SYRİZA Partisi Milletvekili Ayhan Karayusuf ve arkadaşları Batı Trakya Türk Azınlık insanının büyük bir çoğunlukta geçim ve var olma kaynağı olarak oluşturduğu tütün üreticilerinin sorunlara çözüm bulmak için soru sorma yöntemine devam ediyor.
İşte Milletvekili Karayusuf ve milletvekili arkadaşlarının ilgili Bakanlığa sunulan soru önergesi:
Tarımsal Kalkınma ve Gıda Bakanı’na,
KONU: Yeni Ortak Tarım Politikası ve ülkemizdeki tütün üreticileri
1 Ağustos 2014 tarihinde yeni Ortak Tarım Politikası (KAP)’ın durumu kesinleşmiş olup, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren de yürürlüğe girecektir. Yeni Ortak Tarım Politikası’nda yapılan değişikliklerle ve alınan yeni kararlarla ilgili hükümet temsilcileri tarafından oturumlar düzenlenerek yeni Ortak Tarım Politikası tanıtıldı.
İtalya Tarım Bakanlığı’nın girişimiyle düzenlenen bir toplantıda Avrupa Birliği tütün üretiminin geleceği konusunu yeniden gözden geçirmesi kararı alınıp, 9 ülke tarafından imzalandı; ki bunların arasında Yunanistan da vardı.
Yapılan toplantıda, yeni Ortak Tarım Politikası reformu anlaşmasında tütün üreticilerinin ayrımcılığa tabi tutulduğu ve ürünün üretimine ülkeler tarafından devlet desteğinin ortadan kaldırıldığı vurgulanmıştır.
Yeni Ortak Tarım Politikası tütün üretimini yasaklamıyor. Yalnız devlet desteğini ortadan kaldırıyor. Üretici, piyasanın ihtiyacına göre basma, virjinya gibi tütün türlerini üretebilecek, ancak para yardımı yapılmayacak. Oysa, Haziran’da yapılan anlaşmada, bazı ürünlere (tahıl, hayvan besiciliği, süt ürünleri gibi) yapılan üretim baz alınarak yıllık 40 milyar evro olarak, %15 devlet desteği sağlanabilir yönünde karar çıkmıştı.
Yukarıdakilerden yola çıkarak, çok rahat bir şekilde yeni Ortak Tarım Politikası ülkemizde tütün üretimini engellemektedir. Bu da, hem tütün üreticilerine hem de çöküşte olan ekonomimize darbe vurmaktadır. Unutmayalım ki, Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi’ndeki tütün üreticileri için tütün hayati önem taşımakta ve bu insanlar ulusal ekonomiye büyük katkıda bulunmaktadırlar.
- Tarım gibi birincil sektörün düşüşte olduğu bir dönemde daha fazla çöküşün olmaması için,
- Yeni Ortak Tarım Politikası tütün üreticileri üzerinde kaçınılmaz olumsuz etki yaratacağı ve çiftçilerin düşük geliri ile birlikte birincil sektörün ve ulusal ekonominin zarar göreceği için,
Bakana sorulur:
- Bakanlık, ülkemizdeki tütün üretiminin yeni Ortak Tarım Politikası’ndan olumsuz etkilenmemesi için ne tür girişimlerde bulunacaktır?
- Bakanlık, yeni Ortak Tarım Politikası uygulamaya girdiği andan itibaren kaçınılmaz olumsuzlukları devlet desteği ile ortadan kaldıracak mı?
- Avrupa Birliği’nin yapacağı önümüzdeki müzakerelerde konu ile ilgili bir plan yapılacak mı ve Yunanistan’ın tutumu ne olacak?
- Tarımsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı liderleri ülkemizde tütüncülüğün ekonomik değerinin yanı sıra tarihi ve kültürel değerini de biliyorlar mı?
- Hükümet, birincil sektör ekonomisinin bugün olduğu gibi gelecekte de benzer risklere maruz kalmaması için gerekli önlemleri almayı programlamakta mıdır?
Soruları yönelten milletvekilleri:
Ayhan Karayusuf
Litsa Amanatidou
Hristos Karagiannidis
Afroditi Stambouli