Türkiye’den Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici ve beraberindeki 26 kişilik bir heyet 24 Eylül 2013 tarihinde Batı Trakya’yı ziyaret etti.
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve beraberindeki heyet Gümülcine’deki temasların ardından İskeçe iline geçti. İlk olarak DEB Partisi İskeçe Teşkilatını ziyaret eden Destici, burada İskeçe İl Teşkilatı Başkanı Ozan Ahmetoğlu ve parti yöneticileri tarafından karşılandı.
Daha sonra İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete’yi makamında ziyaret eden Destici, Müftü Mete’den Türk Azınlığın sorunlarını dinledi ve Müftülüğün çalışmaları hakkında geniş bilgi aldı.
Son olarak İskeçe Türk Birliği’ne (İTB) geçen Destici, burada İskeçe Türk Birliği Asbaşkanı Ahmet Çıtak tarafından karşılandı. Ziyarette Denetim Kurulu Başkanı İsmet Tüccar bazı üyeler hazır bulundu. İTB Başkanı Ahmet Kurt ve diğer Yönetim Kurulu üyelerinin ziyarete katılmamaları dikkat çekti. Aşbaşkan Çıtak yapmış olduğu kısa konuşmasında, Destici ve beraberindeki heyet üyelerine İTB’nin çalışmaları ve hukuk süreci hakkında bilgi verirken, Başkan Ahmet Kurt’un sağlık sorunu nedeniyle katılamayacağını belirtti.
Destici de burada yapmış olduğu selamlama konuşmasında şunları dile getirdi:
“Batı Trakya’daki kardeşlerimizin de sorumluluğu, bizim omuzlarımızdadır”
“Bizim parti olarak sorumluluğumuz, sadece 75 milyonla 780 bin kilometre kareyle sorumlu değil. Biz bütün bu soydaşlarımızın ve dindaşlarımızın yaşadığı bütün coğrafyalardan kendimizi sorumlu hissediyoruz. Batı Trakya’daki kardeşlerimizin de sorumluluğu, bizim omuzlarımızdadır.
Tüm bu sorumlulukların gereği olarak, bizler bugün buradayız. 5 günlük bir Balkan turuna çıktık. Bizler sivil toplum örgütleriyle görüşmelerde bulunacağız. Buradaki problemler bizim problemimizdir. Buradaki problemleri alarak başta Türkiye kamuoyuna olmak üzere, dünya kamuoyuna ve hükümete yüksek bir sesle ileteceğiz. Buradaki problemlerin çözülmesi noktasında bütün gücümüzü sonuna kadar harcayacağız. Buradaki problemlerin çözülmesi için gayret göstereceğiz.
“Mütekabiliyet esasları geçerlidir.”
Lozan Barış Antlaşması’yla azınlıkların hakları hem Türkiye’de hem de buradaki soydaşlarımıza verildi. Türkiye bu şartlara hep uydu, hatta Lozan’ın tanımadığı hakları da biz Türkiye’deki azınlıklara verdik. Ama ne hikmetse bugüne kadar Yunanistan hükümetinden bunun karşılığını göremedik. Vakıf malları maalesef buradaki Türk kardeşlerimize devredilmiyor ve bunlar başkaları tarafından yönetiliyor. Aynı şekilde Lozan Antlaşması’na göre seçilmiş müftülerin tanınması gerekirken, Yunan hükümeti bu işi atanmış müftülerle götürmeye çalışıyor.
Şu anda Türkiye’de bir demokratikleşme paketi hazırlanıyor. Bu paketin içerisinde de Heybeliada Ruhban okulu’nun açılması gibi bir takım duyumlarımız var. Biz kesinlikle burada bizim kardeşlerimizin, soydaşlarımızın Türk Azınlığın Lozan Antlaşması’na uygun bir şekilde hakları verilmeden ve buradaki Seçilmiş Müftüler tanınmadan, Türk kelimesinin kullanılmasına müsaade edilmeden, anaokulu ve diğer okullarımız açılmadan, kesinlikle Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasına karşıyız.
Mütekabiliyet esasları geçerlidir. Eğer karşı taraf bir adım atmıyorsa, iyi niyet göstermiyorsa, hatta var olan hukuku uygulamıyorsa ve bir takım verilmiş haklar bile sonradan elinden alınmışsa, Türkiye’nin buradaki kardeşlerimizi düşünerek, ona göre uyugulama göstermesi gerekir diye düşünüyorum. Ben misafirperverliğiniz için, bu çok sıcak candan samimi karşılamanız için, bir kere daha hem şahsım adına, hem camiam adına, hem heyetimiz adına, hem de anavatanımız adına, sizlere bir kez daha şükranlarımı sunuyor ve teşekkür ediyorum.”
İskeçe’deki temasların ardından Gümülcine’ye dönen heyet DEB Partisi tarafından onuruna verilen yemeğe katıldı. BBP Başkanı Mustafa Destici ve beraberindeki heyet bu sabah Gümülcine’de konakladığı otelden ayrılarak Üsküp’e hareket etti.