Ana Sayfa Batı Trakya Haberler TARİHİ SEÇEK 2012 YAĞLI GÜREŞ ETKİNLİKLERİ COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİ

TARİHİ SEÇEK 2012 YAĞLI GÜREŞ ETKİNLİKLERİ COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİ

19
0

Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen tarihi Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri 13 Temmuz Cuma günü Hebilköyde okunan Mevlid-i Şerif ile başladı. Daha sonra köy camiinde kılınan Cuma namazının ardında Seçek ağası tarafından katılımcılara, her yıl geleneksel olarak olduğu gibi bu yıl da yemek ikram ikram edildi. Aynı gece Gümülcine Türk Gençler Birliği’ne bağlı Dostluk Eşitlik Barış (D.E.B.) partisinin de destekleriyle ‘Grup Türkü’ nün seslendirmiş olduğu birbirinden güzel şarkı ve türkülerle, katılımcılar doyasıya eğlendi.

Seçek etkinliklerinin ikinci gününde Seçek Ağası Hüseyin Deli’nin davul, zurnalar eşliğinde Seçek yaylasına gelmesiyle başladı. Seçek ağası tarafından düzenlenen futbol turnuvasında Batı Trakya Karması ile Ruşenler takımları karşı karşıya geldiler. Batı Trakya Karması ile Ruşenler takımlarının oynamış oldukları maçı, Ruşenler takımı 4-2 kazanarak kupanın sahibi oldu. Aynı gecede önce ‘Nota Arriana Müzik Grubu’ sahne aldı. Dinleyiciler güzel bir müzik dinletisinin ardından sahneye Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Devlet Halk Dansları Topluluğu’nun gösterileri, izleyicilerden büyük alkış aldı. Daha sonra yine Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ses sanatçısı Sakine Fidan sahneye çıkarak, zaman zaman dinleyicilerin de eşlik ettiği birbirinden güzel şarkı ve türküler seslendirdi.

Seçek etkinliklerinin son günü de yine Seçek Ağası Hüseyin Deli’nin Seçek yaylasına gelmesiyle başlamış oldu. Davul zurnalar eşliğinde seçek alanına gelen Hüseyin Deli, burada halkı selamladıktan sonra konuk misafirlerle birer hatıra fotoğrafı çektirdi. Daha sonra protokol konuşmalarına geçildi.

Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ali Pencal, bir selamlama konuşması yaparak 7 asırdan beri süre gelen tarihi seçek etkinliklerinde bulunmanın mutluluğu içinde olduklarını, ayrıca katkılarından dolayı Kozlukebir Belediyesi ve yönetimine teşekkür ettiklerini, burada vermiş oldukları hizmetin de Seçek yaylasının daha güzel konuma gelmesi için olduğunu ifade etti.

Kozlukebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif de, bu etkinliği düzenleyenlere teşekkür ederek, Kozlukebir Belediyesi olarak, bu tür etkinliklerin yapılmasına hep destek verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerini söyledi.

Yorgos Dolios: “Artık her şey her an değişebilir, onun için anlaşmamız gerekir, bunda da azınlığın rolü büyük olacaktır.”

Evros ili milletvekili Yorgos Dolios da her yıl burada bulunduğunu, bu da sizlerin yanında olduğumu gösterir diyerek bu kriz ortamında Yunanistan çapında hiç bir etkinliğe yardım yapılmadını belirtti. Onun için burada yanlış mesajların verilmemesi gerektiğini ifade eden Dolios; “Artık her şey her an değişebilir, onun için anlaşmamız gerekir, bunda da azınlığın rolü büyük olacaktır.” dedi.

T.C. Gümülcine Başkonsolos İlhan Şener: “Sizler 7 asırlık bu geleneği yaşatarak aynı zamanda Türkiye ile Yunanistan arasındaki kültürel ilişkilere de katkıda bulunuyorsunuz.”

