İlk defa bir Türk bilim insanı, yaklaşık 160 yıllık geçmişi olan Avrupa’nın en eski üniversitelerinden Atina Uluslararası Kapodistrias Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev yapacak hekimlerin kim olacağına karar verecek komiteye seçildi.
Avrupa’dan çok sayıda bilim insanının yer aldığı Değerlendirme Komitesi’ne üye olarak seçilen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan, aynı zamanda uzun süre Uluslararası Aile Planlaması Federasyonu Avrupa Bölge Başkan Yardımcılığını yürüten Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, Yunanistanlı doktorların seçimini yapacak.
Prof. Dr. Şatıroğlu, bilimin ulusal değil evrensel olduğunu ve bu nedenle üniversitelerdeki akademisyenlerin çeşitli ülkelerden alandaki uzman kişilerin bir araya geldiği değerlendirme komitelerince belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Dünyanın birçok ülkesinde akademisyen seçimlerin bu şekilde yapıldığını ifade eden Şatıroğlu, “Çoğu ülkede, üniversitesiyle bir öğretim üyesinin atanmasının, tek başına o ülkenin değerlendirmesi ile yapılmaz. Uluslararası bir jüri kurulur ve evrensel kriterler göz önünde bulundurularak seçim yapılır” dedi. Şatıroğlu, bu şekilde bilimin evrensel olduğunun ortaya konduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
“Böylesi bir seçim, değerlendirmenin bilim ilkelerine göre farklı ülkelerdeki birbirinden bağımsız akademisyenlerce yapılıyor olduğunu gösterir. Akademisyenlerin uluslararası temsilcilerin bulunduğu bir komite tarafından seçilmesi, dünyaya bilimsel olarak entegre olunduğunun da bir göstergesidir. Ülkemizde ise üniversitelere öğretim üyesi atamalarında evrensel değil ulusal bir jüri kuruluyor, buna göre belirleniyor.”
“Yunan ve Türk halkının birbirlerine güvendiğinin göstergesidir”
Şatıroğlu, kendisinin de Yunanistan’daki Atina Uluslararası Kapodistrias Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Değerlendirme Komitesi’ne üye olarak seçildiğini belirterek, “Birçok ülkeden uzmanların yer aldığı komite, bilimsel kriterler göz önünde tutularak, yapılan çalışmalar, akademik başarı, yapılan çalışmalar, yazılan makaleler, alınan atıflar göz önünde tutularak, üniversitede görev yapacak öğretim üyelerini belirleyeceğiz” dedi.
Kendisinin Yunanistan’da çok sayıda bilimsel çalışma içinde yer aldığını, özellikle üreme sağlığı üzerinde uluslararası yürüttüğü çalışmalar kapsamında konferanslar verdiğini, anne, bebek ve ergen üreme sağlığı konularında proje danışmanlıkları yaptığını anlatan Şatıroğlu, şunları kaydetti:
“Bu, Türk bilim insanı için bir gurur kaynağıdır, Türkiye’nin bir propagandasıdır. İlk defa, böylesi bir üniversitede görev yapacak akademisyenleri belirleyecek komite üyelerinin arasında bir Türk bilim insanı olacak. Bu, benim ve ülkem için gurur, onur verici. Bu, Türkiye’de de bilim yapıldığının ilanıdır. Bu açıdan, böylesi bir seçimde Türk bilim insanından görüş almak, çok önemlidir ve onur vericidir. Yani, Yunanistan’daki tarihi ve bilimsel geçmişi bu kadar kuvvetli olan bir üniversitede görev yapacak olan bir bilim insanı olan hekimin kim olacağına karar vereceklerden birisi, bir Türk hekim olacak. Bu, Türkiye’ye ve Türk bilim insanına duyulan güvenin göstergesidir.”
Komitede bir Türk bilim insanının yer almasının, Yunan ve Türk halkının birbirlerine ne kadar güvendiğinin de bir göstergesi olduğunun altını çizen Şatıroğlu, “Bilim, siyasetten uzaktır ve asla siyasallaşmamalıdır. Bilim, evrenseldir, insanları, ülkeleri birbirine bağlar. Bilim siyasallaşırsa, inanılır ve güvenilir olmaktan çıkar” dedi.
Atina Uluslararası Kapodistrias Üniversitesi’nin yaklaşık 160 yıllık bir tarihi geçmişi bulunduğunu ve dünya çapında en çok tıp ödülüne sahip olduğunu vurgulayan Şatıroğlu, çok sayıda araştırma yapıldığını, uluslararası projelerin yürütüldüğünü söyledi.