Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyinoğlu: Referandumdan çıkacak sonuç Yunanistan’ın, Çipras’ın ve tüm Yunan halkının geleceğini yakından ilgilendiriyor.
Yunanistan’da kreditörlerin öne sürdüğü koşulların oylanacağı pazar günkü referandum için halk “evetçiler” ve “hayırcılar” olarak ikiye ayrılırken, referandum sonrasında da “oldukça fazla ve karmaşık senaryolar” bulunduğu ifade ediliyor.
Ekonomik anlamda zor günler geçiren Yunanistan’ın, kreditörlerin öne sürdüğü şartları referanduma götürme kararı almasıyla Yunan halkı “evetçiler ve “hayırcılar” olarak ikiye ayrıldı. Ülkede pazar günü gerçekleştirilecek referandum için her iki sonucun da getireceği çok yönlü senaryolar bulunurken, bu referandumda aslında Yunanistan’ın geleceğinin oylanacağı dile getiriliyor.
Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu, AA muhabirine Yunanistan’da sandıktan çıkacak her iki sonucun da analizini yaptı.
Her iki oyun da kendi içerisinde çok yönlü olumlu ve olumsuz gelişmeleri barındırdığını belirten Hüseyinoğlu, referanduma katılacak Yunan vatandaşlarının hangi kriterlere göre oy kullanacağının ve çıkacak sonucun ülkenin, Başbakan Aleksis Çipras’ın ve yurt dışında yaşayanlar dahil tüm Yunan halkının geleceğini yakından ilgilendirdiğini söyledi.
Yunanistan’da referandum sonrası senaryoların oldukça fazla, karmaşık ve çok yönlü olduğunu vurgulayan Hüseyinoğlu, Yunan halkının “evet” demesinin Yunanistan’a yapılacak yeni yardım paketlerinin imzalanabilmesine imkan oluşturacağını ifade etti.
“Evet çıkarsa ekonomik tedbirler ve kemer sıkma artar”
Hüseyinoğlu, referandumdan “evet” çıkması sonrasındaki muhtemel senaryoya ilişkin, “Yunanistan’ın avro para biriminden çıkma ihtimalini azaltacak. AB olarak dış dünyaya ‘birlik-beraberlik’ mesajlarının etkisini göstermiş olacak. Bunun yanısıra Yunanistan’ın Avrupa nezdinde sorumluluklarının ve vermiş olduğu sözlere sadık kalmasının altı çizilmiş olacak” diye konuştu.
“Evet” sonucununun pek çok tasarruf tedbirlerini beraberinde getireceğini söyleyen Hüseyinoğlu, şunları kaydetti:
“Fakat ‘evet’ durumunda Eurogroup tarafından ek düzenlemelerin kabul edilmesi Yunan devleti ve halkı adına kemer sıkma politikasının daha da artacağı anlamı taşımaktadır. ‘Evet’in temelinde Yunanistan’dan beklenen emekli maaşı kesintisi, memur maaşlarının azaltılması ve bazı vergilerin artırılması son beş yıldır ekonomik anlamda çok zor günler geçiren Yunan halkını daha da güç bir yaşama itecektir. Ekonomik tedbirlerin artırılması yeni nesil Yunanistan vatandaşlarını başka ülkelere yaşamak için teşvik edebileceği gibi devlet ile toplum ilişkisini daha fazla gereceği açıktır. Ek tedbirleri kaldıramayan bir Yunanistan’da Avrupalılara ve Avro’ya karşı tepkilerin artma ihtimali çok yüksek”
Hüseyinoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Son beş yıldır ekonomik krizle boğuşan ülkenin yönetimini Ocak 2015’te devralan Çipras, aslında bir ekonomik bunalımı da devraldı. Bunun fazlasıyla farkında olan Çipras ve SYRIZA’lı yetkililerin aylardır yaptıkları müzakerelerde en çok üzerinde durdukları konu ek ekonomik tedbirlerin artık son bulması gerektiğini Avrupalılara anlatmak oldu. Çünkü ek tedbirler, Yunan halkının büyük bir bölümünü oluşturan orta ve düşük kesimin belini daha da bükecektir.”
“Hayır sonucu güney Avrupa ülkelerini de etkileyebilir”
Hüseyinoğlu, sandıktan çıkacak “hayır” sonucunun ise sadece Yunanistan’ı değil zamanla tüm güney Avrupa ülkelerini etkileyebileceğini belirterek, şöyle devam etti:
“Çıkabilecek ‘hayır’ sonucu, Yunanistan’ın soyutlanması ve AB’den çıkarılması durumunda domino etkisi yaparak ekonomik anlamda zor günler geçiren diğer bazı güney Avrupa ülkelerine de sirayet edebilir. Kendilerine örnek olabilme ihtimalini de değerlendiren Avrupalılar, Yunanistan’la ilgili krizin üzerinde titizlikle ve çok yönlü duruyorlar.
Yunanistan’ı diğer ülkeler de takip ettiği takdirde ileri vadede sergilenebilecek bu tutum, Avrupa’daki siyasal değişimlere sebebiyet verebileceği gibi gerek Avro’nun gerekse AB’nin sonunu hazırlayabilecek en önemli etken olabilir. Bu domino etkisi göz önüne alındığında son yaşanan krizle ilgili tarafların tutum, davranış ve söylemleri daha fazla önem kazanıyor.”
“Hayır diyeceklerin büyük bir kısmı AB üyeliği veya avroya karşı değil”
Pazar günü yapılacak referandumun sonuçlarının Avrupa, Yunanistan, SYRIZA, Çipras ve Yunan halkının yakın geleceği adına yeni gelişmelere gebe olacağının açık olduğunu dile getiren Hüseyinoğlu, “Bu referandumda Yunan vatandaşları, ‘evet’ ve ‘hayır’ arasında kendilerini ifade edecek başka bir opsiyon olmadığı için mecburi olarak iki şıktan birini tercih etmek zorunda bırakılıyor. “‘Evet’ diyecekleri AB ve avro üyeliğinin devamı beklerken, ‘hayır’ diyecekler için ek tedbirler ve kemer sıkma sonucu daha da kötüleşecek ekonomik bir durum söz konusu” ifadelerini kullandı.
Referandumda “hayır” diyeceklerin büyük bir kısmının aslında ülkelerinin AB üyeliği veya avroya karşı olmadığına işaret eden Hüseyinoğlu, “Sadece ekonomik darboğazın daha da derinleşmesi ve yaygınlaşmasına karşı oldukları için ‘hayır’ diyorlar. Benzer durum ‘evet’ diyecekler için de geçerli” dedi.