Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli’de Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Kurul Toplantısı’na katıldı. Toplantıya Bakan Işık ile birlikte Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Merkez Başkanı Taner Mustafaoğlu ve çok sayıda dernek üyesi katıldı.
Toplantıda konuşan Karaosmanoğlu, “Her zaman yanınızda olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Biz bunu bir görev olarak tanıyoruz. Biz yerel yöneticiler olarak her zaman kardeşlerimizin yanındayız. Bize düşen hangi konuda bir probleminiz varsa yardımcı olabileceğimiz her konuda yanınızdayız. Burası hepimizin vatanı. Hepimizin hür olarak güven içerisinde yaşayacağı bir bölge. Kocaeli bu anlamda, yerel yönetim olarak tüm derneklerimizin, vakıflarımızın hep yanında oldu” dedi.
Yunanistan’da yeni seçilen SYRIZA hükümetinden beklentilerini dile getiren Bakan Fikri Işık ise, “Yunanistan hükümetinden en önemli beklentimiz, Lozan Antlaşması’na harfiyen uymasıdır. Yeni hükümetten bu noktada beklentimiz, Lozan’da attığı imzalara sadık kalmasıdır” dedi.
Işık, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şubesi’nin olağan genel kurulunda yaptığı konuşmada, Kocaeli’nin tarih, kültür ve doğasıyla Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olduğunu belirtti. Muhacirlerin iman, değer ve kültürlerini korumak için Türkiye’ye geldiğini ifade eden Işık, iman ve değerlerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasının önemini vurguladı. Işık, küçük meselelerden dolayı birlik ve beraberliğin bozulmaması gerektiğini dile getirerek, “Haklıyken susmak da büyük erdemlerdendir. Küçük hesapların büyük acı ve trajedilere sebep olduğunu en iyi bilen toplum, bizim muhacir toplumumuzdur. Osmanlı’nın kaderini değiştiren ve mübadelenin önü açan, büyük zulmü yaşatan en önemli olaylardan biri ’93 Harbi’ diye bildiğimiz Osmanlı-Rus savaşıdır” şeklinde konuştu.
“Yunan hükümet, Lozan’da attığı imzalara sadık kalmalı”
Hükümet olarak Türkiye’nin daha güzel yerlere gelmesi için çalıştıklarını anlatan Işık, Türkiye’nin bir yılda dünyadaki mazlum milletlere 3,5-4 milyar dolar yardım yaptığını bildirdi. Işık, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı aracılığıyla dünyadaki Türklerin yanında olduklarını belirterek, “En fazla odaklandığımız coğrafyalardan biri de Batı Trakya. Batı Trakya’da milli kültürümüzün yaşatılması için elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz. Nerede ecdad yadigari bir eser varsa onun hayatta kalıp gelecek kuşaklara aktarılması için restore ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye olarak hiçbir halkın dinine, diline ve kültürüne baskı yapmadıklarını vurgulayan Işık, şöyle devam etti: “Bugün hatta Hristiyan vatandaşların ibadeti için devlet bütçesinden kiliseleri restore ediyoruz. Bunlar da bizim mirasımızdır. Bizi çok eleştiren oluyor, ‘Akdamar Kilisesi’ni niye restore ettiniz?’ Edeceğiz, onlar da bu topraklara ait. Aynı şeyi Yunanistan hükümetinden de bekliyoruz. Yunanistan hükümetinden en önemli beklentimiz, Lozan Antlaşması’na harfiyen uymasıdır. Yeni hükümetten bu noktada beklentimiz, Lozan’da attığı imzalara sadık kalmasıdır.
Batı Trakya’ya gittiğimde bizzat gördüm. Orada bizim toplumumuzun seçtiği müftüyü tanımayıp, resmi müftü atamanın hiçbir mantığı yoktur. Orada Türk kültürünü asimile etmeye yönelik hiçbir gayretin anlamı yoktur. Hatta bu Lozan’a açıkça aykırıdır. Bizim toplumumuzun dini değerlerini yaşaması, çocuklarına dinini öğretmesi ve bu noktada tam bir özgürlük içerisinde olmasını Yunanistan hükümeti sağlamak zorundadır. Şükürler olsun artık Türkiye, eski Türkiye değil. Biz orada yaşayan insanlarımızın çocuklarını alıp, burada eğitiyoruz. Dünya standartlarında eğitim vermede Türkiye’nin sıkıntısı yok. Türkiye’ye gelmek isteyen herkese kapımızı açıyoruz.”