Ana Sayfa Batı Trakya Haberler NEREDEN NEREYE!

NEREDEN NEREYE!

17
0

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu doğduğu, vatandaşlıktan atıldığı ülkenin milli gününe TC Bakanı olarak gitti.

Ankara Palas’ta Yunanistan Milli günü resepsiyonu.
Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi, elçilik personeliyle birlikte misafirlerini kapıda karşılıyor.
Böyle Milli gün resepsiyonlarında adettendir; Büyükelçiliğin bulunduğu ülkeden üst düzey bir devlet görevlisi bir onur konuğu olur, Milli Gün kutlama konuşmasını, evsahibi Büyükelçi ile birlikte yapar. Kimin ‘Onur konuğu’ olacağı da önceden kararlaştırılır.
Yunanistan’ın bu akşam kutlanan Milli Gün resepsiyonunda da bu kural bozulmadı. Büyükelçilik tüm hükümet üyelerine, üst düzey yetkililere davetiye gönderdi. Büyükelçiliğe cevaben de, T.C. Hükümeti adına Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılacağı bildirildi.

SÜRPRİZ KONUK…

Yunan Büyükelçisi kapıda ‘Onur konuğu’ Bakan Yılmaz’ı bekliyordu ki, büyük bir sürprizle karşılaştı. Yunan Milli Gün resepsiyonuna hükümetten bir başka Bakan daha geldi.
Üstelik bu Bakan, Yunanistan açısından ayrıca önem taşıyordu; Çünkü sürpriz şekilde Ankara Palas kapısından giren kişi, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu eski bir Yunanistan vatandaşıydı.

ESKİ ÜLKESİNİN MİLLİ GÜNÜNE BAŞKA BİR ÜLKENİN BAKANI OLARAK GİTTİ

Mehmet Müezzinoğlu, bir Yunanistan vatandaşı olarak doğdu. Ailesi Batı Trakya Türkleri’nden olan Müezzinoğlu Türkiye’ye ilk kez 1970 yılında, Yunan pasaportu ve Türkiye’den aldığı öğrenci vizesi ile geldi.
1983 yılına kadar da Türkiye’de lise ve yüksek öğrenimini ‘Yabancı uyruklu öğrenci” olarak yaptı.
1983 yılında tıp tahsilini tamamlayıp ülkesine döndü. Ancak, Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine yönelik o dönemde uyguladığı baskı ve ayrımcı politikalar nedeniyle, ülkesinde doktorluk yapamadı.
Bunun üzerine okuduğu ülkeye, anavatana, Türkiye’ye geri dönme kararı aldı.

TÜRKİYE’YE KAÇAK GİRDİ, YUNANLILAR VATANDAŞLIKTAN ATTI

Müezzinoğlu, tahsilini de tamamlamış olduğundan, Yunanistan’dan Türkiye’ye gidiş izni alamadı. Bu nedenle de Türkiye’ye kaçak yollardan girdi. Meriç nehrini aştı, Türk topraklarına belgesiz, pasaportuz girdi. İltica talebinde bulundu.
İzinsiz Türkiye’ye gittiğinden Yunanistan, Müezzinoğlu’nun vatandaşlığını iptal etti. Türkiye’de ise iltica işlemleri sürdüğünden, bir süre vatandaşlık alamadı. Yaklaşık 3 yıl Türkiye’de, hiçbir ülkenin vatandaşlığına sahip olmadan ‘Haymatlos’ ‘vatansız’ olarak yaşadı.
1986 1 Ekim’de Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldu.
T.C. Vatandaşı olup, Türkiye pasaportunu alınca geride bıraktığı ailesini görmek için eski vatanına gitmek istedi. Ancak Yunanistan’dan yıllarca vize alamadı. 18 yıl eskiden ‘Vatandaş’ olduğu ülkeden vize bekledi. Ve vizesini ancak 2001 yılında alabildi.
Müezzinoğlu yeni vatanında başarılı bir meslek hayatının ardından siyasete girdi, Ak Parti İstanbul İl Başkanlığı yaptı, ardından milletvekili seçildi.
Son kabine değişikliği ile de Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı oldu.

BAKAN SIFATIYLA ESKİ ÜLKESİNİN MİLLİ GÜNÜNDE

Ve bu akşam, kendisini vatandaşlıktan çıkaran, 18 yıl vize vermeyen ülkenin Milli Gününe, ‘Bakan’ sıfatıyla katıldı.
Resepsiyonda Türkiye hükümetini temsil eden “onur konuğu” değildi belki. Ama kesinlikle Yunanistan Milli Gün resepsiyonunun “en özel konuğu” oldu…

Zeynep GÜRCANLI -ANKARA

26 Mart 2013

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz