Sol İttifak SYRİZA Partisi İskeçe (Ksanthi) Milletvekili Hüseyin Zeybek Parlamentoda yaptığı konuşmada İskeçe bölgesinin sorunlarını dile getirdi. Zeybek, işsizlik, göç, hayvancılık ve şmalat sektörünün karşılaştığı sorunları dile getirdi ve hükümetin bu sorunların çözümü konusunda yetersiz kaldığını söyledi.
Milletvekilinin yapmış olduğu konuşması şu şekildedir:
Sayın Milletvekilleri,
Bütçe görüşmeleri vesilesiyle Doğu Makedonya ve Trakya bölgesine ve özellikle İskeçe’nin sorunlarına ve ekonomik kalkınma konularına değineceğim.
Hükümetin uzun yıllar aldığı önlemler sonucu gelen gelişimin İskeçe’deki (Xanthi ) verilerini sizlere sunacağım.
İskeçe’de işsizlik %42’ye vardı ve her geçen gün de artmaya devam etmektedir. Bundan dolayı sadece bilim adamları değil bir günlük iş bulamayan insanlar da göç etmeye başladı. İnşaat sektöründe ise işsizlik %90’a ulaştı ve işçiler Almanya’daki tersanelerde çalışmak için Almanya’ya göç etmeye başladılar.
Fakirleşen insanların sayısı gittikçe artıyor ve birçok kişi Serin Mahallede (Drosero) olduğu gibi temel gıda ihtiyaçlarını karşılayamadığından yoksulluk ve toplumdan dışlanmayla karşı karşıya kalıyorlar.
Tarım sektöründe de çiftçiler üretici fiyatlarının düşük olmasından ve borçlarından dolayı büyük sorunlarla karşı karşıya.
Hayvancılık sektörü ise mavi dil ve çiçek hastalıklarıyla büyük darbe almıştır. Bu hastalıklardan dolayı yok edilen sürüler hayvan besicilerinin gelirlerinde ve üretimde sorunlar yaratmıştır. Devletin sunduğu hizmetler yetersiz olduğundan kontrol altına alınabilecek hastalıklar hızla yayılmaya devam etmekte ve bundan dolayı bölgemizin hayvancılık sektörü yok olmaktadır.
İmalat sektöründe de yerel üretimi destekleyen tüm fabrikalar kapanmıştır bu da iş kaybına neden olmuştur. Çalışmaya devam edenler ise yerel ürünlere dayalı değiller ve işçi işveren ilişkilerini çok kötü bir duruma getirmişlerdir.
Bu sektöre SEKAP fabrikasını örnek verebiliriz Sekap belirsiz bir anlaşmayla özelleştirildi. Bu özelleştirme sonucu işten çıkarmalar, toplu sözleşme iptalleri ve ipotek altında olan makinenin yurt dışına çıkartılması söz konusu olmuştur. Kamuya faydası olmayan bu özelleştirmenin ne yazık ki yerel toplum için hiçbir faydası olmamıştır. Hükümetin kalkınma programı kişisel çıkarları destekleyen özelleştirmeleri kamu mallarını elden çıkarmaları destekleyen bir plandır. Siriza partisi olarak SEKAP fabrikasının üreticilerin gelirlerini ve iş kadrolarını koruyan kooperatif şeklinde çalışmasını önermiştik. Yani sosyal tabakayı destekleyen ve hükümetin desteklediği elit tabakanın yararına olmayan bir kalkınma programı.
Diğer bir örnek ise yerel havaalanların turizm ve fiyat artışları göz önünde bulundurulmadan özelleştirilmeleri.
SİRİZA partisinin de önerdiği kalkınma ve üretim modeli, iş standartlarını yükseltecek, bilimsel araştırmayı ve bilgiyi değerlendirecek, çevreyi koruyacak bir model. Kamu özel ve sosyal işbirliğine dayalı bir model.
Bunları göz önünde bulundurarak İskeçe için kalkınma planı;
Dağ bölgesindeki Bulgaristan’la turizm ve ticareti kolaylaştıracak karayolu altyapısını oluşturmak.
Avdira,Topiro ve Miki belediyesindeki jeotermal alanlarının değerlendirilmesi.
Balıkçılık Araştırma Enstitüsü ve Vistonida bölgesindeki 70 aileye gelir kaynağı olan balıkçı kooperatifini desteklemek.
Bölgenin özelliklerini değerlendirerek turizm ilerletmek. Ege adalarına uygulanan 72 saatlik vize uygulamasının bölgemize de uygulanarak turizme ve bölgemize katkı sağlıyacaktır.
Bu adımların yerel topluma önemli etkisi olacak istihdam yaratacaklar göçü ve toplumun yaşlanmasını ve toplumsal ayırımcılığı engelleyecekler. İnanıyorum ki eğer bu adımlar atılırsa bölgemizde hayat şartları iyileşecektir.