Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SYRİZA MİLLETVEKİLLERİ KARAÇAM ORMANININ KORUMA ALTINA ALINMASINI İSTEDİLER

SYRİZA MİLLETVEKİLLERİ KARAÇAM ORMANININ KORUMA ALTINA ALINMASINI İSTEDİLER

18
0

SYRİZA milletvekilleri Hara Kafadari, Hüseyin Zeybek ve Ayhan Karayusuf Güreci (Πέραμα) bölgesindeki Karaçam ormanının koruma altına alınması yönünde ortak hazırlamış oldukları soru önergesini meclise sundular. Konuyla ilgili olarak soru önergesi şu şekildedir:

Yazılı Soru Önergesi

Çevre, Energi ve İklim Değişimi Bakanı’na,

Tarım Kalkınma ve Gıda Bakanı’na,

İçişleri Bakanı’na,

Konu: Meriç Güreci’deki Karaçam ormanının koruma altına alınması

Meriç ili Güreci (Πέραμα Έβρου) bölgesinde doğal imkanlarla kendiliğinden yetişmiş Karaçam (Pinusnigra) ormanı bulunmaktadır. Karaçam kozalaklı çam türlerinden olup, diğer çam türlerinin atası sayılmaktadır. Karaçam genellikle 500 m rakımı olan dağlık bölgelerde yetişmektedir. Karaçamın Olimpos Dağı, Valia Kalda, Drama gibi yüksek rakımlı bölgelerde yetiştiği görülmektedir. Ancak, Trakya Denizi’nden 5 km uzaklıkta olan Güreci bölgesinde deniz seviyesinden 100 m yükseklikteki bu Karaçam ormanı gerçekten  coğrafi acıdan ve doğal bitki örtüsü bakımından Avrupa’da tektir.

Zaten, 1995’ten beri sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler, bölge insanı ve vatandaşlar bu 2000 dönümlük Karaçam ormanının koruma altına alınmasını istemektedir. Örneğin, Dedeağaç Orman İşletme Müdürlüğü’ne 5026/1995 protokol numaralı dilekçeyle başvurulmuş, aynı dilekçeyi sözkonusu müdürlük 3087/1996 protokol numarasıyla Meriç İli Orman Bölge Müdürlüğü’ne göndermiş ve 932/1996 prokokol numarasıyla Meriç İli Orman Bölge Müdürlüğü tarafından tutanaklara geçmiştir. Meriç İl Yönetim Kurulu orman müdürünün ve Meriç Çevreciler Birliği’nin tekliflerini dinledikten sonra oy birliğiyle 56/2003 no’lu karar doğrultusunda bölgedeki bütün Karaçam ekili ormanlık alanların koruma altına alınacağını ilan etmiştir.

Son olarak, Doğu Makedonya ve Trakya Eyaleti Yönetimi de oy birliğiyle almış olduğu karar doğrultusunda ve aynı eyalet yönetiminin 50/2012 no’lu kararnamesinde Meriç Güreci bölgesindeki Karaçam ekili ormanlık alanların korunması gerektiği belirtilmiştir.

Ayrıca, bu bölgedeki Karaçam ormanının alçak rakımlı bir yerde yetişmesi, dünyada az görülen bir doğa olayıdır. Ve bölgenin bitki çeşitliliğinin korunması N.3937/2011, madde 6’da belirtilmiş olup, ormancılık kanunlarıyla ve ormancılık bilimiyle uyumludur.

Yukarıdakiler doğrultusunda bakanlara sorulur:

Bölgedeki Karaçam ormanının koruma altına alınması için Doğu Makedonya ve Trakya Eyaleti Yönetimi’nin oy birliğiyle almış olduğu kararın uygulanmasına yönelik ne tür girişimlerde bulunulacaktır?

Karaçam ormanının koruma altına alınması için ne tür acil ve kalıcı önlemler alınacaktır?

Sözkonusu ormanlık alandaki bitki örtüsünün yaşatılması ve korunması için projeler ve araştırmalar yapılacak mıdır? Yapılacaksa, bunlar nelerdir?

Soruları yönelten milletvekilleri

Hara Kafadari

Hüseyin Zeybek

Ayhan Karayusuf

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz