Ana Sayfa Batı Trakya Haberler MESUT ŞERİF: “SEÇEK ŞENLİKLERİNE BU KÜLTÜREL ETKİNLİĞİMİZE BÖLÜCÜLÜĞÜ, AYRIMCILIĞI ALET ETMEYELİM”

MESUT ŞERİF: “SEÇEK ŞENLİKLERİNE BU KÜLTÜREL ETKİNLİĞİMİZE BÖLÜCÜLÜĞÜ, AYRIMCILIĞI ALET ETMEYELİM”

34
0

Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Mesut Şerif, “Seçek Şenlikleri’ne bu kültürel etkinliğimize bölücülüğü, ayrımcılığı alet etmeyelim, gelin birlikte bu ortak değeri sahiplenelim ve daha da ileri taşıyalım. Pir Hacı Bektaş Veli’nin 7-8 asır önce söylediği “Bir olalım, iri olalım, diri olalım!” dedi.

Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Mesut Şerif, Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği tarafından 22 Temmuz 2017 Cumartesi akşamı bölge insanının büyük bir katılımla Seçek Yaylası’nda her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Çay Gecesi”nde yaptığı konuşmasında katılımcılara ve bölge insanının tamamına seslenerek, “Seçek Şenlikleri’ne bu kültürel etkinliğimize bölücülüğü, ayrımcılığı alet etmeyelim, gelin birlikte bu ortak değeri sahiplenelim ve daha da ileri taşıyalım. Pir Hacı Bektaş Veli’nin 7-8 asır önce söylediği “Bir olalım, iri olalım, diri olalım!” dedi.

Etkinliğe Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı ve eşleri Hülya Akıncı, Muavin Konsoloslar Osman Şahin ve Davut Ocak, DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Mesut Şerif, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, S.Ö.P.A. Mezunu Öğretmenler Derneği Başkanı Salih Ahmet, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Ercan Ahmet, İskeçe Türk Birliği Kadın Kolları Başkanı Sevil Şerifoğlu ve diğer sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcilerinin yanısıra etraf köylerden ve Batı Trakya’nın değişik bölgelerinden soydaşlar katıldı.

Rodop Rüzgarı’nın haberinde yer aldığı gibi Dernek Başkanı Mesut Şerif’in ve Başkonsolos Akıncı’nın konuşmaları aynen aşağıdaki gibidir.

“Pir Hacı Bektaş Veli’nin 7-8 asır önce söylediği “Bir olalım, iri olalım, diri olalım!”

“Bu bölgede yaşatılmaya çalışılan etkinlik ya da gelenekler deyim yerinde ise kimsenin tekelinde olmayıp cinsi-cibilliyeti, inanış biçimi ve görüşü ne olursa olsun genelde orada yaşayan tüm unsurların, herkesin ortak malıdır, değerleridir.”

“Değerli konuklar, Gerek milli, gerek dini tüm sosyal alanlarda birlik ve beraberliğin bize kazandırdıkları yararlar sayılamayacak kadar çoktur. Atalarımız bu gerçeği “Nerede birlik, orada dirlik” söylemiyle ne güzel dile getirmişlerdir.

Ta Horasan’dan gelip Nevşehir Suluca Karahöyükü mesken edinen Pir Hacı Bektaş Veli’nin 7-8 asır önce söylediği “Bir olalım, iri olalım, diri olalım!” şeklindeki sözü anlatmaya çalıştığım hususu ne güzel özetlemektedir.

Bir arada yaşayan insanlar “Bir elin nesi var, iki elin sesi var” ve “Birlikten kuvvet doğar” düsturunca iri, güçlü olurlar, yenilmez hale gelirler. Ancak sadece bu yetmez, bu gücü koruyabilmek için diri olmak, uyanık olmak, teyakkuz halinde bulunmak ta şart! Zira bu birliktelikten rahatsız olanlar, bunu bozmak isteyenler tarih boyunca hep var olmuştur, var olmaya da devam edecektir. Bu acı gerçeği önlemeye kimsenin gücü yetmez.

Bir arada yaşayan insanların hep aynı düşünce ve fikirde olmalarını beklemek de beyhudedir. Muhalif gruplarla daima karşılaşılacak ve bunlarla mücadele etme zarureti doğacaktır. Böyle durumlarda aklı selim, yani sağ duyu ile hareket etmek en akılcı ve isabetli yoldur. Şöyle ki birbirimizi kınamak, karalamak yerine, zaten bir olan menfaatlerimiz doğrultusunda ortak paydada birleşmek, uzlaşmak hepimizin başlıca amacı olmalıdır.

“Gücensen de gücendirme!” uyarısı mucibince, birbirimizi üzmemeye, gücendirmemeye, darıltmamaya, hele hele kızdırmamaya özen göstermeliyiz.”

Değerli Konuklarımız!

Bu bölgede yaşatılmaya çalışılan etkinlik ya da gelenekler deyim yerinde ise kimsenin tekelinde olmayıp cinsicibilliyeti, inanış biçimi ve görüşü ne olursa olsun genelde orada yaşayan tüm unsurların, herkesin ortak malıdır, değerleridir. Az bir fark bile olsa hiçbir gruba has, özgü değildir, olmamalıdır. Bunlarda kendilerine daha fazla imtiyaz/hak talebinde bulunmak daha büyük hisseye sahip olmak, istemek, böyle bir iddia ileri sürmek kargaşa doğurur ve bunun zararı tümüne sıçrar. Bundan ötürü bu tür olumsuz, belki de anlamsız düşünce ve davranışlardan kaçınmalıdır.

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı olarak tefrikaya, bölünmeye birlik ve beraberliğimizi zedeleyip bozmaya yönelik her çeşit faaliyet ve davranıştan uzak durmalı bu tür gidişatların vuku bulmasına hiçbir zaman asla rıza göstermemeliyiz. Hele hele söz konusu nifak ve bölücülük tohumlarının biz Batı Trakya Müslüman Türklerine, bizi çekemeyen karanlık güçler, iç ya da dış mihraklar tarafından ekilmek istendiği, tezgahlandığı anlaşılırsa buna yasal yollarla mutlaka karşı çıkıp dur demeliyiz.

“Seçek Şenliklerine bu kültürel etkinliğimize bölücülüğü, ayrımcılığı alet etmeyelim.”

Hepinizin malumudur ki, son dönemde bölgemizde küçük bir gurup tarafından patlak veren sözde mezhebi ayırımcılık, soydaşlarımızı bölme çabaları, hepinizin gördüğü üzere başarılı olamamıştır. Bir çoğunuz bilmiyor olabilir, Ben Hanefi mezhebine mensup bir bireyim lâkin eşim Alevi-Bektaşi erkanına mensup ve biz bundan gurur duyuyoruz. Bu birlik ve beraberliği bozmaya çalışan ve sadece kendi çıkarları için hareket eden bu küçük gurup, Derneğimizin verdiği tüm tavizlere; eğer ki sorun başkan ise, mezheb farklılığı ise, başkanlıktan çekileceğimi bildirmemize rağmen uzlaşmak istemediler ve ne yazıktır ki, ne üzücüdür ki Bektaşi dedelerine, bin yıllık Horasan erkanına saygısızlık ettiler. 700 yıllık Seçek Şenliklerine bu kültürel etkinliğimize bölücülüğü, ayrımcılığı alet etmeyelim, gelin birlikte bu ortak değeri sahiplenelim ve daha da ileri taşıyalım.

“Bu yılki Tarihi Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri, Derneğimiz Yönetim Kurulu ortak kararı ile 28, 29 ve 30 Temmuz tarihine alınmıştır. Bu şenliklere hepiniz davetlisiniz.”

Düzenlediğimiz bu Çay Gecesi bir hafta sonra gerçekleşecek olan Seçek Yayla şenliklerinin müjdecisidir. Bu yılki Tarihi Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri, Derneğimiz Yönetim Kurulu ortak kararı ile 28, 29 ve 30 Temmuz tarihine alınmıştır. Bu şenliklere hepiniz davetlisiniz. Sizleri bekleyeceğiz. Çünkü o etkinliğe renk, ruh ve dinamizm katacak olanlar sizlersiniz ve sizin gibi gelecek olan diğer katılımcılardır.

Her sene olduğu gibi bu yıl da bu gece yine börek yarışması olacaktır. Emek verip hazırlık yaparak bu yarışmaya katılacak olan hanımefendilerimize teşekkür eder, başarılar dilerim. Şunu da belirtmiş olayım ki dereceye girmek önemli değildir, bu gibi yarışmalarda sonuncu olmak yoktur, ilk 5 ten sonra olan bütün katılımcılar aynı sırayı paylaşacaktır. Bu işte asıl mühim olan, yarışmaya katılma cesaret ve azmini gösterebilmektir.

Son olarak söyleyeceklerim şunlardır:

Bizi hiçbir zaman unutmayıp onurlandıran, manevi destek veren Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti temsilcilerine, gelenek ve göreneklerimizi yaşatmamızı, hoşgörü ile karşılayıp gerektiğinde bize kolaylık dahi gösteren vatanımız Yunan Devleti yöneticilerine ve bu muhteşem gecenin organizasyonunda emeği olan tüm azınlık kuruluş ve soydaşlarımıza, kısaca herkese ve siz top yekûn kıymetli katılımcılara, geldiğiniz için teşekkürü bir borç bilir, cümlenize sevgi ve saygılarımı sunar, hayırlı, bol eğlenceli sohbetler dilerim.

“Her ne pahasına olursa olsun bölünmeye, tefrikaya, fitneye yol vermemek gerekir.”

T.C. Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, etkinlikte bir selamlama konuşması yaptı. Akıncı konuşmasında şunları dile getirdi:

“Esas olan birlik beraberliktir. Hacı Bektaş-ı Veli’nin, başkalarının ve Horasan erenlerinin bu topraklara taşıdığı şey birlik beraberlik ruhudur. Her ne pahasına olursa olsun bölünmeye, tefrikaya, fitneye yol vermemek gerekir.”

“Biz, sadece görevimiz gereği değil, sizlerle beraber olmaktan büyük keyif aldığımız için bu törenlere katılma konusunda özel bir ihtimam gösteriyoruz.

Tabii ki Seçek Şenlikleri bir çok açıdan önemlidir. Her ne kadar 600-700 yıllık bir tarihi geçmişi olduğu söylense de, aslında bizim Orta Asya’dan, Horasan’dan beri getirdiğimiz bir adet ve oralarının izlerini taşıyor.

Güreşçilik, bahadırlık, cengaverlik, Türk Milleti’nin tarih boyunca damgasını vurduğu alanlar. Seçek Şenlikleri’nin tarihi geçmişine baktığımızda bir yandan bu ruhun, bir taraftan da Horasan erenlerinin taşıdığı Seyyid Ali Sultanların, Sarı Saltukların, Ayvaz Dede’lerin bu topraklara getirdiği tasavvuf ruhunun , hoşgörünün, insan sevgisinin izlerini taşıyor.

Bu yüzden bu adetlere her ne pahasına olursa olsun sizlerin sahip çıkmanız çok çok önemli. Bu geleneği hakkıyla yürüten Seçek Kültür Derneği’ne de teşekkürlerimi sunuyorum. Ümit ediyorum ki bugün burada var olan kalabalığın, coşkunun, dinamizmin çok daha fazlası önümüzdeki hafta yapılacak olan güreş şenliklerinde olacaktır ki böyle olacağına da eminim.

Bu sene maalesef bazı tartışmalarla geçti. Az önce sayın Başkan da değindi, bizim de şahit olduğumuz, gelişmelerini iyi bildiğimiz, gereksiz, anlamsız bir tartışma yürütüldü; toplumun ileri gelenleri, akıl sahipleri, topluma öncülük eden bir çok insan bu tartışmanın lüzumsuz olduğunu, birlik beraberlik içerisinde bu etkinliği yürütmek gerektiğini vurguladılar; hatta itiraz olarak dile getirilen bütün hususları da kabul ettiler. Ancak, Türkçe’mizde güzel bir tabir vardır, “Maksat üzüm yemek değil de bağcıyı dövmekse” yapacak bir şey kalmıyor.

Tabii ki sizler bu tabloyu gayet iyi görüyorsunuz, toplum da gayet iyi okuyor. Esas olan birlik beraberliktir. Hacı Bektaş-ı Veli’nin, başkalarının ve Horasan erenlerinin bu topraklara taşıdığı şey birlik beraberlik ruhudur. Her ne pahasına olursa olsun bölünmeye, tefrikaya, fitneye yol vermemek gerekir. 700 yıllık bu adetleri gölgelememek gerekir, hakkına uygun bir şekilde yapmak gerekir ki sizler zaten bu hususları gayet iyi biliyorsunuz.”

Hamdiye İstanbullu Saraylı tatlısı ilk sırayı aldı.

Konuşmalardan sonra börek ve tatlı yarışmasına geçildi. Yarışmanın jüri üyeliklerini Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet ve eşleri, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza ve eşleri ile DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş yürüttüler. Toplam 60 kişinin katıldığı yarışmada, yapılan değerlendirme sonucunda Hamdiye İstanbullu Saraylı tatlısı ilk sırayı aldı. Kendisine ödülünü T.C. Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı takdim etti.

İkinci sırayı Babalar köyünden Eda İbrahim aldı. Ödülünü Muavin Konsolos Osman Şahin verdi.

Üçüncü sırayı ise yine Babalar köyünden Paşa Hatice aldı ve ödülünü de Seçek Derneği Başkanı Mesut Şerif verdi.

Gecede ayrıca T.C. Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı’nın eşleri Hülya hanıma Seçek Derneği tarafından çeşitli hediyeler sunuldu. Gecenin sonunda ise yarışmaya katılan tüm bayanlara çeşitli hediyeler verildi.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz