İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, Kalkınma, Rekabet, Ulaştırma ve Altyapı Bakanına, İskeçe ilinin dağlık bölgesi ücra köylerinde TV yayınlarına, internet ve cep telefonu hizmetlerine ulaşmada zorlukları konu alan bir soru önergesi yatırdı.
Kalkınma, Rekabet, Ulaştırma ve Altyapı Bakanına soru önergesi;
Konu: İskeçe Vilâyeti dağlık bölgesi ücra köylerinde TV yayınlarına, INTERNET ve cep telefonu hizmetlerine ulaşmada zorluklar.
İskeçe Vilâyeti dağlık bölgesinde bulunan birçok köy radyo – TV yayınlarından, INTERNET’ten ve cep telefonu hizmetlerinden yararlanamamaktadırlar. Somut bir örnek vermek gerekiyorsa, ulusal çapta yayın yapan TV kanalları Mustafçova Belediyesine bağlı Ketenlik, Paşevik ve Kozluca köylerine yayın yapmadıkları gibi, Yassıören, Çay Mahalle ve birde Sadneviça köyleri INTERNET’e erişememekte, ayrıca Yassıören cep telefonu hizmetlerinden faydalanamamaktadır.
Yukarıda bahsettiğim bu problemler, Yönetimin bilhassa sınır bölgelerinde bulunan bu köylerin ihtiyaçlarını dikkate almayıp, terk ettiğinin nişanesidir. Bu bölge vatandaşları Devlet’e karşı olan tüm yükümlülüklerini harfiyyen yerine getirmelerine karşın, Devlet kendilerine ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapmaktadır. Temel ihtiyaçlardan sayılan bu tür hizmetlerden mahrumiyet yabancılaşmaya, yalnızlaştırmaya (gettolaşmaya) neden olmakta, netice itibariyle bu bölgede yaşıyan yüzlerce gencin aleyhine bir durum yaratmaktadır.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonunun, özel raportör Frank LaRue’nin ifade hak ve özgürlüğünün muhafazasına ilişkin raporundaki görüş ve düşüncelerini benimseyen 16/4 sayılı Bildirisinin 85. parağrafına göre: “INTERNET, eşitsizliğin ortadan kaldırılmasında, insanlığın inkişafında ve birçok insan hak ve özgürlüklerinin gerçekleşmesinde gerekli bir arac haline gelmiştir. Bu nedenlerden dolayı INTERNET’e ulaşım, Birleşmiş Milletlere üye tüm ülkelerin tercihi olmalıdır”.
Bu arada, 3431/2006 sayı ve tarihli yasanın 2. maddesine göre de: “Verilen hizmetler, işbu yasanın ilgili maddesinde düzenlendiği şekliyle asgari kalitede olması gerekip, Yunanistan idari sınırları dahilinde oturan her vatandaşın bulunduğu yer ve bölge dikkate alınmaksızın makul bir bedel karşılığında verilen bu hizmetlere ulaşabilmesi gerekir”.
Yukarıda bahsedilen yasanın 3. maddesine göre: “…….. bu tür hizmetlerden yararlananların durumlarının iyileşmesi, bu hizmetlerin kalitesinin yükseltilmesi ve de hızlandırılması, bu hizmetlere ancak tüm vatandaşların ulaşabilmeleriyle sağlanır”.
Aynı yasanın 46/2 maddesine göre de: “……. verilen (sağlanan) genel hizmetler, devlet sabit telefon hatlarına bağlanmayı, sabit telefon hatlarından verilen hizmetlere de ulaşmayı içerir. Sözkonusu bu sabit telefon hatlarına bağlanma, abone ve kullanıcılarına şehir içi veya şehir dışı veya uluslararası telefon görüşmeleri yapma imkânının yanı sıra, fax veya veri aktarma ve INTERNET gibi hizmetlerden faydalanma imkânı da vermesi gerekir”.
Yunanistan çapında yayın yapan TV kanallarının çalışma izinleri, 2328/1995 sayı ve tarihli yasa hükümlerine göre, izin tarihinden başlamak üzere bir (1) yıl içinde tüm Yunanistan idari sınırlarının yanı sıra, dokuz (9) ay içinde de tüm adaları ve sınır bölgelerini de kapsamak şartı ile verilir.
Birleşmiş Milletlere göre INTERNET’e ulaşım, insan haklarından olup, netice itibariyle Yunanistan çapında tüm vatandaşların da bu hizmetlerden faydalanması gerekir.
Tüm vatandaşlar EPT televizyonu harçlarını ΔΕΗ faturaları vasıtasiyle peşin ödemelerine rağmen;
Yunanistan çapında yayın yapan özel TV kanalları calışma izni harçlarını ödemeksizin yıllarca Yunan maliyesi aleyhine yayın hayatlarına devam ederken;
GSM şirketleri vasıtasiyle verilen cep telefonu hizmetlerinden yararlanma, bilhassa Yunanistan ücra bölgelerinde oturan vatandaşlar açısından zaruret halini almasına rağmen;
Yukarıda bahsettiğim hususlardan sonra, ilgili Bakanın cevaplaması kaydiyle, kendilerine yöneltiğim sorular aşağıdadır:
1.- Soru önergesinin başında bahsetteğim vatandaşlara INTERNET hizmetlerinin sağlanması için ne tür tedbirler almayı düşünüyorsunuz ?
2.- Adı geçen bölge vatandaşlarının Yunanistan çapında yayın yapan devlet ve özel TV kanallarına ulaşabilmeleri için ne tür önlemler almayı düşünüyorsunuz ?
3.- Yine aynı bölge insanlarının cep telefonu hizmetlerine ulaşabilmeleri için ne tür tedbirler almayı düşünüyorsunuz ?
Soru önergesini veren milletvekili
Hüseyin ZEYBEK