Ana Sayfa Batı Trakya Haberler İLHAN AHMET, AB ORTAK TARIM BÜTÇESİ’NDEN TÜTÜNE KİLO BAŞINA 3 EURO DESTEK...

İLHAN AHMET, AB ORTAK TARIM BÜTÇESİ’NDEN TÜTÜNE KİLO BAŞINA 3 EURO DESTEK İSTEDİ

27
0

Rodop Milletvekili İlhan AHMET, Avrupa Birliği’nin Yeni Ortak Tarım Politikası’nda yer alan 2.2 milyarlık kayaktan, tütün için kilo başına 3 Euro destek primi talep etti.

Tarımsal Kalkınma ve Gıda Bakanı’na hitaben yatırdığı soru önergesinde milletvekili, hiçbir gerekçe gösterilmeden desteklenecek ürünler listesinden çıkarılan tütünün Yeni Ortak Tarım Politikası’nda yeniden desteklenecek tarım ürünleri arasına alınması için gerekli müzakkerelerin yapılması çağrısında bulundu.

Milletvekili bu konunun, özellikle Trakya Bölgesi’ndeki geçiminin neredeyse tamamını tek tip ürene bağlı olararak sağlayan  basma tipi tütün yetiştiricisi6800 aileyi yakından ilgilendirdiğini belirterek, herhangi bir alternatif ürün yetiştiriciliği için proje geliştirilmeden tütünün destek priminin kesilmesinin, bölge çiftçisine açacağı ekonomik zararın tarif edilmez boyutta olacağını vurguladı.

Destek   priminin kesilmesinin, bölgede basma tipi tütün üretiminin son bulmasına ve sadece tütün üretiminden geçinen binlerce ailenin ekonomik olarak yok olmasına sebep olacağını ifade eden İlhan AHMET, bu tehlikenin önüne geçilerek tütünün yeniden desteklenecek tarım ürünleri listesine alınması için ilgili bakana, herhangi bir girişimde bulunmayı düşünüyor mu diye sordu.

İlhan AHMET Tarım Bakanı’ndan, Rodop – Meriç Tütün Üreticileri Kooperatifi’nin AB Yeni Ortak Tarım Politikası’nın ikinci aşamasında var olan 2.2 milyarlık kaynaktan, tütün için kilo başına 3 Euro destek primi verilmesi yönündeki bu önerisi doğrultusunda müzakkarelerde bulunup bulunmayacağının da yanıtını istedi.  

 

Tarımsal Kalkınma ve Gıda Bakanı’ nın dikkatine,

 

KONU: Tütün Üreticilerinin, 2015-2020 yeni Ortak Tarım Politikası (KAP)’ nın II. Aşaması’ndan desteklenmesi

Sayın Bakan,

Tütün, 38. maddedeki destek primi alacak ürünlere dahil edilmemiş olmasından dolayı,2015-2020 yeni Ortak Tarım Politikası ile artık tütüne ürün olarak destek primi verilmeyecektir. Şunu da belirtmekte fayda var ki, sadece Rodop ilinde, yaklaşık 6.800 ailenin geçimi sadece ve sadece tütüne dayanmaktadır, çünkü tütün bölgemizdeki tek tür yetiştiriciliği oluşturmaktadır. Ayrıca, sunu da belirtmek isterim ki, bugüne kadar hiçbir siyasi oluşum, bu bölgenin çiftçi gelirini arttıracak ve güçlendirecek alternatif ürünlerin oluşumunu sağlamak için çaba göstermemiştir.Çoğunlukla verimsiz ve kurak bölgelerde yetiştirilen tütünedestek primi verilmediği takdirde, bu sadece bir üretimin yok olması anlamına gelmeyecek, aynı zamanda sosyal bir grubun yok olmasına sebep olacaktır, ve tabi ki bu olayın da bölgemdeki sosyal istikrara  ve refaha ne tür sonuçlar getireceği bilinmemektedir.

2015 -2020 yeni programlama döneminde geçerli olacak olan Ortak Tarım Politiskası ile ilgili son müzakerede, 2008 yılından sonra ilk defa bazı ürünlere, toplam AB sübvansiyonlarının (desteklerinin) %5 ile %15 arasında bir oranda destek primi uygulaması öngörülmüştür. Bu söz konusu ürünler de, yetiştirildikleri bölge için sosyoekonomik olarak büyük önem taşıdığından ve terk edilmeyip canlı kalabilmelerini sağlamak için tamamlayıcı bir desteğe ihtiyaç duymaktadırlar.

Maalesef tütün,hiçbirgerekçe olmadanveAvrupa Parlamentosugenel kurulmuhalefetine rağmen,doğrudan destek verilecek ürünler listesini içeren 38. maddeye dahil edilmemiştir.Tütünün,ABAntlaşması (Bölüm 1)tarafından korunan birürünolduğunu düşünürsek,bu şekilde keyfi olarak bir tarım politikası uygulamasının dışında bırakılması, aynı ürünü ve üreticilerini ilgilendiren gelecekteki uygulamaların da dışında bırakılacağı kaygısını yaratmaktadır.

Ayrıcatütün,Yunan ekonomisinindışa açılımınakatkıda bulunan birihracatürünü olmakla birlikte, özellikle de dünya çapında büyük şirketler tarafından sigara harmanlarında kullanılan ve Trakya bölgesinde yetiştirilenBasma tipi tütündür. Bunu, son dönemde, PHILIP MORRIS gibibüyükbirşirketleyapılmışolanticaretsözleşmesinden de görmekteyiz.

Rodop – Evros Tütün Kooperatifi Birliği’nin önerisi, Yeni Ortak Tarım Politikası’ nın II. Aşamasında var olan 2.2 milyarlık kaynaktan, tütünün fiyatını desteklemek için kilo başına 3 Avro destek primi uygulanması, ve bu şekilde Trakya’ daki çiftçiler için bir yaşam tarzı ve toplumsal kültürlerinin bir parçası olan bu üretimin daha yaşanır ve kârlı bir duruma getirilmesi şeklindedir.

Yukarıda belirtilenlerin akabinde sayın Bakan’ a soruyorum:

  1. A)Hiçbir gerekçe olmadanveAvrupa Parlamentosugenel kurulmuhalefetine rağmen desteklenecek ürünler listesinden çıkartılan tütünün, Yeni Ortak Tarım Politikası ile desteklenecek ürünler listesine tarım ürünü olarak dahil edilmesini talep edecek misiniz?
  2. B)Rodop – Evros Tütün Kooperatifi Birliği’nin önerisini, yani, Yeni Ortak Tarım Politikası’ nın II. Aşamasında var olan 2.2 milyarlık kaynaktan, tütünün fiyatını desteklemek için kilo başına 3 Avro destek primi uygulamasını, ki bu kaynağın %15’ i zaten ihracat faaliyetleri için tasarlanmıştır, genel anlamda bu ürünü ilgilendiren ve özellikle de Trakya’ da yetiştirilen Basma tipi tütünü ilgilendiren bu konuyu inceleyip müzakere göndeminize alacak mısınız?

Soruyu yönelten milletvekili

İlhan Ahmet

Rodop İli POTAMİ Milletvekili    

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz