Ana Sayfa Tarihte Bugün Malazgirt Nerede, Nereye Bağlı? İşte Malazgirt Zaferi’nin Tarihi

Malazgirt Nerede, Nereye Bağlı? İşte Malazgirt Zaferi’nin Tarihi

29
0

Malazgirt nerede, nereye bağlı? Bugün, tarih kitaplarında ‘Anadolu kapılarını Türklere açan hadise’ olarak tanımlanan Malazgirt Zaferi’nin yıl dönümü.

Başta siyaset dünyasından olmak üzere pek çok kişi sosyal medyadan Malazgirt Zaferi’nin yıl dönümünü hatırlatan paylaşımlarda bulunuyor. Paylaşımlar ardından Malazgirt’in konumu bir kez daha gündeme geldi. Peki, Malazgirt nerede, nereye bağlı? İşte Malazgirt’in konumu ve Malazgirt Zaferi’nin tarihi…

Malazgirt nerede?

Malazgirt, Muş’un en doğusunda yer alan ilçesidir. Konum olarak Van, Ağrı, Erzurum, illerinin ortasında bulunur. Malazgirt ilçesi il merkezine karayolu ile uzaklığı 137 km olup, merkeze en uzak ilçe durumundadır. İlçenin yüzölçümü 1534 km2 olup, düz bir alana kurulmuştur. Doğusunda Ağrı-Patnos, batısında Muş-Bulanık, Kuzeyinde Erzurum-Karaçoban ve Karayazı Güneyinde Bitlis-Ahlat İlçeleri ile komşu olup, Fırat Nehrinin bir kolu olan Murat nehri ilçenin hemen kuzeyinden geçmektedir.

Tarih kitaplarında ‘Anadolu kapılarını Türklere açan hadise’ olarak tanımlanan Malazgirt Zaferi’nin yıl dönümü için hazırlıklar günler öncesinde başladı. Bitlis’in Ahlat ile Muş’un Malazgirt ilçelerinde, Malazgirt Zaferi’nin 949. yıl dönümü etkinlikleri törenlerle başladı. Peki, Malazgirt Zaferi’nin yıl dönümü ne zaman? Malazgirt Savaşı’nın tarihi ile ilgili bilgiler

Malazgirt Meydan Muharebesi, 26 Ağustos 1071 tarihinde, Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan ile Bizans İmparatoru Romen Diyojen arasında gerçekleşen muharebedir. Alp Arslan’ın zaferi ile sonuçlanan Malazgirt Muharebesi, “Türklere Anadolu’nun kapılarında kesin zafer sağlayan son muharebe” olarak bilinir.

26 Ağustos 1071 tarihinde Malazgirt’te Büyük Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında meydana gelen ve Selçukluların mutlak zaferi ile sonuçlanan Malazgirt Meydan Muharebesi, gerek Türk gerek İslam gerekse dünya tarihi açısından kısa ve uzun vadede belirleyici sonuçların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Savaştan sonraki on yıl içerisinde Müslümanlar Anadolu’nun Batı uçlarına kadar ulaşmış ve 1075 yılına gelindiğinde İznik merkezli Türkiye Selçuklu Devleti’nin temelleri atılmıştır. İslâm dünyasında Selçuklu sultanlarının liderliğini üstlendiği yeni bir devir açılırken Bizans İmparatorluğu da 1453 yılında İstanbul’un fethine kadar devam edecek olan bir çözülme dönemine girmiştir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz