Ana Sayfa Batı Trakya Haber “Komotini (Gümülcine) Farklı Bir Kültüre Sahip, Kültürlerin ve Dinlerin Buluşma Yeri”

“Komotini (Gümülcine) Farklı Bir Kültüre Sahip, Kültürlerin ve Dinlerin Buluşma Yeri”

6
0

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, 3 günlük batı Trakya ziyaretinin ikinci gününde Gümülcine’yi ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Sakelaropulu burada yaptığı konuşmasında, “Farklı bir kültüre sahip bir şehir, kültürlerin ve dinlerin buluşma yeri, Yunanlı erkek ve kadınların, Hıristiyanların ve Müslümanların eşsiz bir hazinesidir” ifadelerini kullandı.

Gümülcine ziyaretine özgürlük parkındaki anıta çelenk bırakmakla başlayan Cumhurbaşkanı Sakelaropulu, ardından tarihi Çanaklio okuluna geçti. Buraya gelişinde Cumhurbaşkanını 4. Kolordu komutanı Korgeneral Aggelos İlaridis ve Gümülcine Belediye Başkanı Yannis Garanis kapıda karşıladı.

Çanaklio tarihi okulu içinde kendisini karşılamaya gelenler arasında Milletvekilleri Evripidis Stilyanidis, Dimitris Haritu, İlhan Ahmet, Eyalet Başkanı Hristos Metios, Başkan Yardımcıları Amet İbram, Nikos Çalikidis, Makedonya-Trakya Bölgesi Emniyet Müdürü Pashalis Siritudis, Maronya-Gümülcine Metropoliti Panteleimon, İskeçe, Maronya-Şapçı, Yassıköy ve Kozlukebir Belediye Başkanları, Tayinli Gümülcine Müftü Naibi hazır bulundu.

Burada kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, Batı Trakya’nın 100. Yıl kutlamalarına katılmayı çok arzu ettiğini, ancak Koronavirüs pandemisi nedeniyle bunun mümkün olamadığını dile getirdi ve yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi.

“Yasalar önünde eşitlik ile Yunan Müslümanları vatandaşların sosyal, ekonomik ve politik sürece katılımı sağlansın.”

“Yaşadığımız zor zamanlarda, ulusal yıldönümleri bize ilham veriyor ve bize hiçbir şeyin verilmediğini öğretiyor: kendi idealleri için, kendi ulusal ve sosyal özgüveni için savaşmazsa, herhangi bir insana ve herhangi bir halka hiç birşey verlmiyor.

Bu 100 yıl boyunca Trakya önemli zorluklarla karşılaştı. Doğu Trakya ve Küçük Asya’dan (Anadolu) gelen göçmenlerin sorunsuz yerleşmesinden, 1923’te Yunanistan ile Türkiye arasında Nüfus Değişimi Sözleşmesi (Mübadele) imzalandıktan sonra, zorlu yaşam koşullarına uyum sağlamanın yanı sıra, bölgenin coğrafi koşulları bölgendeki sınırlarımızın koruyucusu olarak sizin için ayrılan özel rol verdi.

Trakya’da, Avrupa’da benzeri olmayan farklı dinlerin uyumlu bir birlikteliği oluşturuldu ve uygulanıyor. Kalkınma alanlarında da önemli adımlar atıldı: bölge şehirleri gelişti, ekilebilir arazi büyüdü, büyük bir üniversite kuruldu, önemli altyapı inşa edildi ve birçok işletme faaliyet göstermek için uygun bir yer buldu. Trakya, büyük potansiyeli ve avantajları olan ülkenin bir bölgesidir. Ancak şu anda Yunanistan’ın ve Avrupa’nın en geri kalmış bölgelerinden biridir. Bölgedeki kronik sorunlara ek olarak, ekonomik kriz gelirleri azalttı, işyerleri kaybedildi, gençler göç etti, sanayi üretimi ve ticaret ciddi şekilde azaldı.

Trakya, coğrafi konumu ve sınır ötesi karakteri büyük avantajlarıdır ve doğru kullanılırsa, yüzyıllar boyunca oynadığı rolü bir kez daha önemli kara ve deniz yollarının kavşağında insanların hareket ettiği, fikirlerin ve barışçıl bir şekilde farklı kültürlerin bir arada barındırıldığı bir bölgedir.

Bu nedenle, ülkenin kalkınma planında Trakya için özel bir bölüm içermesi ulusal bir önceliktir. Coğrafi konumdan, servet üreten kaynaklardan ve nüfusun çok kültürlü özelliklerinden yararlanacak bir sermayedir. Trakya, refah, ilerleme ve gelişime giden yolu bulmalıdır.

İyi ve onurlu ücret sağlayan işyerleri yaratılsın. Birçok kişiye kalkınma fırsatı verilsin. Ve bölgenin sahip olduğu yetenekli kadınlar için de yatırım yapılsın. Yasalar önünde eşitlik ile Yunan Müslümanları vatandaşların sosyal, ekonomik ve politik sürece katılımı sağlansın.

İnsanlığınız, hayırseverliğiniz ve yaratıcı yetenekleriniz, beni bölgemizin geleceği için cesaretle dolduruyor. Yunanlılar, plan ve inançla, birlik ve dayanışma ile çalıştıkça, sadece ilerleme kaydetmedik, sıçrama yaptık. Sıkı çalışma, sabır ve azim ile başaracağımıza eminim.”

Son olarak Çanaklio tarihi okulundaki salonda düzenlenen törenle de Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, Gümülcine Belediyesi tarafından “fahri hemşehri” ilan edildi.