Samsun‘daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) düzenlenen ‘Batı Trakya’da Müslüman Türk Kimliği’ konferansında konuşan İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, “Türkiye güçlü olursa biz de güçlü oluruz. Türkiye zayıfladığı zaman bizim de boynumuza, boğazımıza basılmaktadır” dedi.
OMÜ Balkan Araştırmaları Topluluğu tarafından düzenlenen konferasta Batı Trakya seçilmiş İskeçe Müftüsü Ahmet Mete konuşma yaptı. Konferansa, OMÜ Çocuk Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Rüştü Cankon Germiyanoğlu, öğretim üyesi Prof.Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Nedim İpek, Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi Doç.Dr. Serkan Şen, Rumeli Balkan Türkleri Konfederasyonu Basın ve Yayından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İzzet Altuntaş, Rumeli Balkan Türkleri Haberleşme ve Yardımlaşma Derneği üyeleri, İskeçe Müftülüğü din görevlileri ve öğrenciler katıldı. Batı Trakya gerçeğinin zihinlerde oluşturulması gerektiğini belirten İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Yunanistan’ın Batı Trakya’daki asimilasyon politikalarını eleştirerek, şöyle dedi:
Dedelerimiz çileliydi, kendimiz çileliyiz, evlatlarımız da çileli
“Batı Trakya Müslüman Türkleri; mübadele yapılırken İstanbul’daki Patrikhane ve 5 papazın hürmetine Yunanistan’da bırakılmış Türklerdir. Bunu altını özellikle çizmek istiyorum. Mübadiller çok çile çekti, bilhassa iki kuşak çile çekti. Üçüncü kuşakları ise Türk bayrağının altında sizler gibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak hayatlarına devam ediyor. Ama Batı Trakya’daki Müslüman azınlık 100 seneden beri çileli. Dedelerimiz çileliydi, kendimiz çileliyiz, evlatlarımız da çileli. Kısaca ben anama hasret büyüdüm, evlatlarıma hasret yaşlandım. Ondan sonrası kimliğine, camisine, tarlasına hasret, her şeye hasret.”
Batı Trakya’da sorunların çok olduğunu belirterek başlıca sorunun ‘Kimlik sorunu’ olduğunu belirten İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, şöyle konuştu:
“Türkiye güçlü olursa biz de güçlü oluruz. Türkiye zayıfladığı zaman bizim de boynumuza, boğazımıza basılmaktadır“
“Batı Trakya’da bizler Türk olarak kabul edilmiyoruz. Bu insanlar böl-parçala-yut politikalarına maruz kaldı yıllarca. Fakat Batı Trakya Müslüman Türkü, Türklüğü ve İslamı tatmış insanlar olarak kolay kolay Hristiyanlığı kabul edecek yahut taşıdığı kanı değiştirecek bir insafa ya da karaktere sahip değildir. Irkçılık yapmayız ama olduğumuzdan farklı gösterilmeye de müsaade etmeyiz. Avrupa’nın en fakir bölgesini merak ediyorsanız gelin Batı Trakya’ya buna şahit olun. Türkiye güçlü olursa biz de güçlü oluruz. Türkiye zayıfladığı zaman bizim de boynumuza, boğazımıza basılmaktadır. Onun için güçlü bir Türkiye için çalışmalısınız. Yalnız Batı Trakya değil bütün İslam aleminde Türküm diyen insanlar sizden medet bekliyor.”