Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi İskeçe İl Teşkilatı köy ziyaretlerine haftasonu Alıtçılar ve Karaköy ile devam etti. DEB Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İskeçe İl Teşkilatı Sorumlusu Ozan Ahmetoğlu başkanlığındaki heyet 9 Mart 2014 Pazar akşamı ilk olarak Alıtçılar köyüne gitti. Burada halkla sohbet etme fırsatını yakalayan heyet daha sonra ise Karaköy’e geçti.
“ON YILLARCA SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜME KAVUŞMASINI BEKLEDİK”
Ziyaretler sırasında halka partinin çalışmaları hakkında bilgiler veren Ozan Ahmetoğlu, DEB Partisi’nin Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın özgür ve bağımsız sesi olmak için mücadele ettiğini bu amaçla da faaliyetlerine devam ettiğini söyledi. Köy ziyaretlerinde azınlığı ilgilendiren son gelişmeler de ele alındı. DEB Partisi Genel Başkan Yardımcısı Batı Trakya Türk Azınlığı’nın; müftülük, vakıflar, 19. Madde, milli kimliğin inkarı, eğitim gibi kronikleşmiş sorunları bulunduğunu ve bu sorunların yıllardır çözüm beklediğini ancak Yunanistan devleti tarafından bu yönde olumlu hiç bir adım atılmadığını vurguladı. Azınlığın devletine karşı her zaman saygılı olduğunu ve samimi bir tavır ile hareket ettiğini ancak aynı karşılığı devletinden görememenin üzüntüsünü yaşadığını vurgulayan Ozan Ahmetoğlu, “Bizler sorunlarımızın çözümü için yıllardır bu devletten iyi niyetli bir tavır beklentisi içindeyiz ancak ne yazık ki bu beklentilerimize bir türlü cevap alamıyoruz. Bölgemizde, Batı Trakya’da demokrasinin işlemesini bekledik, insan ve azınlık haklarının işlemesini bekledik. On yıllarca sorunlarımıza çözüm bekledik, iyi niyet bekledik. Fakat tam aksine son dönemde var olan sorunlarımıza yenilerinin eklendiğini üzüntüyle görüyoruz. Son dönemde hepimizin ‘240 İmam Yasası’ olarak bildiğimiz uygulama ile azınlık insanının din özgürlüğüne açıkça müdahalede bulunulduğunu görüyoruz. Azınlık toplumunun hiç bir talebi olmadan bu uygulamayı hayata geçirmekte inat eden bir tavırla karşı karşıyayız. Bizler bu uygulamaya tepki gösterdiğimiz halde bizleri dinlemeyen ve çağrılarımızı dikkate almayan devletin bazı okullarda İslam dinini Yunanca olarak çocuklarımıza öğretme uygulamasına başladığını görüyoruz. Sözkonusu kanunda bu dersin zorunlu ders olmadığı açık bir şekilde ifade edildiği halde bazı okullarda azınlık çocuklarının ve ailelerinin bir tür baskı ile karşı karşıya olduğu ve çocukları bu derse göndermek zorunda bırakıldığını duyuyoruz. Buradan bir kez daha açık bir şekilde ifade etmek isterim ki bu ders zorunlu değildir. Bizlerin bu uygulamaya göstereceğimiz en güzel tepki çocuklarımızı bu derslere göndermemek olacaktır. Bu uygulamanın nihai hedefinin camilerimiz olduğunu defalarca haykırdık. Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın kalan son değerini de yani camilerini de elinden almaya yönelik bu uygulamadan devletin bir an önce vazgeçmesini umuyoruz.” ifadelerini kullandı.
“DEMOKRASİ, EŞİTLİK VE İNSAN HAKLARINA SAYGI BEKLİYORUZ”
Ozan Ahmetoğlu azınlık toplumunun son dönemdeki en büyük sorunu olan işsizlik sorununa da vurgu yaparak ülke genelindeki %27’lik işsizlik oranının Batı Trakya’da ve özellikle de azınlık toplumunda çok daha büyük rakamlarda olduğunu ve vahim boyutlara ulaştığını belirtti. “Bu toplum yıllardır ekonomik ve siyasi baskılara maruz bırakıldı. Eğitim alanında baskılarla karşı karşıya kaldı. Bunun sonucunda da hep geri bırakılmış oldu. İşsizlik sorunu Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yıllardır mücadele ettiği bir sorundu ancak son ekonomik krizle beraber insanımız beli büküldü. Bir çok genç ne yazık ki çalışabilmek amacıyla yurtdışına göç etmek zorunda kalıyor. Bir çok köyümüzde ailelerin göç etmek zorunda kaldığına dair bilgiler bize ulaşıyor. Yunanistan devletinin yıllardır baskı uyguladığı ve geri kalmasına sebep olduğu bu insanlara karşı bir borcu vardır. Bu borcunu ödemek adına bölgemize yönelik özel ekonomik kalkınma ve istihdam programlarını hayata geçirmesi gerekmektedir. İnsanımızın bugün Yunanistan genelindeki oranların kat kat üstündeki işsizlikle boğuşmasının yegane sebebi son ekonomik kriz değildir. Yaptığı baskılarla bu insanların yıllarca geri kalmasına sebep olanların şimdi borcunu ödemek adına özel adımlar atması bu halkın en doğal talebidir. Umuyoruz devletimiz bu konuda bir an önce azınlığın sesine kulak verir ve gereken adımları atar.” Ahmetoğlu yıllarca ülkeyi yöneten hükümetlerin ve siyasi partilerin azınlığın ciddi sorunlarına eğilmediğini, sadece seçim dönemlerine hatırlayıp sonra da kaderine terkettiğini kaydetti. DEB Partisi Genel Yardımcısı Ozan Ahmetoğlu Batı Trakya Türklerinin demokrasi, eşitlik ve uluslararası hukuktan doğan haklarına saygı beklediğini, haklı taleplerinin yerine getirilmesini beklediğini ve bu taleplerin duyurulması adına parti olarak mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.
Ozan Ahmetoğlu sözlerine son verirken samimi ve sıcak karşılamalarından dolayı hem Alıtçılar hem Karaköy halkına teşekkür etti.