Daha sonra Türkiye Cumhuiryeti Gümülcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener yapmış olduğu konuşmasında önemli mesajlar verdi. Sayın Başkonsolos İlhan Şener şunları söyledi:

“Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bu benim için çok özel bir etkinlik. Çünkü göreve başladıktan sonra katılmış olduğum ilk şenlik burasıdır. Bu çerçevede bu güzel etkinliği düzenleyen Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ali Pencal’a ve emeği geçen tüm dostlara selamlarımı ve şükranlarımı sunuyorum. Sizler 7 asırlık bu geleneği yaşatarak aynı zamanda Türkiye ile Yunanistan arasındaki kültürel ilişkilere de katkıda bulunuyorsunuz.

“Milletvekili Yorgos Dolios bu sıcak havaya ve bu zorlu yola rağmen sizlerin arasında yer aldı, kendisine şükranlarımı sunuyorum”

Bu gün Türkiye’den dostlarımız da aramızda, Edirne’den sayın Vali Yardımcılarımız, Edirne Müftülüğü, benim de mensubu bulunduğum Bakanlığın  Edirne Teşkilatından Cem Baş kardeşim, bizleri yalnız bırakmadılar. Ayrıca Kozlukebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif, Dostluk Eşitlik Barış Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Eşitliğe İlk Adım Listesi Başkanı Sibel Mustafaoğlu ve diğer kurum ve kuruluş temsilcileri aramızda yer alıyorlar. Ancak başka bir önemli husus da gerek Valilik yaptığı dönemde, gerek milletvekilliği yaptığı dönemde her zaman sizlerin yanınızda olan Evros ili milletvekili Yorgos Dolios da gerek bu sıcak havaya, gerek bu zorlu yola rağmen yine buraya gelerek sizlerin yanında yer aldı, kendisine şükranlarımı sunuyorum. Cuma günü mübarek Ramazan’a giriyoruz. Ben de görevime geçen hafta başladım. Hepinizin hayır ve duasını istiyorum, güreşçi kardeşelerimize de başarılar diliyorum. Herkese çok teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.”

D.E.B. Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş: “D.E.B. partisi olarak dostluğa, barışa büyük bir şekilde hizmet etmek ve destek vermek istiyoruz.”

D.E.B. Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş da konuşmasında artık bu azınlığın sorunların çözülmesi gerektiğini ve bu yapılanların Yunanistan’ın çıkarlarına uygun olmadığını belirtti. Yunanistan’ın artık Batı Trakya Türkleri’nin kalplerine hitap etmek zorundadır diyen Çavuş sözlerini şu şekilde tamamladı: “D.E.B. partisi olarak dostluğa, barışa büyük bir şekilde hizmet etmek ve destek vermek istiyoruz. Ama bizden kimse azınlığımızın eşit şartlarda yaşamamasını istemesin. Dostluk, barış ve eşitlik dolu günler sizlerle olsun, hepinizi saygı ve seygiyle selamlıyorum.”

Abdullah Aslaner: “Bizler kökü aynı olan ağacın, farklı topraklarda büyümüş dalları ve yapraklarıyız.”

Edirne Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner konuşmasında öncelikle kendilerini buraya davet ettikleri için herkese çok teşekkür ederek, duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Türkiye’den başta Vali olmak üzere herkesin selam ve saygılarını ilettiğini belirtti. Sayın Aslaner konuşmasında şunları söyledi: “Bizler kökü aynı olan ağacın, farklı topraklarda büyümüş dalları ve yapraklarıyız. Kültürümüz aynı, dinimiz aynı, töremiz aynı. Bir hafta önce Kırkpınar’da aynı buradaki gibi 600 yıllık tarihi yağlı güreş etkinliğini düzenledik. Bugün devamı niteliğinde bunu yapıyoruz. Bugün burada olmaktan, bu kültüre sahip olmaktan ve bu kültürü yaşatıyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bugüreşlerin tertip edilmesinde emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Katılan bütün pehlivanlara başarılar diliyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”

Adnan Apti: Kültürlerine sahip çıkan insanlardan dünyaya ve toplumlara zarar verilmez.

Son olarak Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanlığı’nı temsilen Gençlik Kolları Sorumlusu Adnan Apti bir konuşmasına; tüm derneklerin adına saygıyla selamlayarak başladı. 700 yıldan beri hiç ara verilmeden bu ata sporun yaşatanları kutladığını ve burada gerçek bir tarihin yattığını belirten Adnan Apti; burada bir kültüre sahip çıkıldığını ve kültürlerine sahip çıkan insanlardan dünyaya ve toplumlara zarar verilmediğinin görüldüğünü sözlerine ekledi.

Yapılan protokol konuşmalarının ardından Seçek etkinlikleri, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Devlet Halk Dansları Topluluğu’nun gösterileri ve ses sanatçısı Sakine Fidan’ın türküleri eşliğinde devam etti. Daha sonra Gümülcine Türk Gençler Birliği, İskeçe Türk Birliği Folklor Ekipleri’nin yanısıra Güney Meriç Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği Folklor Ekibi ve Babalar Köyü Modern Dans Grubu gösterilerinin ardından Seçek 2012 yağlı güreşleri Başpehlivanlık müsabakaları final karşılaşmalarına geçildi. Yapılan müsabakalar sonucunda bu yıl Seçek 2012 Başpehlivanı Kozlukebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif’in de sponsor olduğu Asil Çelik adlı sporcu oldu.

Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Devlet Halk Dansları Topluluğu ve Ekibi’nin gösterilerinin ardından Seçek yaylasından Türkiye’ye hareketi öncesi; T.C. Gümülcine Başkonsolosu İlhan Şener konuk ekibe, gösterilerinden dolayı teşekkür edip, otobüsün yanına kadar eşlik ederek kendilerine hayırlı yolculuk dileklerinde bulundu.

Bu yılki seçek etkinliklerine başta Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener olmak üzere, Türkiye’den Edirne Vali Yardımcıları Hasan Hüseyin Can, Beyazıt Tanç, Abdullah Aslaner, Dış İşleri Bakanlığı Edirne Temsilciliği Başkatip Cem Baş, Edirne Valiliği Özel Kalem Müdürü İbrahim Tarancı, İl Müftüsü Ömer Taşçıoğlu, diğer yetkililer Serhat Ocak, Sami Öztürk, Bilgin Özbaş, Abdullah Bülbül, Arslan Kıyunat, Orhan Doğan, İlhan Toksöz, Sevcan Kalıp Çilden, Rodop Milletvekili Ayhan Kara Yusuf, Dostluk Eşitlik Barış Partisi (D.E.B.) Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Kozlukebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif,  Trakya Tütüncüler Kooperatifi Başkanı Hüseyin Esat, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan, Eşitliğe İlk Adım Listesi Bakanı Sibel Mustfaoğlu ve diğer azınlık kurum ve kuruluş temsilcileri katıldılar.

 

SEÇEK 2012 BAŞPEHLİVANI EDİRNE’DEN ASİL ÇELİK OLDU


Seçek Yağlı Güreş Müsabakaları sonuçları:

MİNİK 1

1 Furkan Kara – Gümülcine

2 Emir Kuru – Büyük Derbent

3 Panagiotis Kumanidus – Orestiada

MİNİK 2

1 Athanasios kumanidus – -Orestiada

2 hamza Hacı – Kurcalı

3 İbrahim Kırdalı – Çilingir Mahalle

 

TOZKOPARAN

1 Mustafa salih – Bulgaristan

2 Murat hacı – Kurcalı

3 Ercan Kaşayka – Kozlukebir

 

KÜÇÜK ORTA

1 Gökhan Vurcanlı – -Edirne

2 Ayhan Aktür – Edirne

3 Nikolai Kurtef – Bulgaristan

 

BÜYÜK ORTA

1 Sedat Çelik – Edirne

2 Anıl Gider – Edirne

3 Umut Geleç – Edirne

 

BAŞ

1 Asil Çelik – Edirne (BAŞPEHLİVAN)

2 Ayhan Çelik – Edirne

3 Dragumir Stoyçef – Bulgaristan

 

KIR KOŞUSU

MİNİKLER

1 Emir Kuru

2 Halit Şerif

3 Sabri Pende Reşit

BÜYÜKLER

1 Murat Hacı

2 Hüseyin  İsmail

3 Hüseyin Hasan

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz