Ana Sayfa Batı Trakya Haberler İŞ DÜNYASI TÜRKİYE-YUNANİSTAN YAKINLAŞMASINDAN MEMNUN

İŞ DÜNYASI TÜRKİYE-YUNANİSTAN YAKINLAŞMASINDAN MEMNUN

25
0

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın eş başkanlığında İzmir’de gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi (YDİK) toplantısında iki ülke arasında ulaşım, turizm, terör, kaçak göçmen, enerji gibi 48 alanda iş birliği konularının değerlendirilmesi, iş dünyası tarafından da olumlu karşılandı.

Komşu ülkeler arasındaki ekonomik ve siyasi yakınlaşmaya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Yunanistan İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Tevfik Bilgen, “Yunanistan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin 5 yıl sonra 10 milyar dolara ulaşması mümkün” dedi.

 İki ülke arasında son dönemde ticaretin arttığını, yatırımların çeşitlendiğini, iş birliği refleksinin güçlendiğini vurgulayan Bilgen, “Yunanistan ile iş birliğimize yeni alanlar dahil oluyor. Bunlar ulaştırma, enerji, turizm ve finans sektörleri. En somut olarak da İzmir-Selanik arası uçak seferlerinin başlatılması, ayrıca Ro-Ro seferlerinin devreye alınarak taşımacılığımıza ek bir rahatlık getirilmesi. İstanbul’dan Selanik’e hızlı tren hattı yapılarak 2 şehrin çok daha yakınlaşmasının sağlanması, ileride bu hattın Adriyatik Denizi’ndeki Igoumenitsa’ya kadar uzatılması sayılabilir” diye konuştu.

 İnsan ve yük taşımacılığında yeni ağların kurulacak olmasının ekonomik faaliyetleri olumlu etkileyeceğinin altını çizen Bilgen, ekonomik entegrasyonun üst düzeylere taşınabileceğini söyledi.

“Yunanistan sanayi ürünlerini Türkiye’den tedarik edebilir”

Girişimci İşadamları Vakfı Başkanı Mehmet Koç da Türkiye ile Yunanistan’ın birbirini tamamlayan pazarlar olduğunu söyledi.

Yunanistan’ın özellikle sanayileşme açısından Türkiye’ye oranla üretim kabiliyetini kaybettiğine dikkati çeken Koç, “Yunanistan, Avrupa’dan tedarik ettiği bütün sanayi ürünlerinin yüzde 80’ini Türkiye’den tedarik edebilir” ifadesini kullandı.

Koç, Türkiye’nin Ege’deki üretim faaliyetlerinin bir kısmının Yunanistan’a kaydırılabileceğini belirterek, bu sayede AB’nin sağladığı avantajların Yunanistan’da kullanılabileceğinin altını çizdi.

Yunanistan’a, diğer Avrupa ülkelerine göre daha ucuz ve kaliteli mal satılabileceğine işaret eden Koç, “Türk iş dünyası Yunanistan’ı nitelikli üretim üssü yapabilir. Özellikle gümrük açısından önem arz eden ürünlerde bu gerçekleştirilebilir” değerlendirmesini yaptı.

Kriz dış ticareti etkiledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 2011-2015 dönemini kapsayan 5 yılda, küresel krizin de etkisiyle, yüzde 20 daralarak 4,1 milyar dolardan 3,3 milyar dolara geriledi.

Aynı dönemde ihracat yüzde 12 civarında azalış kaydederek 1,6 milyar dolardan 1,4 milyar dolara, ithalat da yüzde 27 azalışla 2,6 milyar dolardan 1,9 milyar dolara düştü.

Ticarette enerji ön planda

Geçen yıl itibarıyla iki ülke arasında dış ticarete konu ürünlere bakıldığında Türkiye’nin Yunanistan’a ihraç ettiği ürünlerin başında 336,5 milyon dolarla mineral yakıtlar ve yağlar geldi. Bu faslı 104,2 milyon dolarla plastik ve mamulleri, 79 milyon dolarla kazanlar, makineler ve mekanik cihazlar izledi.

İthalat açısından değerlendirildiğinde ise Türkiye’nin Yunanistan’dan satın aldığı ürünlerin başında 1 milyar dolarla mineral yakıtlar ve yağlar yer aldı. Pamuk ve pamuk ipliği 183,6 milyon dolarla, plastik ve mamulleri 164,1 milyon dolarla en çok satın alınan diğer ürünler olarak dikkati çekti.

Düzensiz göçler önemli gündem maddesi

İki ülke arasındaki ilişkilerde son dönemde ön plana çıkan konulardan bir diğeri de düzensiz göçler.

Sahil Güvenlik Komutanlığı verilerine göre, 2014 yılında 574 düzensiz göç olayı tespit edilirken bu sayı bir yılda 4,2 katına çıkarak geçen yıl sonu itibarıyla 2 bin 430’a ulaştı. Bu dönemde düzensiz göçmen sayısı 14 bin 961’den 91 bin 611’e, hayatını kaybeden göçmen sayısı 69’dan 279’a, yakalanan organizatör sayısı da 106’dan 190’a ulaştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz