Yunanistan’da seçimlerde neler yaşandı. Olumlu ve olumsuz yaşanan olaylar bu seçimlere damgasını vurdu.
Yunanistan’da seçmen kütüklerine kayıtlı 9.922.294 Yunan vatandaşı bulunuyor. Bunların 4.810.075 erkek, 5.112.219 ise kadınlardan oluşuyor. Ülke genelinde seçimlerde aday olanların sayısı ise 78.864. Bu adaylardan 1.195 kişi Avrupa Parlamentosu Milletvekili adayı, 7.668 kişi de Eyalet Meclis üyesi adayı. Geri kalan 70.001 kişi ise Belediye Meclis üyeliğine aday.
Yunanistan’da bazı seçim merkezlerinde sorunların yaşandığı tespit edildi.
* Bir seçim merkezinde Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılan bazı küçük partilerin oy pusulaları yetersiz kaldı.
* Gümülcine merkez seçim bölgelerinden birinde seçmen sandığını bulunduğu okul odasında sadece bir bayan görevli vardı sabah erken saatlerde ve oy kullanmak isteyen bir vatandaşa aynen şunu söyledi, “masanın üzerinden istediğin oy pusulasını al ve oyunu kullan”. İyi bari onu da diyebilmiş…..
* Girit’in Hanya kentinde bir seçim merkezinde oy pusulalarını işaretlemek için konulan kalemler kısa sürede yok oldu. Çünkü seçmenler kalemleri giderken yanlarına aldılar. Böylece seçim heyeti ek olarak kalem talep etmek zorunda kaldı.
* Gümülcine Belediyesi’ne bağlı Dereköy’de 30 metre karelik bir odanın içine 8 sandık yerleştirildi ve vatandaşlardan oy kullanmaları istendi. Durum böyle olunca da alan dar, seçmen sayısı epey yoğun olunca bazıları kuyrukta beklemektense oyunu kullanmadan kaçıp gitti. Durumu fark eden bazı adaylar olaya el attı ve sandıkların akşam saat 19:00 da kapanması gerekirken yaşanan olumsuzluktan dolayı oy kullanma saati uzatıldı. Orada kalanlar da oyunu kullanarak ayrıldı.
* Üzücü olaylar da yaşandı. Oy kullanma izni aldı, ancak geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. Mesologgi Neohori bölgesinde bir asker oy kullanmak üzere görev yaptığı birliğinden izin aldı. Ancak 26 Mayıs Pazar sabahı oy kullanmaya giderken trafik kazası yaptı ve hayatını kaybetti.
* Son olarak, her zaman olduğu gibi Batı Trakya’da Rodop ve İskeçe İllerinde her nedense özellikle Azınlığın yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki seçimlerde elde edilen sonuçlar ne hikmetse sisteme saatler hatta günler sonra işleniyor ve resmi sonuç ancak o zaman açıklanıyor. Bu seçimlerde de halen DEB Partisi’nin İskeçe ve Rodop sonuçları “alavere-dalavere” misali gizemini korumaya devam ediyor. Şimdi ne yapalım yani, bir dahaki seçimlerde Avrupa’dan Avrupa ülkesine, Azınlık bölgesine gözlemci mi davet edelim?