Ana Sayfa Batı Trakya Haberler KAPADOKYALILARDAN YUNANCA-TÜRKÇE KİTAP

KAPADOKYALILARDAN YUNANCA-TÜRKÇE KİTAP

19
0

“Kapadokyalılar Araştırma Enstütüsü” Başkanı Kaplanis İosifidis, “Kapadokya’nın Tarihi Kentleri-Gelveri’den Nea Karvali’ye 1500-1925” isimli kitabı basmanın sevincini yaşıyor. Uzun yıllardan beri titizlikle hazırlanan 400 sayfalık kitapta ilk defa yayınlanan tarihi Osmanlı belgeleri, fotoğraflar yer alıyor.

Yaklaşık 20 yıldan beri Yunanistan’daki Kapadokyalılar ve Karadenizlilerle yakın ilişki ve dostluk içerisinde çalışmalarını devam ettiren BİRLİK Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Avrupa Gazeteciler Derneği (AVGADER) Yunanistan Temsilcisi İlhan Tahsin, geçtiğimiz günlerde Nea Karvali’de bulunan “Kapadokyalılar Araştırma Enstütüsü”nü ziyaret etti.

Ziyarette, Başkan Kaplanis İosifidis, İlhan Tahsin’e Enstütünün 2015 yılında gerçekleştirmeyi planladığı çalışmalar hakkında bilgi verdi ve az sayıda bastırılan Osmanlı Tarihi ve Kapadokya bölgesinde yaşamış olan ve daha sonra Mübadele ile Yunanistan’a gelen Kapadokyalı Hristiyan toplumunun yaşamı ve tarihine ışık tutacak olan “Kapadokya’nın Tarihi Kentleri-Gelveri’den Nea Karvali’ye 1500-1925” isimli kitabı hediye etti.

Başkan Kaplanis İosifidis, İlhan Tahsin’in 2001-2010 yılları arasında TRT’de Yunanistan Temsilcisi olarak çalıştığı dönemde, Yunanistan’da yaşayan Kapadokyalılara vermiş olduğu hizmetlerden dolayı ve hali hazırda TEK Rumeli Televizyonu Yunanistan Temsilcisi olarak, Yunanistan’daki Kapadokyalıların Kültürlerini dünyaya tanıtmak üzere verdiği hizmetlerden dolayı kendisine teşekkür ederek bu anlamlı kitabı hediye etti.

Kaplanis, “kısıtlı bir bütçe ile uzun yıllardan beri çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tarihçi ve Araştırmacı sayın Orhan Özdil’in de yardım ve katkılarıyla hazırladığımız “Kapadokya’nın Tarihi Kentleri-Gelveri’den Nea Karvali’ye 1500-1925” isimli kitap bugüne kadar bilinmeyenleri ortaya koyuyor ve gelecek nesillere aktarılmasında ışık tutacak. Elimzde halen çuvallar içinde binlerce tarihi Osmanlı belgesi var. Bunları titizlikle inceliyoruz, ancak imkansızlıktan dolayı çalışmalarımız çok ağır ilerliyor. Yapmak istediğimiz sinema ve belgesel çalışmalarımız var. Program yapımcısı kadim dostum İlhan Tahsin ile birlikte güzel eserlere imza atacağımıza inanıyorum. Bunlardan birisi de “Karamanlidika” (Karamanlıca) dilini konu alan bir belgeselimiz olacaktır.

“Şişmanoğlu” isimli belgesel-sinema yapımı projemiz için ise yapımcılara ihtiyacımız var. “Şişmanoğlu”, Osmanlı döneminde Osmanlı Devletinde çalışan ve hizmet veren defterdarlık görevini başarıyla yürüten bir Hristiyan. Bizim bağrımızdan çıkan ve Osmanlı’yı seven ve severek hizmet eden bir insan. Çok önemli ve yaşanmış gerçek bir senaryo olduğunu söyleyebilirim. Tabii ki bize bu projelerimizde yardım elini uzatmak isteyen Akademisyen ve ilgili Kurum ve Kuruluşlara da her daima kapımız açıktır” dedi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz