Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) temsil edilen ve Partimizin de üyesi olduğu Avrupa Hür İttifakı’nın (EFA) Almanya’da yapılan Genel Kurulu’na katıldı.
Avrupa Hür İttifakı’nın (EFA) Genel Kurulu 13 ve 14 Nisan 2018 tarihlerinde Almanya’da gerçekleşti. Genel Başkan Mustafa Ali ÇAVUŞ’a EFA Genel Kurulunda, Genel Başkan Danışmanı Bahri Belço ve Halkla İlişkiler Birimi Üyesi Ali Hüseyin eşlik etti.
DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş EFA Genel Kurulunun ikinci gününde DEB Partisi’nin Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı ile ilgili bildirisini sunmak üzere söz aldı. Ali Çavuş sözlerinin başında EFA Yönetimi ve delegelerini selamladı. Devamında partimizin, 37 yıllık AB üyesi olan ülkemiz Yunanistan’da hak arama mücadelesi verdiğini, yaklaşık bir asır önce Lozan Antlaşması ile azınlık olarak Yunanistan’a bırakıldığımızı ve haklarımızın uluslararası Lozan Antlaşması çerçeversinde belirlendiğini, ancak bu hakların bir çoğunun ülkemiz Yunanistan tarafından gasp edildiğini vurguladı. DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş yaptığı konuşmada Batı Trakya’daki kimlik ve dernekleşme özgürlüğüne değinerek, İskeçe Türk Birliği’nin verdiği hukuk mücadelesini ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin tam 10 yıl önce Birlik lehine verdiği kararın Yunanistan tarafından uygulanmadığını anlattı.
Genel Başkan Mustafa Ali Çavuş konuşmasının ikinci bölümünde ise azınlık kurumlarının başkan ve yöneticilerinin çeşitli suç duyuruları ile susturulmaya çalışıldığını söyledi. Mustafa Ali Çavuş, Atina’da, DEB Partisi ile Helsinki İzleme Komitesi’nin düzenlediği ‘Yunanistan’da Milli Azınlıklar ve Uluslararası Kuruluşların Önerileri’ adlı etkinliğin tüm dünyanın gözü önünde, Altın Şafak üyeleri ve sempatizanları tarafından basıldığını, kendisine ve parti yöneticilerine hakaretler ve ölüm tehditleri edildiğini ancak tüm bunların cesasız kaldığını ifade etti. Bu yüzden ülkemiz Yunanistan’da can güvenliğinden söz edilmesinin güç olduğunu söyleyen DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş , Yunanistan’da Batı Trakya Türkleri için hukukun işlemediğini ifade etti.
Partimizin Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş konuşmasının son bölümünde ise, Batı Trakya Türkleri’nin Lozan’dan doğan haklarının işgal altında olduğunu, dernekleşme özgürlüğünün olmadığını ve AİHM kararlarını ülkemiz Yunanistan’ın tanımadığını söyledi. Genel Başkanımız sözlerine son verirken adaletin kendileri için işlemediğini ifade ederek, “Biz ayrımcılığın bitmesini ve azınlık haklarımızın iade edilmesini talep ediyoruz” dedi.
Genel Başkanımızın sunumundan sonra söz alan EFA Başkanı François Alfonsi, delegelere kısaca Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın hak arama ve Yunanistan’ın ücra bir köşesinde var oluş mücadelesini anlattı. Alfonsi, kendisinin de bir kaç yıl önce bizzat bölgemizi ziyaret ederek, azınlığımızın karşılaştığı problemleri yerinde görme fırstı bulduğunu söyledi. EFA Başkanı Alfonsi ayrıca İskeçe Türk Birliği’nin isim sorununa atıfta bulunarak, bir derneğin ismine herhangi bir kısıtlama getirilmesinin Avrupa değerlerine ve demokrasiye son derece aykırı olduğunu vurguladı. Alfonsi daha sonra şu dikkat çekici ifadeleri kullandı: “Batı Trakya’da spor kulüplerine Türk isimleri verilmesine bile Yunanistan’ın tahammülü yok”.
Alfonsi sözlerine son verdikten sonra Genel Başkanımız ile EFA Başkanı, birlikte Genel Kurul salonunda dernekleşme özgürlüğü ile ilgili bir pankart açtılar. Genel Başkanımız ayrıca François Alfonsi’ye Batı Trakya Türk çocuklarının anadil ile ilgili düşüncelirini kaleme aldıkları bir kitabı ve İskeçe Türk Birliği’nin faaliyet raporunu takdim etti.
Son olarak Genel Başkanımızın sunduğu bildiri delegeler tarafından oybirliğiyle kabul edildi.