Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şubesinin 31’nci olağan genel kurulu MUSİAD Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi. Kongrede bir konuşma yapan Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Av. Necmettin Hüseyin, “Bizim Türkiye ve Batı Trakya’da ki sorunlarımızın var. Müftülük sorunumuz devam etmekte, Batı Trakya Türk Azınlığının eğitim sorunu devam etmekte, kapatılan STK’ların açılmasına izin verilmemekte, eşit statüde temsil hakkımız elimizden alınmakta, yani 1960’lı yıllara kadar Lozan Antlaşmasından doğan ve verilen haklarımız tek tek geri alınmaya başlandı ve alınmaya devam ediyor” dedi.
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şubesinin 31’nci olağan genel kurulu MUSİAD Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi. Yapılan kongreye AK Parti Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, CHP Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Av. Necmettin Hüseyin, Büyükşehir Başkan Vekili Zekeriya Özak, Eski Saraybahçe Belediye Başkanı Halil Vehbi Yenice, Eski Bekirpaşa Belediye Başkanı Fikret Toker, KYÖD Başkanı Mehmet Toker, AKP İzmit İlçe Kadın Kolları Başkanı Aysel Demirtaş, MÜSİAD Başkanı Celal Ayvaz, DSP İl Başkanı Halim Dedeoğlu, BTTDD Teşkilat Başkanı Musa Yurt, BTTDD Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Hasanoğlu, BTTDD İzmir Şube Başkanı Mümin Durmuş, Zeytinburnu Şube Başkanı Fatih Hacıbedel, Adapazarı Şube Başkanı Hayri Latif, Üsküdar Şube Başkanı Hasan Küçük ve çok sayıda davetli ile Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şube üyeleri katıldı.
Kongrenin divan başkanlığına İbrahim Elgin, üyeliklere de Muzaffer Alişoğlu ve Tuğçe Seferli oy birliği ile seçildi ve ardından saygı duruşu ile İstiklal Marşı okundu.
Lozan Anlaşmasında azınlıklara verilen hakları geri istiyoruz.
30. dönem faaliyetlerini içeren sinevizyon gösterisi sonrasında söz alan Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şube Başkanı Lütfi Bodur “İki yıllık süreyi tamamladık. Fedakarlık göstererek elimizden geleni yaptık. Bir hemşeri derneğinden daha sorumlu davranıyoruz. Göreve gelmemiz sonrasında kadın ve gençlik kolları oluşturduk. Yunanistan’da temaslarda bulunduk. Burada ki temaslarımızda da soydaşlarımızın sorunlarını dinlerken onlara elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz” dedi.
Dost meclislerimiz devam ediyor diyen Bodur “65 yaş üstü Batı Trakya’ya hiç gitmeyen soydaşlarımıza buraya götürdük. Göç müzemizin oluşması için yer arayışlarımız devam etmektedir. Yerini bulur bulmaz hemen yapacağız. 15 Temmuz darbe girişimi halkımız tarafından geri püskürtüldü. Yunanistan’a kaçanlar geri verilmiyor. İki komşu ülke arasında darbecilerin ülkemize vermelerini bekliyoruz. Lozan Anlaşmasında azınlıklara verilen hakları geri istiyoruz. Haklarımızın geri alınması noktasında elimizden geleni yapıyoruz. Soydaşlarımızın oturma ve çalışma izinleri noktasında dernek binasından hizmet verilmektedir” açıklamasında bulundu.
Bizim Türkiye ve Batı Trakya’da ki sorunlarımızın var.
Devamında kürsüye gelen Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Av. Necmettin Hüseyin “Ben öncelikle sizleri Türkiye geneline yayılmış, 13 şube, 4 temsilcilik, 2 vakıf ve 2 spor kulübünden oluşan çok geniş bir yelpazenin dönem sözcüsü olarak selamlamaktan gurur duyuyorum. Bu yıl 10 şubemizde genel kurullarımız yapılıyor. Bu gün burada bunların 7. sini gerçekleştiriyoruz. Buraya gelmeden de bu sabah Adapazarı şubemizin genel kurulunu gerçekleştirdik.
Ben bugün burada bu ayrıcalıklı insanları bulmuş iken affınıza sığınarak biraz detaylara girerek konuşacağım. Biz Batı Trakya Türkleri için Batı Trakya konusu iki ana bölümden oluşuyor. Bizim Türkiye ve Batı Trakya’da sorunlarımız var. Ben öncelikle Batı Trakya’dan bahsedeyim, Batı Trakya 1980’lerde, 1990’larda nasıl bıraktıysanız o Batı Trakya, değişen hiçbir şey yok. Biz Batı Trakya Türkleri son 10 yıl içinde çok umutlanmış idik. Çünkü bizimle aynı söylemleri, hatta azınlık haklarının iadesi konusunda bizden daha cesaretli söylemlerde bulunan SYRİZA Partisi iktidar oluyordu ve Batı Trakya Türkleri de bu söylemler karşısında Çipras’a öyle bir destek verdi ki Batı Trakya 70 yıl sonra Yunan Meclisinde dört Türk Milletvekili ile temsil edilir bir pozisyon aldı.
Ama gelin görün ki, Çipras iktidar oldu ama azınlık konusunda sınıfta kalmak bir kenara dibe çakıldı, çünkü Batı Trakya Türk Azınlığını küçük ortak Anel Partisine teslim ederek, bırakın mevcut sorunların çözümünü her gün yeni hak gaspları ile karşı karşıya kalır olduk.
Müftülük sorunumuz devam etmekte
Müftülük sorunumuz devam etmekte, Batı Trakya Türk Azınlığının eğitim sorunu devam etmekte, kapatılan STK’ların açılmasına izin verilmemekte, eşit statüde temsil hakkımız elimizden alınmakta, yani 1960’lı yıllara kadar Lozan Antlaşmasından doğan ve verilen haklarımız tek tek geri alınmaya başlandı ve alınmaya devam ediyor.
