Müftülükler ve Yunanistan Kilisesi’nde değişiklikleri içeren düzenleme Parlamentodaki komisyonda oy çoğunluğuyla kabul edildi.
Yunanistan Parlamentosunda, Yunanistan Kilisesi ve Batı Trakya’daki Müftülükler konusunda değişiklikler içeren düzenleme oy çoğunluğuyla kabul edildi.
Yapılan oylamada SİRİZA, ANEL ve DİSİ partileri olumlu yönde oy kullanırken, Nea Dimokratia, KKE ve Potami partileri “Çekimser” kaldı. Altın Şafak ve Enosi Kendroon ise “Hayır” oyu kullandı.
Parlamentonun alt komisyona sunulan ve oy çoğunluğuyla kabul edilen bu yeni düzenlemeye göre, Batı Trakya’da Müftü veya Müftü vekillerinin aynı zamanda hakim olarak görev yapmalarıyla birer devlet memuru statüsünde olduklarından dolayı 67 yaşında zorunlu olarak emekliye sevk edilmeleri gerektiriyor.
Düzenleme bundan sonra parlamentoda yapılacak oturumdaki oylamadan da geçtikten sonra Gümülcine ve İskeçe’deki müftülük makamlarına Yunan devleti tarafından geçici atamayla zaman sınırı belirtilmeden Müftü vekili atanmasına imkan tanıyor.
Şimdi tüm gözler bundan sonra Yunanistan uzun yıllardan beri Batı Trakya’da devam eden, Azınlığın Lozan Barış Anlaşması’ndan doğan hakkını dikkate almadan tek yanlı “keyfi” atama usulü uygulamasına son verecek mi? sorusuna çevrildi.
https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/10808009.pdf