Karadeniz Ülkeleri Dili, Filolojisi ve Kültürü Bölümü Öğrencileri Derneği tarafından 17-18 Ocak tarihleri arasında Gümülcine’de Trakya Dimoktritos Üniversitesi’nde “Trakya 20. Yüzyıl-21. Yüzyılın Başlarında Alan, Toplum, Ekonomi, Tarih ve Kültür” konulu etkinlik düzenlendi. Etkinlik iki gün sürdü ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nı yakından ilgilendiren önemli konular ele alındı.
Ancak toplantı herkese açık olmasına rağmen, davet usulü olmamasına rağmen, hafta sonu olmasına rağmen Batı Trakya Türk Azınlığı’nın siyasileri ve dini temsilcilerinden kimsenin olmadığı görüldü.
Bunun yanısıra bu önemli toplantıda Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın İskeçe’deki Siyasi İşler Müdürü Büyükelçi Piperingos’un katılmaması da dikkat çekti.
Bu toplantı da Yunanlıların istedikleri şekilde geçti, toplantıyı takip eden yarınlarda devlet görevlisi ve birer eğitimci olacak olan öğrenciler, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın var oluşu ve hukuki işleyiş şeklini yine yalan yanlış bilgilerle hafızalarına kazımış oldular.
Aynen öğretim görevlisi Grammatikos’un dediği gibi, “Müslüman kadınların camilere girmeleri yasak”, Papaz’ın da “Müftüleri Müftüler Seçsin” demesi gibi.
Panelistler, ” Uluslararası Standartlara Göre Modern Müslüman Azınlığın Konumu”, “Bir Dil Alanı Olarak Trakya”, “Azınlık Eğitimi: Sorunlar ve Perspektif”, “Türk Edebiyatı ve Batı Trakya” başlıklı konular üzerine sunum gerçekleştirdişer.
“BATI TRAKYA’DA MÜSLÜMAN KADINLARIN CAMİLERE GİRMESİ YASAK!”
Öğretim görevlisi Grammatikas Vasilios, Müftülük ve Müftü seçimi, Batı Trakya’da Şeriat’ın uygulanması, Müftülerin yargı yetkisi, Azınlığın Eğitimi ve Azınlık Okullar ve yeni okulların açılması üzerine konuştu. Grammatikas, Müftü seçimi konusunda, bayanların aynı zamanda erkeklerle birlikte camilere girmelerinin yasak olduğunu, seçimlerin nasıl ve kimler tarafından ilan edildiğinin belli olmadığını, Müftülerin camilerdeki seçim usulünün doğru olmadığını, çoğunluk sağlanmadan sadece belli başlı bir grup tarafından seçildiğini ve böylece Müftü seçiminin sadece erkekler tarafından yapıldığını, İskeçe Türk Birliği’nin kapatılmasındaki süreci değerlendirdi.
Azınlığı ise savunacak Azınlıktan kimse olmayınca da, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Müftülük konusundaki haklarının savunmasını İlahiyatçı Simeon Soltaridis yapmaya kalktı ve Gazeteci Damon Damianos da Batı Trakya Türk azınlığı’nın Eğitim konusunun savunmasını yapmaya kalktı.
Oturumu SÖPA Derneği Başkanı Mehmet Derdiman’ın Yönetim Kurulu üyesi ile birlikte izlediği görüldü. Başka kimsecikler yoktu.
PAPAZ: “MÜFTÜLERİ MÜFTÜLER SEÇSİN!”
Bunun üzerine sahneye Gümülcine-Maronya Mitropolitini temsilen orada bulunan Papaz, müdahale ederek Müftü seçiminin halk tarafından seçilmesinin doğru olmadığını, aynen Hıristiyanların seçtiği gibi bir usulle seçilmesi gerektiğini söyledi. Papaz, gerçekten anlaşılması güç olan bir fikir ortaya atarak, “nasıl olsa mevcut üç Müftü var, seçimde çoğunluk sağlanması da mümkün, Müftüleri bu üç Müftü seçsin” dedi. Papaz, Soltaridis’in “Azınlık çocukları ne Yunancayı ne de Türkçeyi iyi bilmiyorlar” demesine cevaben de, “burada Yunan çocukları Yunancayı biliyor mu? da Müslüman çocuklarını düşünüyoruz, siz neden bahsediyorsunuz” diyerek tepki koydu.
SADECE BİRLİK GAZETESİ VARDI VE SAVUNDU!
Salonda Azınlık Basını’ndan sadece BİRLİK Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni İlhan Tahsin bulunuyordu. İlhan Tahsin, bütün bu olanların ardından söz alarak, Grammatikos’un “kadınların camilere girmesi yasak” demesi ve Müftü seçimine yönelik söylediklerine cevap verdi, soru sordu.
İlhan Tahsin, “sayın Grammatikos galiba İslam’ı güzel bilmiyor ve camilere girmemiş, görmemiş o sebepten dolayı da hatalı ve yanlış bir tanımlama yaptı. Birçok Müslüman ülkede olduğu gibi Batı Trakya’daki camilerimizde kadınlara özel bölümler vardır ve kadınların camilere girmeleri de yasak değildir. İslam’da böyle bir yasak yoktur.
Müftünün yargı yetkisine gelince, Müftü taraflar arasında evlenmezden özce şahitler huzurunda yapılan bir anlaşmanın gereklerinin yerine getirilip getirilmediğine bakar ve o anlaşılanlar üzerinden bir karar çıkarır. Müftünün yaptığı ceza yargısı, mahkum etme yargısı ve kararı değildir. Burada bunun iyi algılanması ve anlaşılması gerekmektedir. Çok ince ve hassas bir
Sayın Grammatikos’a benim bir sorum olacak. Lozan Barış Antlaşması Müftü seçiminin nasıl ve ne şekilde olacağını gayet açık yazıyor. Ülkemiz Yunanistan neden Müftü seçimi ilan etmiyor? ” dedi.
Bunun üzerine Grammatikos söz aldı ve sorulan soruya cevap olarak, Müftünün yargı yetkisinin var olduğundan dolayı seçim ilan edilmesi için Yunanistan’ın hangi Kurumu muhatap alacağının belli olmadığından dolayı seçim ilan etmediğini ve atamalar yaptığını savundu. Seçim ilan edilmesi için Müftünün yargı yetkisinin kaldırılması gerektiğini söyledi.
Video izle 1: http://www.dailymotion.com/video/x19upxo_azinligin-muftu-egitim-ve-kimlik-konusu-konusuldu-ama-savunacak-kimse-yoktu_news