Bakın 1980-90’lı yıllarda baskılar en üst seviyeye çıkmıştı. Bildiğiniz Batı Trakya vardır. Aynı şekilde bu baskı bu gün de devam ediyor. Rahmetli liderimiz Dr. Sadık Ahmet’in kurduğu DEB Partisi geçtiğimiz aylarda Atina’da bir etkinlik düzenledi ve bu etkinliği aşırı sağcı, Nazi ürünü Faşist Altın Şafak Milletvekilleri tarafından basıldı. Oradaki yöneticilerimiz Yunanistan’da Türk yoktur, burayı terk edin, sizin de miadınız doldu, sizde lideriniz gibi öleceksiniz diye tehdit edildi ve işin acı tarafı Yunanistan hükümeti buna sesiz kaldı.
1923 Lozan Antlaşması imzalandığında Batı Trakya’da 260 olan okulumuz, son kapatılan 9 okuldan sonra 132’ye düştü. İki dilde eğitim yapan Anaokulu açmamıza izin vermiyorlar, fakat sadece resmi dilde eğitim yapan anaokuluna giden 3-4 yaşlarındaki çocuklar burada Rum öğretmeleri tarafından kendi ritiullerine göre kahvaltı masasında bu çocuklarımıza öğretilen haç çıkarmayı, evde yemek masa altında haç çıkartır duruma geldiler. Bu durum bizlere revamıdır. Yunan devletinin aleyhine tek bir hareketimiz olmadı. Bizler sesimizi daha fazla duyurmak durumundayız. Bizim güçlü Türkiye’ye ihtiyacımız vardır. Bizim orada nefes alma imkanımız ancak Türkiye ile olmaktadır” dedi.
İpsala’dan giriş yaptığımız anda birer asli Türk vatandaşı gibi muamele görmek istiyoruz
Batı Trakya’daki Türk nüfusu 1923’te de 150 bindi, bu günde halen 150 bin. Batı Trakya Türkleri dünyanın dört bir tarafına göç etti, ama büyük çoğunluğu Türkiye’ye göç etti diyen Hüseyin “Bizler etabli kökenli kayıt altına alınmış Türk azınlık toplumuyuz, bu sebeple karşılıklı mütekabiliyet esasına göre İstanbul Rumları İpsala’dan Yunanistan’a giriş yaptığında nasıl birer Yunan Vatandaşı gibi muamele görüyorsa, bizlerde Lozan Antlaşmasında garantörümüz olan anavatan Türkiye Cumhuriyeti topraklarına İpsala’dan giriş yaptığımız anda birer asli Türk vatandaşı gibi muamele görmek istiyoruz” dedi.
Devamında da “Bizim Türkiye’ye göç etmiş hemşehrilerimizin burada ikamet ederken yaşadığı 10 başlık altındaki sorunları ve çözüm önerilerimizi içeren raporumuzu yetkili tüm kurumlara ilettik, pansuman tedbirler alınmakta, bunlar kısa vadede aciliyet içeren konuları rahatlatacak tedbirler. Ama bizim kesin çözüm önerimiz Türk Vatandaşlığından izinle ayrılanlara verilen Mavi kart sisteminin içine 150 bin Batı Trakya Türk’ünün entegre edilmesidir. Bizler Türkiye Cumhuriyetine yük olmayız, tam tersi katma değer yaratarak, istihdam yaratarak katkı koyarız.
Derneğimizin 70. kuruluş yılında buradaki tüm kurumlarımızın yöneticileri, Batı Trakya’da seçilmiş meclis üyesi ve muhtarlarımız, STK temsilcileri ile birlikte 700 kişilik bir heyetle Cumhurbaşkanımız Recep Tayib Erdoğan’ı ziyaret edip bu sorunlarımıza çözüm üretmek istiyoruz. Eminim ki kendisi de bu konulara vakıf olunca bu masumane isteğimize duyarsız kalmayacaktır. Batı Trakya Türk Azınlığının anavatanda 10 başlık altında derlediğimiz sorunlarının tamamına da tek kalemde çözüm bulmuş olacağız” diyerek kongrenin hayırlara vesile olmasını temenni ederek konuşmasını sonlandırdı.
Kürsüye sonrasında sırası ile Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet ve AK Parti Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu gelerek birer konuşma yaptı.
Yapılan konuşmaların ardından tek liste ile gidilen seçimde Lütfi Bodur başkanlığındaki aşağıdaki liste oybirliği ile seçildi.
Yönetim Kurulu Asil
1- Yüksel Öztürk,
2- Hüseyin Cemal Hüseyin,
3- Gülay Özyavuz,
4- Selahattin Durmuş,
5- Saffet Cengiz,
6- Ömer Çalışkan.
Yönetim Kurulu Yedek
1- Serpil Ertaş
2- Tayfun Türe
3- Mehmet Ergünlü
4- Bülent Tuncel
5- Kübra Okumuş
6- Remzi Güneş
Denetim Kurulu Asil
1- Mümin Korak
2- Süleyman Tütüncü
3- Nuri Ardoğlu
Denetim Kurulu Yedek
1- Mustafa Kırbaş
2- Hasan Hocaoğlu
3- Muzeffer Alişoğlu
Disiplin Kurulu Asil
1- Av. Elvan İsaoğlu
2- Mustafa Hıdıroğlu
3- Av. Hüseyin Öğütçen
Disiplin Kurulu Yedek
1- Av. Salih Yaprak
2- Hüseyin Bingöl
3- Hüseyin Kılıç