NATO’nun en büyük hava tatbikatı “RAMSTEIN FLAG 24” bugün Yunanistan’ın Andravida Hava Üssü’nde başlıyor. Tatbikat 30 Eylül – 11 Ekim tarihleri arasında 12 ülke ve yaklaşık 140 savaş uçağı ve diğer hava araçlarının katılımıyla gerçekleşecek.
NATO’nun en büyük hava tatbikatı olan “RAMSTEIN FLAG 24” tatbikatı, 30 Eylül Pazartesi gününden itibaren Andravida Hava Üssü’nde üye ülkelerin çoğunluğunun katılımıyla gerçekleştirilecek. Tatbikata F-35, F-16V, Rafale ve 140’tan fazla 4’üncü ve 5’inci nesil savaş uçağının yanı sıra 13 müttefikin destek uçakları katılacak.
Tatbikat ilk kez Almanya dışında yapılıyor. Tatbikat, NATO Müşterek Kuvvetlerinin taktiksel karar alma yeteneklerini geliştirmek amacıyla karmaşık ve dinamik bir operasyonel ortamda tasarlandı.
Tatbikatın temel amacı, NATO üyeleri arasındaki işbirliğini, birlikte çalışabilirliği güçlendirmek, kararlılığını, bağlılığını ve yeteneğini ortaya koymak olduğu belirtiliyor.
Yunanistan nasıl ve neden seçildi
Tatbikatın Yunanistan’da yapılmasını Yunan Hava Kuvvetleri talep etti. NATO’nun da bu talebin değerlendirilmesi sonucunda, hava operasyonları için çok sayıda oluşumu öngören karmaşık senaryoları hem ana karada hem de denizde aynı anda çok geniş alanlara saldırı senaryolarını uygulamak için coğrafi konumdan dolayı Yunanistan’ı seçtiği belirtiliyor. Yunanistan’ın coğrafi genişliği ve İttifak’ın doğu sınırlarındaki konumu da belirleyici bir rol oynadı. Yunanistan, Orta Doğu ve Karadeniz gibi NATO’nun ilgi alanlarına çok yakın.
Tatbikatın senaryosu
Tatbikat, NATO kuvvetlerinin hava ve füze savunması, elektronik müdahale vb. konularda hazırlıklılığını ve operasyonlarda yeteneğini güçlendirmek için tasarlandı.
Tatbikata katılan hava kuvvetleri, gerçekçi savaş koşullarını simüle etmek için farklı uçak türlerini birleştirerek hem saldırı hem de savunma operasyonlarına katılacak.
Yunan Donanması ve Özel Harekat Kuvvetlerinin keşif ve hedef belirleme görevlerine katılımının yanı sıra, ülke genelinde devreye alınacak Yunan hava savunma sistemleri de kritik rol oynayacak. Girit’teki S-300 hava savunma sistemi de tatbikatın bir parçası olacak.
Tatbikata katılan uçaklar
Amerikan F-35 beşinci nesil hayalet savaş uçakları, İsveçli Gripen ve Fransız Rafale, Avrupa’nın en büyük NATO hava tatbikatı olan “RAMSTEIN FLAG 24″e katılmak üzere Andravida Hava Üssü’ne ve 117. Avcı Kanadı’na inen ilk uçaklar arasında yer alıyor. Cuma günü itibarıyla Batı Mora Yarımadası bölgesindeki Andravida Hava Üssü çevresinde ilk tanıtım uçuşları başladı.
Tatbikatta, ABD ve İtalya’dan F-35, Fransa’dan Rafale ve Mirage 2000-5’in yanı sıra İsveç ve Macaristan’dan Gripen, İspanya ve İtalya’dan Eurofighter Typhoon, F-35’in de aralarında bulunduğu Batı’nın en iyi savaş uçakları uçacak. ABD’den 18 ve Polonya, Portekiz, Romanya’dan F-16 bulunurken, Yunanistan Hava Kuvvetleri’nden Rafale ve F-16 Viper başta olmak üzere çok sayıda savaş uçağı bulunuyor.
Türkiye tatbikat dışı
Türkiye tatbikata katılmayacak. Nedeni ise Atina FIR hattında uçacak Türk savaş uçaklarının uçuş planı sunmama konusundaki kararlılığı. Türkiye’nin bu kararlı tavrı Yunan Hava Kuvvetleri tarafından kabul edilmedi. Yunan basını, bunu aynı zamanda NATO’nun da kabul etmediğini ileri sürüyor. Dolayısıyla da Türkiye’nin bu tatbikata katılmaktan vaz geçtiği belirtiliyor.
Türkiye neden bu uygulamada ısrar ediyor. Tatbikat NATO tatbikatı olduğu için uçuş planını Yunanistan’a değil de doğrudan NATO’ya sunma hakkını kullanıyor olması Yunanistan’da rahatsızlık yaratıyor. Bu nedenle Yunanistan bunu kabul etmiyor ve Türk savaş uçaklarının Atina FIR hattını kullanacağını ileri sürüyor ve uçuş planını Yunanistan Hava Kuvvetlerine sunmasında ısrar ediyor. Yunanistan’ın bu uygulamada ısrar etmesinin altında yatan olay, dolaylı yoldan Türkiye’yi Ege’de hava sahası konusunda tuzağa düşürmek olduğu biliniyor.
Ancak böyle bir şey ilk kez yaşanmıyor. Benzer bir sorun, Mayıs 2022’de Yunanistan’ın Araksos Hava Üssü’nde büyük NATO hava tatbikatı “Tiger Meet”i organize etmesiyle ortaya çıkmıştı. Yunanistan bir kez daha aynı uygulamayı burada da istemişti. Türkiye de tatbikatta yer almamıştı.