa Yunanistan Haber “Türkiye Libya’ya Şantaj Yaparak “Yasal Bir Canavarlık” Yaratmaya Çalıştı”

“Türkiye Libya’ya Şantaj Yaparak “Yasal Bir Canavarlık” Yaratmaya Çalıştı”

3
0

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias bu defasında da Türkiye’ye Kahire’den saldırdı. Dendias, “Türkiye Libya’ya şantaj yaparak “yasal bir canavarlık” yaratmaya çalıştı.” İfadelerini kullandı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias gittiği Kahire’de Mısırlı mevkidaşı Sami Sükrü ile 9 Ekim Pazar günü görüştü. Pazar günü erken saatlerde Kahire’de yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamalarda, “Türkiye, Libyalı aktörlere şantaj ve baskı uygulayarak 2019 muhtırası ile yasal bir canavar yaratmaya çalıştığını vurguladı. Egemenlik haklarını mevcut tüm yasal yollarla savunmanın Yunanistan’ın yükümlülüğü olduğunu söyledi.

Bakan Dendias şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye bölgede hegemonya kurmaya çalışıyor”

“Üç yıl sonra Türkiye, bir kez daha Libya’daki çalkantılı durumdan faydalanarak Akdeniz bölgesinde güvenliği daha da istikrarsızlaştırmaya ve bölgesel bir hegemonya kurmaya çalışıyor.

Geçtiğimiz Pazartesi günü imzalanan muhtıranın AB, ABD, Almanya, Mısır, Fransa, İtalya ve diğer birçok ülke tarafından açıkça kınanmasından dolayı memnuniyet duydum. Libya’nın siyasi güçlerinin bu muhtıraya karşı ezici tepkisi bu eylemin tek sonucunun ülkenin daha fazla istikrarsızlaşması olduğunu açıkça gösteriyor. Hiçbir hükümet egemenlik haklarını kullanmadığı alanlarda Türkiye’ye araştırma hakkı veremez.

Yunanistan ve Mısır iki yıl önce Kahire’de Yunanistan ile Mısır arasında Yunanistan ve Mısır için münhasır egemenlik hakları yaratan MEB’i Uluslararası Hukuk ve Uluslararası Deniz Hukuku temelinde sınırlandıran bir anlaşma imzaladı. Yunanistan, bu hakları mevcut tüm yasal yollarla savunma niyeti ve yükümlülüğüne sahiptir. Bize ait olmayan hiçbir şeyi talep etmiyoruz. Uluslararası Hukuk ilkelerine tamamen saygılıyız. Saldırgan eylemlerde bulunmuyoruz, barış ve istikrarı baltalamıyoruz.

2019 tarihli sözde muhtıra, Uluslararası Deniz Hukuku’nun temel ilkelerini açıkça ihlal ettiği için uluslararası olarak yasadışı, geçersiz ve mevcut olmadığı için kınandı. Libya Parlamentosu tarafından hiçbir zaman onaylanmadı. Hatta Libya Parlamentosu tarafından kınandı.

“Hiç kimse yasa dışı ve haksız eylemlere dayanarak yeni veriler oluşturamaz. Hiç kimse coğrafyayı görmezden gelemez, hiç kimse sanal bir dünya, adaların haritada görünmeyi bıraktığı bir dünya yaratamaz. Ortak stratejik hedef, istikrarlı, müreffeh ve barışçıl bir Libya ve istikrarlı bir Doğu Akdeniz’dir.

Yunanistan, Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin önünü açacak çabalara destek veriyor. Libya halkını desteklemek için çeşitli önlemler almıştır. Geçen yıl Trablus’taki Büyükelçiliği yeniden açarken, Bingazi limanının yeniden inşası da dahil olmak üzere somut destek sağlarken, Trablus’taki insani yardım projelerine fon sağladı.

Ancak, kırılgan iç dengeyi ve potansiyel olarak bölgeyi istikrarsızlaştırma tehdidinde bulunan eylemlerden özellikle endişe duyuyoruz. Türkiye ile yakın zamanda imzalanan anlaşma, BM liderliğindeki Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun temel bir ilkesini ihlal ettiği için böyle bir örnektir.

Ulusal Birlik Hükümeti, Libya devletinin dış ilişkilerinin istikrarına zarar verecek şekilde herhangi bir uluslararası anlaşma yapamaz. Trablus hükümetinin görev süresi uzun zaman önce doldu, dolayısıyla Libya halkını temsil etmiyor. Bu hükümetin, Libya’nın dış ilişkilerinin geleceği ile ilgili daha önceki anlaşmaları gözden geçirme veya uygulama yetkisi yoktur.

Yunanistan ve Mısır, Libya’nın işleyen bir devlet haline gelmesine yardımcı olmak ve aynı zamanda Akdeniz’i barışçıl ve istikrarlı bir deniz haline getirmek için ortak bir hedefi paylaşıyor. İnsanların birbirleriyle işbirliği yapabilecekleri bir refah denizi, Yunanlılar ve Mısırlılar binlerce yıldır bunu yapıyorlar. Mısır ile dostluğumuz sadece stratejik bir ortaklık değil. Dahası, Yunanistan Mısır’ı ikili olarak ve aynı zamanda AB çerçevesinde desteklemek için elinden gelen her şeyi yapacak ve Mısır’ın hem ikili hem de Arap Ligi ve diğer uluslararası forumlardaki desteğine güvenebileceğini derinden takdir ediyor. Yunanistan ve Mısır, Avrupa ile Arap dünyası arasında ve Avrupa ile Afrika arasında bir köprüdür. Sorunlu sular ve sorunlu topraklar üzerinde bir köprüdür.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz