Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SATILIĞA ÇIKAN YUNANİSTAN İZMİR KONSOLOSLUK BİNASININ İLK TALİPLİSİ KONAK BELEDİYESİ OLDU

SATILIĞA ÇIKAN YUNANİSTAN İZMİR KONSOLOSLUK BİNASININ İLK TALİPLİSİ KONAK BELEDİYESİ OLDU

15
0

Yunanistan’ın ekonomik krizden dolayı önce Ege Denizinde bulunan adalarını şimdi de İzmir Birinci Kordon’daki Başkonsolosluk binasını gazete ilanıyla satışa çıkardığını açıklaması üzerine binaya ilk talip olan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, bina önünde basın mensupları ile görüşüp;“Burayı belediye olarak almak istiyoruz. Evrensel hoşgörü anlayışı adı altında 1922 Smyrna Dostluk ve Barış Müzesi’ni İzmir’e kazandırmak istiyoruz” dedi.

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Yunanistan’ın ekonomik krizden dolayı 1. Kordon’daki ülkenin başkonsolosluk binasını satışa çıkardığını, kendilerinin de bu binaya talip olduğunu söyledi.

Tarihi binayı, “evrensel hoşgörü söylemine yakışır” şekilde butik müze haline getirerek kentin geleceğine armağan etmek istediklerini ifade eden Tartan, şöyle konuştu: “Binayı kent kültüründe yaşatmayı düşünüyoruz. Bunun için hem bakanlıkların fonlarını hem de belediyelerin olanaklarını kullanacağız. Türk Yunan dostluğunun gelişimine katkı koyacağız” dedi.

 

Başkan Tartan; “İzmir’e dostluk müzesi kazandıracağız”

 

“Yunan dışişleri ile görüşeceğim”

Konak Belediyesi olarak bugüne kadar kente 6 tane müze kazandırdıklarını hatırlatan Tartan, “Bu binalar artık bulunmuyor. Tarihe sahip çıkan anlayış ile Yunanistan dostluğuna katkıda bulanacağız. Bu konuda gerekli girişimleri başlatacağım. Hem Kültür ve Turizm Bakanlığı hem de Valilik ile görüşeceğim. Yunan hükümeti de bu olaya sıcak bakacak. Çünkü onlar da binalarının bir cafe olmasını istemez. Ben bunu 1922 Symrna dostluk ve barış müzesi olarak düşünüyorum. Belli aşamalar gelişince Yunanistan Dışişleri ile görüşeceğim. Öyle sanıyorum ki kurumlar el ele verip bir dostluk müzesi yaratılacak.   . Elbette bir binadan gelecek gelirle hükümet kurtulmayacak. Bina fiyatı hakkında net rakam yok birkaç milyon dolar” bilgisini verdi.

 

Tartan söyle devam etti:

“Savaşı çağrıştıran söylemlerden çok barışın peşinde olmalıyız. İzmir, bütün din ve kültürlerin sevgi ile yoğrulduğu bir kent. O bina olsa olsa 1922 Smyrna Dostluk ve Barış Müzesi olarak İzmir’e daha çok yakışır. Bu müzede o dönem İzmir’de yaşayan Türk, Yunan, Musevi bütün yurttaşların giysileri, fotoğrafları sergilenebilir. Gelenek, görenekleri, komşulukları, kardeşlikleri anlatılabilir. Binanın bedeli konusunda temaslarımız sürüyor.” Dedi.

Hakan Tartan, bir dönem Almanya’nın İzmir Başkonsolosluğu olarak da kullanılan ve şu anda atıl durumda başka bir tarihi binayı da Türk-Alman Kültür ve Sanat Müzesi haline getirmek istediklerini sözlerine ekledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz