“Liderler arasında ya liderler düzeyinde ya da örneğin Dışişleri Bakanları düzeyinde ya da Ulusal Savunma Bakanları, hatta askeri liderlik düzeyinde iletişim kanalları bulunacak ya da yeniden tamir edilecektir. Buna inanmak ve umut etmek istiyorum.” Diyerek Türkiye’ye mesaj gönderdi.
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos, Güney Kıbrıs televizyonu RIK’te yayınlanan “Vatan İçin Savunma” programına verdiği röportajda, ABD’nin Güney Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunu kaldırma yönündeki son kararına, Dedeağaç limanının stratejik önemine ve Yunanistan’ın tepkisine değindi.
Bakan Panagiotopulos, “Çok agresif, çok savaş yanlısı söylemler rahatsız ediyor ve endişelendiriyor. Her halükarda, Kıbrıs (Güney) ve Yunanistan silahlı kuvvetlerinin caydırıcı gücü, bir şeyler planlayan, topraklara göz koyan, pratikte zamanın revizyonizmini ve hatta yayılmacılığını geliştiren herkesin, karşı güçlü bir direniş duvarı bulacağının garantisidir. Ve güçlü caydırıcılık duvarı, silahlı kuvvetlerimizden ve yeteneklerinden başka bir şey değildir.” Diyerek Türkiye’ye mesaj gönderdi.
Nikos Panagiotopulos, “Türk mevkidaşıma (Hulusi Akar) da söylediğim gibi, Yunanistan’ın kırk, elli yıllık firkateynleri, savaş gemilerini yavaş yavaş değiştirmeye karar vermesini Türkiye’ye yönelik saldırgan veya potansiyel olarak tehdit edici bir tavır olarak görmüyorum. Zaman içinde büyük zarar gören bu gemilerin kademeli olarak değiştirilmesine, dilerseniz, bu şartlar altında, normal olduğu gibi, gitmemiz doğal ve zorunludur. Fransa’dan üç Belharra fırkateyninin satın alınması, Yunanistan’ın Türkiye’ye yönelik potansiyel bir tehdidi veya saldırgan tavrı değil, amaç eski filosunu değiştirmektir.”
Dedeağaç limanının stratejik önemine değinen Panagiotopulos, Boğazlar’ın ilk kez baypas edilmesinin Türkiye’yi rahatsız ettiğini, yatırımın bölgeye önemli ekonomik faydalar da sağladığını söyledi.
Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin tahrik ve tehditlerinin yoğunlaşacağını düşünüp düşünmediği sorusuna Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos şu yanıtı verdi:
“İletişim kanalları bulunacak ya da yeniden tamir edilecektir”
“2, 3 yıldır içinde bulunduğumuz uyanıklığı sürdürüyoruz, bu yüzden yaptıklarımızı, her zaman orada olan planları değiştirmiyoruz ve tabii ki silahlı kuvvetlerimizi yükseltmek için çabalarımızda olabildiğince hızlı hareket ediyoruz. Muhtemelen retorik düzeyde bir gerilimimiz var. Liderler arasında ya liderler düzeyinde ya da örneğin Dışişleri Bakanları düzeyinde ya da Ulusal Savunma Bakanları, hatta askeri liderlik düzeyinde iletişim kanalları bulunacak ya da yeniden tamir edilecektir. Buna inanmak ve umut etmek istiyorum, çünkü doğal olarak iyimser bir tipim.
Bu iletişim kanallarının eski haline getirilmesinin elzem olduğunu düşünüyorum ve sonunda bu iletişim kanallarının yeniden kurulacağına inanıyorum. Başbakanımız Kiriakos Miçotakis, şüphesiz sahip olduğumuz birçok farklılık hakkında diyaloğu sürdürmeye davet etti ve o andan itibaren bu davetin bir miktar yanıt alacağını düşünüyorum. Öte yandan gerçekçi olmak gerekirse, özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından bu sözlü aşırılıkların, savaş yanlısı saldırgan söylemin durmasını beklemiyorum.”
Panagiotopulos, adaların silahsızlanma söylemlerini çılgınca ve komik olarak nitelendirdi, çünkü sözde Yunanistan veya Yunan adaları Türkiye’yi askeri olarak tehdit ediyor. Yunanistan’ın uluslararası düzeydeki (NATO, AB, ABD ve diğer ülkeler) bilgi girişimlerinden sonra, tüm güçlü oyuncuların uluslararası düzeyde olduğunu belirtti.
Bakan Panagiotopulos, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, “yolunu değiştirmesi, tutumunu değiştirmesi ve uluslararası ilişkilerde normal ve bir sonraki olarak gördüğümüz şeyi yapması için baskı yapıyorlar: Güçlünün veya silaha sahip olanın hukukuna değil, belirli kurallara dayalı uluslararası bir düzen benimsemesidir.”
Bakan Panagiotopulos sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bununla birlikte, her ihtimale karşı, ülkenin ekipman ve savunma yeteneklerini de yükseltmeye hazırlanıyoruz. Uluslararası Hukukun yanınızda olması iyidir, ancak silahlı kuvvetleriniz aracılığıyla modern silah sistemlerine ve büyük caydırıcı güce sahip olmak daha da iyidir. Ben de bu yolu seçiyorum.
“Kıbrıs’a deniz üssü gibi altyapıların oluşturulmasının da önünü açabilir”
ABD’den Kıbrıs’a (Güney) uygulanan silah ambargosunun kaldırılması kilit öneme sahip olmasının yanı sıra, sadece silah sistemlerinin satın alınmasının değil, deniz üssü gibi altyapıların oluşturulmasının da önünü açabilir. Savunma doktrini her zaman Kıbrıs’ın (Güney) savunma ihtiyaçlarının kapsanmasını sağlamıştır. Bunu değiştirmedik. Yunanistan’ın kesinlikle savunma yetenekleri var, ya da isterseniz Kıbrıs’ın (Güney) savunması için de silah sistemleri var ve bunun bir veri olduğunu söyleyebilirim. Bu benim meselem ya da işim değil, her zaman doktrin olmuştur. Yunanistan Kıbrıs’ın yanında, Kıbrıs Yunanistan’ın yanında, biz kardeşiz ve birlikte yeni, çok karmaşık bir jeopolitik çağda durabilmek için savaşıyoruz. Ulusal Muhafızlar ve Kıbrıs Savunma Bakanlığı ile Kıbrıslılar kendilerini güvende hissedebilirler.”