Genç kadroyla titiz çalışma
Kurulduğu günden buyana, ‘Ne iş yapıyor, sorunlara çözüm getiriyor mu?’ diye merak edilen Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nı (YTB) Avrupa SABAH olarak gidip yerinde inceleme kararı aldık. Ardından gittiğim kurumda, iki gün boyunca birimleri gezerek neredeyse mesai yaptım. YTB’de ilk dikkatimi çeken genç kadro oldu. Bu gençlerin çoğunun, Almanya’da doğup büyümüş gençlerden oluştuğunu, uzman kadrosunda görev yaptıklarını, aralarında Türk vatandaşı olmayanlar bile bulunduğunu, bunun ise bir ayrıcalık olduğunu öğrendim.
SIKI TAKİPTELER
13 katlı binada dolaştıkça kurumun, çalışmaları hakkında bilgi sahibi olurken, oluşturulan ülke masalarındaki uzmanların her gün başta Almanya olmak üzere sorumlu oldukları ülkelerin günlük gazetelerini takip ettiklerini, SABAH’ın internet sitesini de titizlikle inceledikleri bilgisini aldım.
Kurumun Artı90 adlı dergisini dikkatlice incelediğimde, seçilen konuları tüm detaylarıyla ele aldıklarını gördüm. Başkan Kemal Yurtnaç ile olan röportajımda ise internet üzerinden SABAH okurlarının ulaştırdıkları soruları sorma ve Avrupalı Türklerin sorunlarını görüşme fırsatı buldum. Tüm bunların detaylarını, bugünden itibaren bu sayfada bulacaksınız.
YTB tarafından kurulan daire başkanlıkları ve oluşturulan kurullar, sorunlara çözüm bulunması konusunda geçen süreyi daraltıyor. 2013’te sorunların doğrudan muhatap kurumlara iletileceği çalışma başlatılıyor
YURTDIŞI Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), çalışmalarında etkinlik ve verimliliği sağlayabilmek amacıyla, Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu, Kültürel ve Sosyal İlişkiler Eşgüdüm Değerlendirme Kurulu ve Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Kurulu oluşturdu ve muhatap kesimleri çalışmalarına ortak etmeyi hedefledi.
Bu kapsamda, Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu (YVDK), Başbakanın veya ilgili Başbakan Yardımcısı’nın başkanlığında, yurtdışında yaşayan Türklere yönelik hizmet üreten kamu kurumlarının üst düzey görevlileri ve yurtdışındaki Türklerin yaşadıkları ülke veya bölgelerden seçilen üyelerden oluşuyor. 2013’te aktif olarak hizmet verecek olan kurul, yurtdışında yaşayan Türklerin sorunlarının tespiti ve yapılacak çalışmaların koordinasyonu ile ilgili tavsiyelerde bulunacak. Ayrıca kurul, yaşanılan ülkelerin sosyal ve ekonomik yaşamlarına eşit katılımlarını sağlayacak öneriler geliştirecek.
SORUNLARA KOMİSYON ÇÖZÜMÜ
YTB’nin oluşturduğu Yurtdışı Vatandaşlar Daire Başkanı Murat Gürbüz, söz konusu kurulun Türkiye’de üst düzey temsilciler ile yurtdışından 70 üyeden oluştuğunu dile getirdi ve “Kurul üyeliği için 1.5 yıl önce başvuruları aldık. Bu kurul ile yurtdışındaki vatandaşlarımızın temsilcileri ile kamu kurumlarının yetkili isimlerini aynı masada buluşturacağız. Bu masada sorunlara çözümler üretilecek. Danışma Kurulu’nun altında komisyonlar kurulacak. Bu komisyonlar tespit edilen sorunların çözümü için çalışma yürütecek” şeklinde konuştu.
Bu kurulun dışında YTB çatısı altında, Kültürel ve Sosyal İlişkiler Eşgüdüm Değerlendirme Kurulu, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Kurulu da bulunuyor.
RAPORLA DOĞAN KURUM
YURTDIŞINDA yaşayan Türklerin sorunlarını araştıran Meclis Araştırma Komisyonu’nun 2003 yılındaki raporu sonrası ihtiyaç olduğu fikri gündeme gelen ve 2010 yılında kurulan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), bugün ‘Nerede bir vatandaşımız, soydaşımız-akrabamız varsa biz oradayız’ sloganı hizmet veriyor.
