Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SELANİK’TE BAŞBAKAN ERDOĞAN’A ÖVGÜLERLE DOLU BİR GECE

SELANİK’TE BAŞBAKAN ERDOĞAN’A ÖVGÜLERLE DOLU BİR GECE

25
0

Selanik’te Makedonya Trakya Gazeteciler Birliği binasının salonunda Yunan gazeteci Vangelis Papadopulos’un Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ithafen kaleme aldığı “Recep Tayyip Erdoğan – Bir Yunanlı yazardan Türk Başbakanı’nın biyografisi” isimli kitabının tanıtımı 27 Şubat Çarşamba akşamı yapıldı.

Tanıtıma, T.C. Selanik Başkonsolosluğu mensuplarının yanısıra, 1998–2000 döneminde Makedonya-Trakya Bakanlığı ve 2001 yılında Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevinde bulunan PASOK mensubu Yannis Magriotis, Makedonya ve Trakya Bakanı Theodoros Karaoglou’nun bir temsilcisi, Orta Makedonya Bölge Başkanı Apostolos Tzitzikostas’ın bir temsilcisi, Selanik Belediye Başkanı Yannis Boutaris’in bir temsilcisi, Orta Makedonya Bölgesi eski Başkanı Panagiotis Psomiadis, işadamları, akademisyenler ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) Genç Akademisyenler Topluluğu (GAT) Selanik teşkilatı üyesi öğrenciler katıldı.

ERT-3 kanalının program yapımcılarından gazeteci Pandelis Savvidis’in moderatörlüğünü yaptığı tanıtımda, Selanik Aristo Üniversitesi Tarih Bölümünden Doç. Dr. Spiridon Sfetas, gazeteci Gavriil Lampsidis ve kitabın yazarı Vangelis Papadopoulos birer konuşma yaptı.

“Türk Siyasi Yaşamında bir Fenomen, Bölgenin Yıllardır Gördüğü En Büyük Lider”

Savvidis konuşmasında, Başbakan Sayın Erdoğan’ın Türkiye’nin siyasi yaşamında bir fenomen teşkil ettiğini ve bölgenin yıllardır bu kadar büyük bir lider görmediğini ifade etti. Sayın Başbakanın, borçlar içinde olan, yıkım aşamasına gelen, IMF’nin pençesinde olan bir ülkeyi teslim aldığını ve kısa bir süre içinde IMF’den kurtulmayı ve ülkenin olumsuz rotasını değiştirmeyi başardığını söyledi. Sayın Erdoğan’ın en büyük niteliğinin, ısrarlı olması olduğunu ve koyduğu hedefe son derece odaklandığını belirtti.

“Ülkenin Sorunlarını Çok İyi Biliyor, 2023 için Vizyonu Var”

Doç. Dr. Sfetas,

‘‘Küçük yaşta simit satan çok Başbakan oldu. Bu, şu demektir: ülkenin sorunlarını çok iyi biliyor. Bizim siyasetçilerimiz gibi, gerçekleri algılayamayan ‘salon’ siyasetçisi değil. İMF’den kurtulabilmek için Türkiye’nin ekonomisini geliştirdi. ‘Ekonomik krizle, sadece kemer sıkma politikası uygulayarak mücadele etmeyeceğim, bununla birlikte kalkınma istiyorum’ dedi ve bunu Anadolu bölgesinde işadamlarını ve girişimciliği harekete geçirerek ve Arap ülkelerine açılımlar yaparak başardı. Ancak bunu yapabilmesi için Türkiye’nin bir kimliğe sahip olması gerekiyordu. Dolayısıyla, Osmanlı devletine de atıfta bulunan ‘ılımlı İslam’ kimliğine yöneldi. Türkiye çok gelişti. Ülkede bir orta sınıf oluşuyor, halkın geliri artıyor. Başbakan Erdoğan samimi bir kişi ve toplum açısından önemli olan prensiplere sahip. Arap ülkelerine ve 21. yüzyılda gelecek vadeden Asya’ya açılım yaptı. Ortadoğu’da, Balkanlarda ve eski SSCB’deki Türkî Cumhuriyetlerinde önemli rol oynuyor. İsrail ile karşı karşıya geliyor.

2023 için bir vizyonu var, Türkiye’nin G-8 ülkeleri arasına girmesi ve süper güç olması. Biz 2021 yılında ayaklanmamızın 200. yıldönümünü kutlayacağız, Türkiye ise 2023 yılında Cumhuriyetin 100. yıldönümünü kutlayacak. O zaman Yunanistan’ın ve Türkiye’nin kat ettiği yolu göreceğiz. ‘Sıfır sorun’ teorisine değinmek istiyorum. Bu teori özetle, ‘sıfırdan başlıyorum, ekonomimi geliştiriyorum ve temaslarda bulunuyorum, ekonomik bağımlılık oluştuğunda da güçlü olarak isteğimi dayatıyorum’ demektir.

Biz, Yunanistan’da Erdoğan gibi bir liderin olmasını çok isteriz. Ne yazık ki bizde ekonomik kriz yeni bir siyasi elit ortaya çıkaramadı. Siyasette tekrar tekrar aynı kişileri görüyoruz. Erdoğan’ın düzeyinde olsalardı 2009 yılında miras aldıkları durum ne olursa olsun bizi İMF’ye götürmezlerdi. Bir Erdoğan, sorunumuzu çözerdi. Türk Başkonsolosluğuyla temas içinde olacağımızı ve diyalog açacağımızı umuyorum. Türkiye ile temasları arzu ediyoruz’’ diye konuştu.

“Abdi İpekçi Ödülü Başbakan Erdoğan’a Verilmeli”

Gavriil Lampsidis,

“Erdoğan’ı, başlattığı reformları, ısrar ederek başardığı için takdir ettim. Türkiye’nin İsrail, ABD ve Avrupa ile ilişkilerine ilişkin samimi tutumu için sempati duydum. Bu kitabın yazarı Vangelis Papadopoulos, sahip olmadığımız bir şeyi bize gösteriyor. Türkiye’de Tayyip Erdoğan’ın yaptığı gibi, düşünen, ilgi gösteren, mücadele eden ve direnen bir liderin Yunanistan’da mevcut olmadığını gösteriyor. Bizde bir deyim vardır: ‘Yabancı örneklerden ders al. O zaman felaketlerden kurtulursun’. Erdoğan popülist değil, kulağa hoş gelen sloganlar ve boş laflar söylemiyor. Erdoğan bir örnek teşkil ediyor. Haysiyetli bir kişi, iyi ve güvenilir bir komşu. Abdi İpekçi Ödülü komitesinin, iki halkın yakınlaşmasına yönelik katkısını tanımasını ve 1986 yılından beri Birleşmiş Milletler himayesinde olan bu Ödülü Başbakan Erdoğan’a vermesini diliyorum” dedi.

Vangelis Papadopopulos,

“Bu kitabın ilk baskısı tükendi. Bu, ikinci baskısı. Önümüzdeki günlerde Türkçe çevirisi yapılacak ve Türkiye’de de yayımlanacak. İki halkın dostluğu hakkında etüt teşkil eden bir kitabın yazılması gerekiyordu. Bu nedenle büyük bir yayınevini seçmedim, daha küçük bir yayınevini tercih ettim, çünkü büyük yayınevleri başka çıkarlara alet oluyorlar. Neden Erdoğan için yazdım? Çünkü, son 10 yıl içerisinde biz altı Başbakan çıkardık ve ülkemiz iflas etti. Türkiye’de, iflas etmiş bir ülkeyi teslim alan ve G-20 ülkelerinin arasına sokmayı başaran bir Başbakan var. Biz bir zamanlar Avrupa Topluluğuna girmeyi istiyorduk, şimdi ise Avrupa Birliği G-20 ülkelerinin kararlarına bağlı. Bir zamanlar, Avrupa topluluğuna girmelerine yardımcı olmamız için bize yalvarıyorlardı, simdi biz iflasın eşiğindeyiz, Türkiye ise ‘Teşekkür ederim, yardımınıza ihtiyacım yok’ diyor. Bütün bunlar Erdoğan’ın politikasıdır. TIME dergisinin, 2011 yılında Erdoğan’ı “Yılın Kişisi” olarak ilan etmesi tesadüf değildir. Erdoğan’ın, Obama ve Putin ile birlikte dünyanın en büyük üç lideri arasında olması da tesadüf değildir. Erdoğan’la şahsen tanıştım. Zeki, cana yakın, inançlı, dürüst, vaatlerine sadık olan bir insan. Türkiye ekonomisi bir ‘balon’ olsa bile, bu ‘balon’ bir gün patlasa bile, Türkiye üreten bir ülke, çok sayıda krizin üstesinden geldi, bunu tekrar başarabilecek güçte ve sonuçta ne olursa olsun bugüne kadar kurulan altyapılar ayakta kalacak’’ diye konuştu.

Söz alan Orta Makedonya Bölgesi eski Başkanı Panagiotis Psomiadis,

“Anne ve babam Doğu Karadeniz’de doğdu ve Türklerle yaşadılar. Sadece iyi anıları olduğunu söylediler. Erdoğan büyük bir lider. Esasen bunun doğru olup olmadığına gelecekteki tarihçiler karar verecek. Selanik’teki Türk Başkonsolosluğuyla çok iyi ilişkiler içinde olduğumu söylemeliyim. Bu, bir dönem böyle değildi, ancak bunun üstesinden geldik. Günümüzde zaman değişti. Kollarımızı açalım ve Türk tarafında olumlu ne varsa alalım, çünkü son yıllarda çok olumlu şeyler var. Girişimcilik ve turizm alanında çalışalım.” diye konuştu.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Magriotis, tanıtım sonunda söz alarak, “Öncelikle şunu anlamalıyız, iki halk uyum ve dostluk içinde yaşamalı, işbirliği yapmalı. İki ülke arasında herhangi bir çatışma düşüncesi, yaşadığımız bu dönemde her iki ülke için de bir felaket olacak. Çünkü her iki ülke de, büyük zarara neden olacak ve birbirlerini çok gerilere götürecek ateş gücüne sahip. İki ülke liderlerinin, anlaşmazlıklara rağmen her şeyi barışçıl bir şekilde çözme kararı almalarının olumlu ve akıllıca olduğuna inanıyorum” ifadesinde bulundu.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz