Ana Sayfa Avrupa | Balkanlar “Koronavirüs Onu Da Alıp Götürdü”

“Koronavirüs Onu Da Alıp Götürdü”

1
0

Dünya genelinde etkisini sürdüren Koronavirüs pandemisi, uluslararası siyasetin yakından tanıdığı bir ismin daha ölümüne yol açtı.

Yunanistan’ın Avrupa Birliği’ne girmesinin baş mimarlarından biri olan Fransız Valerie Giscard d’Estaing, Yunanistan eski Cumhurbaşkanlarından Konstantinos Karamanlis’in de yakın dostuydu.

Yunanistan’ın Avrupa Birliği’ne girmesini hazırlayan ve Karamanlis’e sunan bir siyasetçiydi. Yunanistan onun sayesinde, 28 Mayıs 1979’da Atina’da Zapion Sarayın’da düzenlenen resmi bir tören sırasında Yunanistan’ın o dönem adı “Avrupa Ekonomik Topluluğu”na (EOK) katılım anlaşması imzalanmıştı.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis yaptığı açıklamada, “Cumhuriyet onun uçağıyla ülkemize döndü. Ve desteğiyle Avrupa ailesine katıldı. Yunanistan, büyük dostu Valerie Giscard d’Estaing’e minnettarlık ve coşkuyla veda ediyor.” Değerlendirmesi yaptı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da şahsına ait twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Valerie Giscard d’Estaing, Fransa ve Avrupa’da önemli bir figürdü. Onu her zaman kritik anlarda Yunanistan’ın sürekli bir dostu ve Avrupa değerlerinin büyük bir destekçisi olarak hatırlayacağız” ifadelerini kullandı.

“Avrupa’nın sonu anlamına gelebilir” demişti.

Giscard d’Estaing, Türkiye karşıtı görüşleri ve açıklamalarıyla da yakından tanınan bir isim. Avrupa içinde etkin bir siyaset yürüten Fransız lider, Türkiye’nin Müslüman ve Avrupalı olmayan bir ülke olduğunu, bu nedenle de AB’ye alınmaması gerektiğini savunuyordu.

Giscard d’Estaing, bu görüşüyle ilgili en dikkat çekici açıklamasını Le Monde’a yapmıştı. 2002’de verdiği mülakatta, Türkiye’nin AB’ye girmesiyle ilgili, “Benim düşünceme göre bu Avrupa’nın sonu anlamına gelebilir” demişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz