Batı Trakya’da birileri yine sessiz sedasız bir şeylerin peşinde. TIR’ların A2 ulusal karayolunu kullanmalarını istemeyen çevreler TIR’ları mecburi olarak EGNATİA Otoyolu’na yönlendirmek istiyor. Acaba TIR’lara A2 ulusal karayolunu kullanmaları yasaklanırsa alternatif yol gösterilmesi gerekmiyor mu?
TIR’ların EGNATİA otoyolu dışında A2 yolunu kullanmalarına yönelik yasak getirilmesi için Doğu Makedonya-Trakya Eyalet Başkanlığı’nda bugün tüm yetkili birimlerin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Eyalet Başkanı Hristos Metios başkanlık etti.
Toplantıda başlıca ele alınan konu, ağır yük taşıyan ve 3.5 ton ve üzeri olan TIR’ların A2 yolunu (Şapçı girişi- Karacaoğlan üzeri ve Porto Lagos) kullanarak geçişlerinin engellenmesi detaylı bir şekilde ele alındı ve ilgili Bakanlık nezdinde gerekli girişimlerin yapılması konuşuldu. Hatta buna uymayan TIR’lara yönelik cezai uygulama da görüşüldü. Derhal gerekli girişimlerin yapılması ve bir an önce Bakanlıktan genelgenin çıkması ve uygulanması talep edilecek.
Buna göre, ağırlıklı olarak Türkiye’den yüzlerce TIR’ın günlük olarak Yunanistan’a Bahçekapı (Kipi) sınır kapısı üzerinden giriş yaptıktan sonra mecburi olarak EGNATİA Otoyolu’nu kullanmak zorunda bırakılmak isteniyor. Oysa AB yasalarına göre, Uluslararası yol ulaşım haritasında sürücülerin mecburi bir istikamete yönlendirilmeleri gibi bir uygulamanın olmadığı biliniyor. Kaldı ki devletler alternatif yol göstermek durumundadırlar.
Dolaysıyla da Porto Lagos yolu geçmişte de olduğu gibi alternatif yol kriterlerine sahip olduğu, EGNATİA Otoyolu yapılmazdan önce tüm TIR’lar tarafından kullanıldığı da biliniyor. Buna göre hangi hak ve hukukla, uygulamayla bu yol yasaklanmak isteniyor? Otoyol ücreti geçişli yolu kullanmak istemeyen TIR sürücülerine alternatif yol gösterilmesi gerekmez mi? İlla ki ve mecburen paralı otoyolu kullanmaları mı gerekiyor? bunu kim neden ne için istiyor?
BİRLİK Gazetesi olarak bu konunun takipçisi olacağız.