YTB, yurtdışında yaşayan Türklerin yanı sıra soydaş ve akraba topluluklarına yönelik ilgili yetkili kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak çalışmaların koordinasyonunun sağlıyor. Kurum, Dış Türklerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a bağlı olarak çalışmalarını dört temel alanda yürütüyor.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ GELİŞTİRİYOR
Başkanlık, yurtdışında yaşayan Türklerin, Türkiye ile sosyal, kültürel ve ekonomik bağlarını muhafaza etmeleri ve geliştirmeleri için gerekli çalışmaların yapılmasını sağlıyor, Türkiye’de ve yaşadıkları ülkelerde insan hakları bağlamında karşılaştıkları çeşitli sorunlarla ilgili çözüm önerileri geliştiriyor. Ayrıca çeşitli ülkelerinde yaşayan soydaş ve akraba topluluklarla ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla faaliyetler yürütülüyor.
Diğer yandan YTB, Türkiye’ye dünyanın çeşitli ülkelerinden yükseköğrenim için giden burslu öğrencilerin eğitimlerini başarıyla tamamlamaları ve ülkelerine döndüklerinde ilişkilerin sürekliliğini sağlamalarını destekleyen çalışmalarda bulunuyor.
ÜÇ ANA ALANDA HAREKET
YTB, farklı kamu birimleri tarafından görev alanında yapılacak çalışmalardaki tekrarların önlenmesi, kaynakların belirlenen öncelikli hedefler kapsamında harcanması noktasında koordinasyon görevi de yürütüyor. Bu koordinasyon görevi kurumların yapacakları hizmetlerin planlamasına yönelik oluyor. Kurum, idari yapılanmasında diğer kamu birimlerinden farklı bir yapılanma içinde bulunuyor. Karar alma noktasında YTB, bağlı olduğu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ başkanlığında, ilgili kurumların genel müdürlerinin katılacağı üç ana alanda tesis edilen kurulların yetkisi çerçevesinde hareket ediyor.
YTB, Başbakanlığa bağlı olarak 6 Nisan 2010 tarihinden buyana çalışmalar yürütüyor. YTB, 8 daire başkanlığı ve iki müşavirlikte yaklaşık 300 çalışanıyla yurtdışındaki Türkler için koordinasyon görevi sürdürüyor. Çok genç kadrosuyla daire, Ankara Balgat’ta 13 katlı kiralık bir binada hizmet veriyor.
Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları
Başkanlığın çalışma alanlarından ilkini yurtdışında yaşayan Türkler oluşturuyor. YTB, yıllar boyunca çeşitli sebeplerle yurtdışına göç etden Türklere yönelik stratejiler geliştirilmesi ve yurtiçinde veya yurtdışında yapılan çalışmaların koordinasyonu görevini yürütüyor.
Soydaş ve akraba topluluklara ilgi
Başkanlığın ikinci çalışma alanı soydaş ve akraba toplulukları. YTB, soydaş ve akraba topluluklarına yönelik bugüne kadar farklı kurumlarca sunulan hizmetleri koordine etme ve verimli kılma görevini üstleniyor.
Öğrencilere burslu eğitim hizmetleri
Başkanlığın bir diğer çalışma alanını, Türkiye’ye eğitim görmek amacıyla giden uluslararası öğrenciler oluşturuyor. Türkiye’de burslu eğitim görmesi uygun görülen uluslararası öğrencilerin eğitim süreçlerinin başarılı yürütülmesiyle ilgili esasları belirlemek, YTB’nin çalışmalarından birini teşkil ediyor.
Sivil Toplum Kuruluşlarına destek
Başkanlık, yurtdışındaki Türklerin, soydaş ve akraba toplulukların, Türkiye’de veya bulundukları ülkelerde ayırımcılığa, ırkçılığa maruz kalmadan, insan hakları bağlamında rahat, huzurlu ve barış içerisinde yaşamalarını temin etmek üzere yapılan çalışmaları destekliyor.
CEMİL ALBAY