Avrasya Üniversiteler Birliği tarafından, İstanbul Aydın Üniversitesi işbirliği ile Avrasya coğrafyasından liderlerin ana konuşmacı olarak Batı Trakya’dan konferansa Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ) Başkanı ve Gazeteci Cemil Kabza ve Gündem Gazetesi sahibi Hülya Emin katıldı.
Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın son derece önemli konularının tartışıldığı konferansa Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Küçükçekmece şubesi Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri, Rumeli Balkan Federasyonunu temsilen Genel Başkan Ayhan Bölükbaşı, Genel Başkan Yardımcısı Fettah Dindar, Genel Başkan Yardımcısı ve Yunanistan Temsilcisi Ferruh Özkan ile Yunanistan Temsilciliği alt komitesi Danışma kurulu üyeleri Rüstem Alparslan ve Hasan Hasan katıldı.
Konferansta söz alan İskeçe S. Müftüsü Ahmet Mete, Yunanistan’da Müslümanlara ait dini kurumların inşasında son sözü kilisenin söylediğini ifade etti. Mete Türkiye’nin alacagı bazı kararlarda mütekabiliyet esasını çalıştırması gerektigini söyledi.
Avrasya Üniversiteliler Birliği ile İstanbul Aydın Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği konferansa katılan İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, totoliter bir devlet olan Yunanistan’da Müslümanlara ait dini kurumlarla ilğili alınacak kararlarda kilisenin etkili olduğunu söyledi. Yunan hükümetin Batı Trakya’da cami yapımına izin vermediğini belirten Müftü Mete, ”Minare boylarının 7 metreyi geçmesi son derece yasak. Bölgedeki Dolaphan köyü bü yüzden 700 bin euro cezaya çarptırıldı” dedi.
“MÜTEKABİLİYET ESASI ÇALIŞTIRILMALI”
Yunan hükümetinin Batı Trakya’da cami imamları da devlet mumuru statüsüne alarak müftülük seçiminde söz sahipi olmak istediğini belirten Mete, ”Türkiye gayrimüslümlerin mallarını iade etti. Biz buna karşı değiliz. Ancak bazı kararlar alınırken Baı Trakya gözardı edilmemelidir.
“AZINLIK HAKLARIN İADE ETMELİDİR”
Toplantıya katılan Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif de Batı Trakya’da camilerin kapılarının açık olmasının yeterli olmadığını önemli olan idarelerinin de Azınlığın elinde olması olduğunu söyledi. Şerif, Batı Trakya”da Osmanlı Vakıfıları’nın da başında Yunanistan’ın attağı kişiler bulunduğunu hatırlatarak, ”Yunanistan zaman geçirmeden Batı Trakya Türk toplumunun azınlık haklarını iade etmelidir” dedi.
Batı Trakya Azınlık ve Kültür Eğitim Şirketi Başkanı Cemil Kabza ‘da eğitim sorunları ile ilgili bilgi verdi. Kabza, Yunanistan’ın Türk ilkokullarına kendi yetiştirdiği öğretmenleri atadığını söyledi.