Ana Sayfa Batı Trakya Haberler “MİRASIMIZIN İZİNDE: 1. BALKAN–TÜRK KADIN ÇALIŞTAYI” EDİRNE’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

“MİRASIMIZIN İZİNDE: 1. BALKAN–TÜRK KADIN ÇALIŞTAYI” EDİRNE’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

35
0

Trakya Üniversitesi ve KADEM Tekirdağ Temsilciliği’nin iş birliği ile düzenlenen Balkanlar’daki soydaş kadınların sorunlarına çözüm önerilerinin ele alındığı Mirasımızın İzinde: 1. Balkan-Türk Kadın Çalıştayı, Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Edirne Trakya Üniversitesi (T.Ü), Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Tekirdağ Temsilciliği’nin iş birliği ile hayata geçirilen ve Balkanlar’daki soydaş kadınların sorunlarına çözüm önerileri sunulması amaçlanan “Mirasımızın İzinde: 1. Balkan-Türk Kadın Çalıştayı”, Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. TBMM Başkanvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop ve KADEM Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu’nun yanı sıra Türkiye ve Balkanların önemli siyaset, akademi ve sivil toplum alanında önde gelen isimleri ağırlandı.

“Mirasımızın İzinde: 1. Balkan-Türk Kadın Çalıştayı” geçen Cumartesi T.Ü Balkan Kongre Merkezi’nde yapıldı. Kosova Parlamentosu Başkan Vekili Müfera Şinik, Makedonya Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat, Karadağ Müftüsü Rıfat Feyziç, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, bölge milletvekilleri, rektörler, protokol üyeleri ile Balkanlar’dan gelen kadınlar, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı çalıştay, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı.

KADEM ve T.Ü’nün kısa film sunumu yapıldı. KADEM Tekirdağ Temsilcisi Zeynep Şentop Şahin, KADEM’in kurulduğu 2013 yılından bu yana kadınların sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal hayata aktif katılımlarını destekleyici demokratik haklarının bilincinde olmalarına katkı sunan pek çok ulusal ve uluslararası çalışmalar yürüttüğünü belirtti ve şöyle dedi:

“Biz de Trakya Üniversitesi ile düzenlediğimiz bu çalıştay ile kadın sorunları ile ilgilenen sivil toplum kuruluşları arasında ortaklıklar ve iş birliklerinin geliştirilmesinde katkı sunacak bir zemin oluşturmayı, çok kültürlü bir toplum içerisinde yaşayan soydaşlarımıza milli ve manevi değerlerin aktarımı konusunda sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler arasında bilgi ve iyi uygulama örneklerinin paylaşılmasını sağlamak istiyoruz.”

GÜNDEM YARATAN ÇALIŞTAY

Dr. Nilgün Tabakoğlu da, Balkanlar’daki soydaş kadınların sesi olacaklarını, onların sorunları için çözüm önerileri geliştireceklerini ve çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Çözüm odaklı kazanımlar elde etmek en önemli hedefimiz. Trakya Üniversitesi olarak tarihi mirasımızın bize yüklediği sorumlulukla Balkanlarda yaşayan soydaşlarımıza her zaman kucak açtık, açmaya devam ediyoruz. Balkanlardaki soydaşlarımıza adına ses getiren, gündem yaratan bir çalıştaya imza atacağız” dedi.

“KÜLTÜRÜMÜZ GELECEK NESLE AKTARMAMIZ GEREKEN EMANETTİR”

KADEM Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu da, “Bugün kökleri asırlar öncesine dayanan kadim dostluğumuzu ve kardeşliğimizi yad etmek için buradayız. Bugün farklı kültürlerin birlikte dostça ve kardeşçe yaşadığı bir medeniyetin rehberliğinde, kadın ve erkeğin birbirinin dostu ve yardımcısı olduğunu hatırlatıyoruz. Çok kültürlü yapısıyla Avrupa ile payitaht arasında köprü olan Balkanlar, aynı zamanda bu toprakları da besleyen zengin bir medeniyet havzasıdır. Kültürümüz sadece miras değil aynı zamanda gelecek nesle aktarmamız gereken emanettir. Çabamız her daim insanlığın iyiliğine, mutluluk ve huzuruna hizmet edecek işlere imza atmaktır” diye konuştu.

“ÇALIŞTAYI GELENEKSEL HALE GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

T.Ü Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise, geleneksel hale getirmeyi hedefledikleri çalıştayla ilgili “Edirne, Evlad-ı Fatihan’ın baba ocağıdır. O yüzünden bu toplantının burada olması çok önemli ve çok anlamlıdır. Üniversitemiz, Türkiye’de Balkanlar kökenli en fazla öğrenciye eğitim veren, yıllardır Balkanlara gönül köprüleri kuran bir kurumdur. Üniversitemiz sadece eğitim verdiği öğrenciler aracılığıyla değil, ürettiği projelerle, farklı iş birlikleriyle, çeşitli çalışmalarla gönül coğrafyamızdaki tüm soydaşlarımızın sorunlarıyla da yakından ilgileniyor. Balkanlardaki soydaşlarımızın sesi, soluğu olmak için çabalıyor” dedi.

