Savunma Bakanı Kammenos F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu konusunda köşeye sıkışmış vaziyette ve çıkış yolu arıyor.
Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kamenos, görev süresi boyunca Amerikalılara yönelik düşüncesiz bir şekilde Bakan olarak kendi insiyatifiyle aldığı kararlar, verdiği söz ve tavizleriyle şu an itibarıyla köşeye sıkışmış gibi görünüyor.
Türkiye’ye karşı takındığı tavırlarıyla, Amerikalıları yanına alarak Türkiye’yi köşeye sıkıştıracağı hesapları yapan Kammenos, Atina’nın yaklaşık 40 km kuzeyinde bulunan Shimatari bölgesindeki Yunanistan Havacılık Sanayi (EAB) fabrikasını ABD’lilerin emrine sunduğu bu günlerde açıkça ortaya çıktı. Kammenos açıkça EAB fabrikasının ABD’lilerin eline geçmesi için deyim yerindeyse “dokuz takla” atmaya devam ediyor.
BİRLİK Gazetesi 17 Mayıs 2018 tarihinde yayınladığı haberde, Shimatari’deki EAB ofislerinde ABD’den gelen Lockheed Martin şirketi üst düzey yetkilileri ile Yunanistan Savunma Bakanlığı üst düzey yetkilileri arasında önemli bir toplantı gerçekleştirildiğini aktarmıştı.
Yapılan toplantıda F-16 Viper (Engerek Yılanı) savaş uçağının modernize edilmesi hususunda son detaylar ele alınmıştı. EAB yetkilileri bu toplantıda ilk kez F-16 Viper savaş uçağının modernize edilmiş maketini ellerine alma imkanı bulmuş ve çalışmaların devam kararı çıkmıştı.
Şimdi, EAB fabrikasının işleyişi ve iyileştirme konularının düzenlenmesi ve 84 adet F-16 savaş uçağının modernizasyonu ile ilgili madde görüşülmek üzere Parlamentoya geldi. Savunma Bakanı Kammenos’a Ana Muhalefet partileri tarafından ciddi anlamda tepkiler geldi.
Kammenos Parlamentoda yaptığı konuşmada, eğer düzenleme Pazartesi günü muhalefet partilerinin milletvekilleri tarafından olumlu olarak oylanmaması durumunda EAB’ın kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını dile getirdi.
Kammenos yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı.
“EAB düzenlemesi olumlu yönde oylanmazsa EAB kapanır”
“Eger tereddütler giderilmezse, genel kurul EAB’ın kapatılması kararını alırsa ve 230 milyon euroyu almak istemezsek karar alıyoruz ve EAB’ı kapatıyoruz. Bu garip bir düzenleme değil, bize borcu olan bir hesabı temizlemeye gidiyoruz, paraları alalım ve EAB çalışmaya devam etsin. 1.500 işçi yola bırakılmasın.
Biz sözleşmenin başlangıcında 230 milyon Euro tutarındaki rakamın mahsup edilmesini istedik, o zaman 1,1 milyar dolar ile 1,3 milyar dolar arasında bir fark vardı. Çünkü zaten önceden imzalanmış bir sözleşmenin parçası olduğu için ABD bunu kabul etmedi. Ancak bu parayı yerli sanayiye iade etme sözü verdi. EAB haricinde programa dahil edilecek başka şirketler de var.
Gerçekten de, C-130J üretim hattı Lockheed Martin tarafından başka bir ülkeye taşınacaktı, ancak önümüzdeki 20 yıl boyunca EAB güvence altına alınacak ve Yunanistan’da kalacak. Geniş coğrafyada bulunan tüm F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu EAB tesislerinde gerçekleştirilecek. Bunun ülkemiz açısından büyük bir yatırım fırsatı olduğunu unutmayalım.”
Konu yeniden görüşülmek üzere Perşembe ve Cuma günü yeniden genel kurulda gündeme gelecek. Kammenos oturuma ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt ve Lockheed Martin şirketi yetkililerinin de katılmasını önerdi. Tabii ki muhalefet partiler buna da karşı çıktı.