Tasarruf önlemlerine ilişkin görüş ayrılıklarının yaşandığı Syriza’da cepheler netleşti. SYRİZA tarihi bir sorumlulun eşiğinde, kendi aralarında anlaşamayan bir siyasi zihniyetle ülkeyi “kaos’a” sürüklemeye devam ediyor. Zaten zor günler geçiren Yunanistan halkı şimdi de kendi aralarında anlaşamayanların egoları ve kaprisleri yüzünden hükümeti terkederek “ekpres” seçimlere gidiyorlar. Bu şu an için büyük ve tarihi bir sorumluluktur. Bu sorumluluğun telafisi uzun yıllar gerektirecektir.
Siyasi alanda inançların farklı olması demokrasinin güzelliğidir, ancak ülkeyi kısa zamanda yanlış uygulamalarla felakete götürecek derecede yapılan hataların neticelerini bu halk ödemek mecburiyetinde kalacaktır.
Başından beri belliydi, aşırı sağ eğilimleri olan Kammenos’un partisi “Aneksartiti Ellines” (Bağımsız Yunanlılar) ile yaptığı koalisyon hükümeti ancak buraya kadar gidebildi. “Toplama suyla değirmen dönmez” atasözünün sonuçları şu an Yunanistan’da gerçek olmuş vaziyette.
Batı Trakya’da yayımlanan BİRLİK Gazetesi’nin genel yayın yönetmeni İlhan Tahsin’in, seçim sonrası kurulan koalisyonun ilk gününden itibaren “bu evlilik gitmez” tespiti ve öngörüsü doğru çıktı. Avrupalılar ve kreditörlerin baskıları neticesinde Yunanistan’da bu iş ancak buraya kadar gidebilirdi. Bundan sonrası da Yunan halkının sokaklara dökülmesine kaldı.
Seçimde hangi parti birinci gelirse gelsin, kim kiminle hükümet kurarsa kursun, Yunanistan’da siyasi istikrar tehlikeye girdi. Halka vergi ödetme politikasıyla Yunanistan’da hiç bir yere varılamayacak. Devlet küçülmedikçe bu kriz bitmeyecek. Üretime “sil baştan” geçilmeyince bu kalkınma mekanizmasının dişlileri dönmeyecek.
Azınlık insanı top yekün sandığa giderek SYRİZA ve onun temsilcilerine inanmıştı bundan 7 ay önce. Ama Azınlığın bu inancı malesef suya düştü. Bu 7 ay zarfında Azınlık hakları konusu hiç bir yönüyle gündeme dahi gelmezken, geçim sıkıntısı çeken Azınlık insanının elinden tutulmadı. Tutuldu da biz mi göremedik? SYRİZA’nın hükümet ortağı Kammenos Terens Kuik ile birlikte ne isterlerse Batı Trakya’da Azınlık aleyhine uygulandı. Bu mu SYRİZA ve solun insan haklarının anlayışı? Kammenos’u kendi seçmenleri daha dün Kos (İstanköy) adasında yumurtalı şişeli saldırıya tuttu, onun “faşist” ve tutarsız “savaş oyunları sevdası” yüzünden Türkiye-Yunanistan arasında neredeyse şpler kopma durumuna geldi. Kammenos, her fırsatta “tehdit doğudan gelir” anlayışından kopamamanın kısır döngüsü içinde kedinin yumakla oynadığı gibi döndü dürdu. Tabii ki SYRİZA Partisi de bu yanlış tutumun ortadan kalkması için bir şey yapma ihtiyacını hissetmedi, çünkü iktidar sevdası ve hırsı daha ağır basıyordu, yapılanları yaladı yuttu.
Şimdi de hükümeti yarı yolda terkedercesine kaçış başladı. “Biri yalıya, biri çalıya” misali SYRİZA paramparça oldu. Azınlık insanı bu SYRİZA’dan bundan sonra ne bekleyebilir ki?
SYRİZA PARAMPARÇA
Tasarruf önlemlerine ilişkin görüş ayrılıklarının yaşandığı Syriza’da cepheler netleşti. Parti resmen ikiye bölündü. Yunanistan’da yardım programı için sağlanan anlaşmanın ardından siyaset çalkantılı bir döneme girdi. Uluslararası alacaklıların istediği reformlar ve tasarruf önlemlerine karşı çıkan Syriza’nın sol kanadı, erken seçim kararı alınmasının ardından partiden ayrıldığını ilan etti.
Başbakan Aleksis Tsipras’ın icraatlarına destek vermeyen Panagiotis Lafazanis liderliğindeki 25 milletvekili parlamento grubu oluşturmak için başvuruda bulundu. Parlamentodan yapılan açıklamada, grubun ‘Halk Birliği’ adını aldığı belirtildi. Grubun kısa zaman içinde de parti kurmayı planladığı ifade ediliyor.
Şimdiki dağılımına göre Halk Birliği Grubu, 124 sandalyesi kalan Syriza ve 76 sandalyeli Yeni Demokrasi partisinin ardından üçüncü sırada yer alıyor.
Üç günlük süre
Syriza lideri Aleksis Tsipras, erken seçim yolunu açmak için perşembe akşamı başbakanlık görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. Şimdi de anayasaya göre ya istifa eden başbakanın ya da başka bir politikacının üç gün içinde ülkeyi erken seçime götürecek ve parlamentodan güven oyu alabilecek geçici hükümetin kurması gerekiyor.
Eğer ilk denemede Tsipras, hükümet kurmayı başaramazsa bu kez geçici hükümeti kurma görevi parlamentodaki ikinci güce verilecek. İkinci hükümet kurma görevini devralan kişinin de üç gün süresi var. Eğer ana muhalefet de hükümet kuramazsa, bu kez parlamentoda üçüncü sırada olan siyasi güç görevi devralacak. Şimdiki meclis aritmetiğine göre de bu güç Syriza’dan ayrılan Halk Birliği Grubu.
Merkel’den uyarı
20 Eylül’de erken seçim kararı alınmasının ardından Avrupa Birliği’nde gözler yeniden Atina’ya çevrildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan’ın söz verdiği refromların planlanan erken seçimlerden bağımsız olarak hayata geçirilmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Merkel varılan anlaşmaların seçim sürecinde de geçerli olduğunu ifade etti. Yeni yardım programının üç yıl için öngörüldüğüne dikkat çeken Merkel, Tsipras’ın başbakanlık görevinden istifasının da bunu değiştirmeyeceğini dile getirdi.