“KADINLAR KÜLTÜRLERİN TAŞIYICILARIDIR”

TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop da Edirne’nin fethinden başlayarak tarihsel notlar verdiği konuşmasında ‘Kadınlar kültürlerin taşıyıcılarıdır’ dedi ve şunları söyledi:

“20. yüzyıl belki insanlık tarihinde en vahşi ve en kanlı yüzyılı diyebiliriz. Kaba taslak hesapla 20. yüzyılda çatışmalarda, savaşlarda 100 milyonun üzerinde insanın öldüğünü söyleyebiliriz. 21. yüzyılın başındayız. Başarısız 20. yüzyılın bizi getirdiği noktada insanlık yeni bir çıkış arayış içinde. Yeni dönemin başlangıcının izlerini görüyoruz. İşte bu noktada mirasımızın izleri önemli. Birçok görüşlerin siyasi, hukuki tezlerin çarpışacağı dönemde biz mirasımızı yeniden gözden geçirme yeniden alıcı gözle bakma niyetiyle bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Kadınlar, kültürün taşıyıcılarıdır. 19.ve 20. yüzyıl tüm dünyada insanların kendi kültürlerinden, geçmişlerinden utanarak, sıkılarak, bir öz güven eksikliğiyle yüzünü batıya döndüğü bir dönem olmuş.

“20.YÜZYIL ÖVÜNÜLECEK BİR YÜZYIL DEĞİL”

20. yüzyıl çok övünülecek bir yüzyıl değil insanlık tarihinde. Bu övünülmeyecek işlerin sahipleri ve failleri aslında o özentiyle baktığımız insanlar. Halbuki bizim kendi kültürümüze, medeniyetimize döndüğümüzde, baktığımızda utanacağımız değil aksine her zaman iftihar edeceğimiz, insanlığa örnek olarak göstereceğimiz birçok yaklaşım, ilke, kurum, uygulama var. Bu bakımdan bunu büyük ölçüde aştığımıza inanıyorum. Ama esas meselelerimizden birisi elbette bu mirasımızın ne olduğunu anlamak ve bu bugünün anlayışı, diliyle, ifade edip, kavrayabilecek noktaya gelmek. Ama onun kadar önemli olan bu mirasımıza bir öz güven içerisinde sahip çıkabilecek bir dirayeti göstermektir.

“TÜRKİYE CUMHURBAŞKANIMIZIN LİDERLİĞİNDE KISA ZAMANDA ÖZ GÜVEN PROBLEMİNİ AŞTI”

Cumhurbaşkanımızın liderliğinde önderliğinde Türkiye çok kısa zamanda bu öz güven problemini aştı. Daha önce yurt dışına gittiğinizde birçok yerde, çok az sayıda iş adamı görürdünüz, az sayıda akademisyenle karşılaşırdınız ama bugün şimdi gittiğimizde, dünyanın her yerinde en girişimci iş adamları Türkiye kökenli iş adamları, en girişimci, en önder akademisyenler, Türkiye kökenli akademisyenler görüyoruz. Çünkü kendi tarihimize, kendi kültürümüze ve medeniyetimize dair öz güvenimize sahip çıktık, bunu kazandık. Öz güveni kazanmadan ne mirasımızı anlayabiliriz ne de aktarabiliriz. Mirası kavramak ama onun kadar mirasımızın insanlık için doğru miras olduğunu öz güven içinde ifade edebilmek önemlidir.”

Konuşmalardan sonra T.Ü Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem’in moderatörlüğünü yaptığı “Mirasımızın İzinde: Balkanlar’da Türkler” konulu paneline geçildi. Açılış paneline Kosova Demokratik Türk Partisi Milletvekili ve Parlamento Başkan Vekili Müferrah Şinik, Makedonya Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat, Karadağ Müftüsü Rıfat Feyziç, Batı Trakya Türk Kadın Platformu adına Dr. Pervin Hayrullah ve Sözcü Sevil Şerifoğlu ile gazeteci Hülya Emin konuşmacı olarak katıldı.

Etkinlikte, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Dr. Sadık Ahmet’in eşi ve DEB Partisi Onursal Başkanı Işık Sadık Ahmet de yer aldı. Batı Trakya’dan 70 kadının katıldığı çalıştayda, açılan sergide Batı Trakya el sanatları ve geleneksel kıyafetler de tanıtıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz