Ana Sayfa Batı Trakya Haberler TÜRKİYE’DE RUHBAN OKULU’NUN AÇILIŞI,YUNANİSTAN’DA BATI TRAKYA TÜRKLERİ’NİN KENARA İTİLMİŞLİĞİ DEVAM EDİYOR!

TÜRKİYE’DE RUHBAN OKULU’NUN AÇILIŞI,YUNANİSTAN’DA BATI TRAKYA TÜRKLERİ’NİN KENARA İTİLMİŞLİĞİ DEVAM EDİYOR!

15
0

Fener Rum Patriği Bartholomeos: “Demokratikleşme Paketi kapsamında, okulumuzun tekrar açılacağı yönündeki ümidimizin artığı bir dönemde, Ümit Tepesi’nde sizlerle birlikte olmayı çok anlamlı bulmaktayız” dedi.

Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nde Rum Azınlığa yönelik açılımlar tüm hızıyla devam ederken, Batı Trakya’da ise aksine Batı Trakya Türk Azınlığı’nın haklarında malesef gerilemeler devam ediyor.

Bir yandan Türk Azınlık İlkokulları her yıl birer birer kapatılırken, Yunan devleti Camilere ve okullara keyfi uygulamalarla din görevlileri tayin ederken, Türklerin cenazelerini taşımaları için satın aldıkları iki adet cenaze aracının ruhsat ve plakalarına ilgili Bakanlık tarafından iki yıldan bu yana izin verilmezken, Batı Trakya’da Türk Azınlığın camilerinde görev yapabilecek din adamlarının yetiştirilmesinde bir tek yüksek okulun bulunmadığı bir dönemde, Türk devleti ve hükümeti tarafından İstanbul’daki Rum Azınlığa yönelik yapılan tüm olumlu gelişmeleri Batı Trakya Türkleri yapıcı bir yaklaşım olarak değerlendiriyor. Ancak Yunanistan’ın kendilerine yönelik olumlu hiç bir adımı atmamasını da yadırgıyor.

AÇILIŞ ÖNCESİ KONSER

Heybeliada Ruhban Okulu, Yunan ve Türk sanatçıların birlikte sahne aldığı konsere ev sahipliği yaptı. Heybeliada Ruhban Okulu’nun bahçesinde düzenlenen, Türk ve Yunan sanatçıların birlikte sahne aldığı konserin sunuculuğunu Fatoş Koçarslan ve Olga Papa yaptı. 

Fener Rum Patriği Bartholomeos, konserin ardından yaptığı konuşmada, Bulgaristan Patriği Neofitos’u okulda ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:  

“Demokratikleşme Paketi kapsamında, okulumuzun tekrar açılacağı yönündeki ümidimizin artığı bir dönemde, Ümit Tepesi’nde sizlerle birlikte olmayı çok anlamlı bulmaktayız. Türk-Yunan dostluğu, patriklik makamına seçildiğimiz günden itibaren üzerinde hassasiyetle durduğumuz ve teşvik ettiğimiz bir konudur. Bizler, ülkeler arası sağlıklı ilişkilerin, sadece hükümetler tarafından yukarıdan aşağıya doğru değil, aynı zamanda sanatçılar, Aydınlar, bilim insanları ve basın mensupları tarafından da aşağıdan yukarıya inşa edilmesi gerektiğine inandık. İnsanların tanışmalarını ve birlikte başarılı işlere imza atmalarını arzuladık.”

Patrikliğin, dostluk ve barışın tesisi amacıyla yapılan her türlü girişimi desteklediğini belirten Bartholomeos, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Ege’nin iki yakasını birbirine bağlayan müziğin ipek ipliklerinin, güzel bir kumaşa dönüşmesi için dua etmekteyiz. Bu noktada Türk ve Rum müzikseverlerin ortak projesi olarak, adamızı müzik alanında önemli bir merkez haline getirebilecek Heybeliada Ses Projesi’ni yakından takip ettiğimizi ve kısa sürede başarılı çalışmalarını beklediğimizi hatırlatmak isteriz. İki halk arasında her geçen gün gelişmekte olan yakınlaşmanın devamı temennisiyle, hepinizi sevgiyle kucaklarız.”

“İnşallah bu konser, okulumuzun tekrar açılması için bir ön kutlama olur” 

Bursa Metropoliti ve Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi Elpidophoros Lambriniadis ise konuşmasına, “Bugün çok mutluyuz çünkü Ruhban Okulu’nun bahçeleri seçkin sanatçılarımızın melodileriyle dolacak. Ağaçlarımız, ünlü orkestraların notalarıyla süslenecek. Türk ve Rum sanatçılar, bizleri, yani Rumlar, Türkler, Ermeniler, Bulgarlar ve diğer halkları bir araya getirdi” diyerek başladı. 

Bulgaristan Patriği Neofitos’un, dünyaca bilinen bir müzisyen ve muhteşem sesi ile Hristiyan dünyasını hayran bırakan bir din adamı olduğunu söyleyen Lambriniadis, Neofitos’un yeni seçilmiş bir patrik olarak ilk resmi ziyaretini Fener Rum Patrikliği’ne gerçekleştirdiğini bildirdi. 

Lambriniadis, “dostluk gecesi”nin gerçekleşmesi için katkıda bulunanlara teşekkür ederek, “Bir de son bir dileğimiz ve duamız var Patrik Hazretleri. İnşallah bu konser, okulumuzun tekrar açılması için bir ön kutlama olur” dedi.

Neden kapalı?

1971’de Anayasa Mahkemesi tarafından bütün özel yükseköğretim kurumlarının bir devlet üniversitesine bağlanması kararlaştırılmış ve Heybeliada Ruhban Okulu da ‘özel yüksekokul’ statüsünde değerlendirilmişti. Okulun varlığını sürdürebilmesi için bir Türk üniversitesi veya bir ilahiyat fakültesine bağlanma şartı getirilmişti. Patrikhane bu durumu kabul etmeyince Heybeliada Ruhban Okulu kapatılmıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz