Kavala’dan Samsuna gittiler, Tütün İskelesi’nde Yunanistan Milli Marşı’nı okuyup denize karanfil bıraktılar. Yunanistan Milli Marşı okunduğu sırada ise gözyaşlarına hakim olamadılar.
Lozan Barış Antlaşması’na ek olarak 1923’te imzalanan Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi’nin ardından göç yolunda hayatını kaybeden mübadiller, Karadeniz’e atılan karanfillerle anıldı.
Samsun Mübadele Derneği’nin öncülüğünde ve Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu’nun katılımıyla mübadelenin 96. yıldönümü dolayısıyla Samsun’da Tütün İskelesi’nde denize karanfil bırakma töreni düzenlendi.
Törene katılmak üzere Kavala’dan Samsuna giden Kavala Küçükasyalılar “Küçük Asya Anısı” Derneği Üyeleri, denize karanfil atma töreni sonrasında Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak için ilk adımı attığı anı simgeleyen heykelin önünde fotoğraf çektirdi.
Anma törenine ayrıca, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, CHP eski Samsun Milletvekili Hayati Tekin, Samsun Mübadele Derneği Başkanı Olcay Kınay Yanık, Kavala Küçükasyalılar “Küçük Asya Anısı” Derneği Başkanı Sofia Tsigka, Mübadele Müzesi Müdürü Elena Anastasiadu, Bafra’dan giden Yunan mübadil Theano Pantelidou ve 32 Kavala’lı davetli katıldı.
Törenin yapıldığı Tütün İskelesi’nde bir konuşma yapan Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu Başkanı Kemalettin Altunsoy özetle şunları söyledi.
“MÜBADELE SIRASINDA TÜRKLER VE YUNANLILAR ÇOK BÜYÜK SIKINTILAR ÇEKTİ.”
“Mübadele sırasında Türkler ve Yunanlılar çok büyük sıkıntılar çekti. İki ülke vatandaşları da göç sırasında ağır kayıplar verdi. Bundan 96 yıl önce TBMM hükümeti ile Yunan hükümeti arasında, Türkiye’de yerleşik Rum-Ortodokslar ile Yunanistan’da yerleşik Türk-Müslümanların zorunlu göçünü öğrenen mübadele sözleşmesi imzalandı.
Yunanistan’ın Balkan Savaşı’na katıldığı tarih olan 18 Ekim 1912 tarihinden itibaren yurtlarını terk etmiş olanları da kapsamına alan bu sözleşme ile yaklaşık 2 milyon insan doğdukları topraklardan göç etmek zorunda kaldı.
Bundan 96 yıl önce 2 milyon insan, doğdukları toprakları terk etmek zorunda kaldı. Bu nedenle her yıl bu etkinlikleri düzenliyoruz. Her yıl çoğalarak bu etkinliklere katılım sağlanıyor. Bu etkinlikleri tarihimizi, kültürümüzü, örf, adet, gelenek, göreneklerimizi gelecek nesillere aktarmak için yapıyoruz.” dedi.
“ZİYARET ETMEK İSTİYORUZ”
Karadeniz Rumeli Dernekler Federasyonu Başkanı Kemalettin Altınsoy, törende yaptığı konuşmada, “Mübadeleye tabi tutulanlar, yüzlerce yıldır ekip biçtikleri topraklarını, ekmek parası kazandıkları iş yerlerini, evlerini, ibadethanelerini geride bıraktı. İki ülke arasından günler, haftalar süren yolculuk sırasında yaşamını kaybedenler oldu. Mübadillerin uzun süre doğdukları toprakları ziyaret etmesine izin verilmedi. Birinci kuşak mübadillerin neredeyse tamamı memleket hasreti ile bu dünyadan göçtü. Mübadil çocukları ve torunları, bir vasiyeti yerine getirerek, atalarının doğduğu yerleri ziyaret etmek istiyor. Ancak Türk vatandaşlara vize uygulanması düş kırıklığına sebep oluyor” diye konuştu.
Konuşmaların ardından denize çelenk ve karanfil bırakıldı. Daha sonra mübadiller hep birlikte Bandırma Vapuru İskelesi’nde “Vardar Ovası” türküsünü söyledi.
Kavala Küçükasyalılar “Küçük Asya Anısı” Derneği heyeti ile birlikte gelen Folklor Ekibi, Cumartesi akşamı Canik Kültür Merkezi’nde sahne alarak yöresel oyunlarını sergiledi.
Oyunlar yoğun kalabalık tarafından beğeniyle izlendi.
KAVALA KÜÇÜKASYALILAR DERNEĞİ SAMSUN VALİSİ’Nİ ZİYARET ETTİ
Kavala Küçükasyalılar “Küçük Asya Anısı” Derneği heyeti, Samsun Valisi Osman Kaymak’ı ziyaret etti.
Samsun Mübadele Derneği’nin daveti sonrasında, Mübadelenin 96. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında Samsun’a giden Kavala Küçükasyalılar “Küçük Asya Anısı” Derneği’nin 32 kişilik heyetini Samsun Valisi Osman Kaymak tarafından kabul edildi. Kabulde KARDEF yönetim kurulu ve Mübadele Derneği Yönetim Kurulu da hazır bulundu. Vali Kaymak, Kavala Küçükasyalılar “Küçük Asya Anısı” Derneği Başkanı Sofia Tsigka ve beraberindekileri makamında kabul etti.
Ziyarette Dernek Başkanı Tsigka, Kaymak’a Kavala kurabiyesi, Kavala’yı anlatan kitap ve iki ülke halkının barış ve dostluğunun simgesi olarak zeytin dalı sundu. Vali Kaymak da Tsigka’ya “Atatürk Anıtı” tablosu hediye etti.