Ana Sayfa Yunanistan Haber Miçotakis: “Farklılıklarımızı Yönetmenin Bir Yolunu Bulmamız Gerekiyor”

Miçotakis: “Farklılıklarımızı Yönetmenin Bir Yolunu Bulmamız Gerekiyor”

1
0

Yunanistan Başbakanı Miçotakis NATO zirvesi öncesinde Brüksel’de France 24’e konuştu ve Türkiye’ye mesaj gönderdi.

Başbakan Kiriakos Miçotakis, yarınki NATO zirvesi öncesinde uluslararası haber ağı France 24’e Brüksel’de verdiği röportajda, Türkiye ile anlaşmazlıkların uluslararası hukuka ve iyi komşuluk ilişkilerine saygı çerçevesinde yönetilmesi için Türkiye ile ortak bir çerçevede anlaşma gereğinin altını çiziyor. Başbakan Miçotakis aynı zamanda, “güven içinde egemenlik haklarını savunan bir ülkeyiz” vurgusunu da yapıyor.

Miçotakis şu değerlendirmede bulundu.

“Türkiye ile çalışabileceğimiz başka alanlar da var. Ortak mali çıkarlarımız var.”

“İkimiz de ittifakın üyesiyiz. Ve tabii ki, ittifak üyeleri olarak fikir ayrılıklarımız olduğunda, bu farklılıklar barışçıl bir şekilde çözülmelidir, çünkü eğer bu şekilde çözülmezse ve gerilimin artması tercih edilirse, bu kesinlikle bir bütün olarak ittifak için iyi değildir.

Doğu Akdeniz’de Yunanistan’a, Kıbrıs’a karşı yaşananlar, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilere de yansımaktadır. Ve Avrupa Konseyi tarafından son mesajın çok, çok açık ve net bir şekilde gönderildiğine inanıyorum.

Gerilimleri tırmandırmadan ve geçen yaz olanlardan kaçınarak farklılıklarımızı yönetmenin bir yolunu bulmamız gerekiyor.  Ve bunu yapabilmek için ortak bir çerçeve üzerinde anlaşmamız gerektiğine inanıyorum. Ve bu çerçeve, uluslararası hukuk tarafından sağlananlara saygı göstermelidir. Ve elbette, iyi komşuluk ilişkileri.

Türkiye ile yan yana yaşayacağız. Bu yüzden, aynı fikirde olmadığımız zamanlarda bile, anlaşmazlıklarımızı medeni bir şekilde tartışmaya ve yönetmeye devam etmenin bir yolunu bulmalıyız. Ve tabii ki Türkiye ile çalışabileceğimiz başka alanlar da var. Ortak mali çıkarlarımız var. Aynı çevresel kaygılara sahip olmalıyız. Sonuçta, iklim değişikliği tüm Doğu Akdeniz ülkeleri için bir tehdittir.”

Başbakan Miçotakis ABD ile ilişkilere de değinerek, “ABD’nin yeni Başkanının çok taraflı işbirliği ilkelerine ve kurallara dayalı bir uluslararası düzene sahip olmasından çok mutluyum. Ve kesinlikle transatlantik ilişkiler açısından yeni bir soluk.” İfadelerini kullanıyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz