Ana Sayfa Batı Trakya Haberler HACIOSMAN TÜTÜN ÜRETİCİLERİNE YÖNELİK YENİ PROGRAMLAR TALEP ETTİ

HACIOSMAN TÜTÜN ÜRETİCİLERİNE YÖNELİK YENİ PROGRAMLAR TALEP ETTİ

13
0

Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman, Tarım Kalkınma ve Gıda Bakanı Athanasios Çaftaris’e hitaben, Tarım Kalkınma Programı 2007-2013 çerçevesindeki, 214 önleminin “Tütün üretiminde tamamlayıcı sistem’’ başlıklı 2.3 sayılı (dönüm başına verilecek 93 euro) faaliyetinin üçüncü kez ilan edilmesini konu alan bir soru önergesi sundu ve konuyla ilgili belgelerin meclise sunulmasını talep etti.

Soru önergesinin tam metni:

SAYIN: Tarım Kalkınma ve Gıda Bakanı

KONU: Tütün Üretiminde Tamamlayıcı Sistem (Önlem 214)

“Tütün Üretiminde Tamamlayıcı Sistem” ile ilgili 214 Önleminin, tütün üreticilerini desteklemeye yönelik bir önlem olmasına rağmen, önlemin mevcut koşulları ve şartlarının, Rodop ilindeki tütün üreticilerinin bu önleme dahil olmasını imkansız hale getirdiğini dile getirmek ve konu ile ilgili Bakanlık Yönetimini bilgilendirmek amacıyla bir çok soru önergesi sundum.

Tütün üreticileri bir yılı aşkın bir süredir, Tarım Kalkınma Bakanlığı’nın Altyapı ve Avrupa Birliği Kaynaklarından Sorumlu Özel İdare Bölümü ile Avrupa Birliği Yetkili Kurumu arasında yapılan müzakerelerin sonuçlanmasını heyecanla beklemekteydiler.

Bu müzakerelerin sonucunda, 11 Mart 2013 tarihinde, programda hiçbir değişiklik ve iyileştirme yapılmadan, 214 Önlemine başvurular 3. kez ilan edildi.

Önlemin son derece katı ve sınırlayıcı şartlarının bulunuyor olması sebebiyle hayata geçirilmesi imkansız olduğundan dolayı, daha önce yapılan iki başvuru ilanından yararlanılmadığı gibi, yine aynı şekilde Rodop ilindeki tek bir tütün üreticisi bile bu programa dahil olamayacaktır.

Program için ayrılan para miktarı, son yıllarda önemli kesintilere maruz kalan tütün üreticilerinin bütçesini desteklemeye yönelik olduğundan dolayı,

Bir program amacına ulaşamadığı takdirde, alternatif bir çözüm yolu bulunması gerektiğinden dolayı,

Yukarıdakiler doğrultusunda,

SAYIN BAKANA SORULUR VE GEREKLİ

BELGELERİ MECLİSE SUNMASI RİCA OLUNUR

Tarım Kalkınma Bakanlığı’nın Altyapı ve Avrupa Birliği Kaynaklarından Sorumlu Özel İdare Bölümü ile Avrupa Birliği Yetkili Kurumu arasında, müzakerelerin gidişatı ve 214 Önleminde yapılması gereken değişiklikleri konu alan tüm yazışma metinlerini meclise sunmanız rica olunur.

İlgili programa tütün üreticileri tarafından hiçbir başvuru yapılmadığı takdirde, bu Önlem için ayrılan bütçeyi ne şekilde değerlendirmeyi düşünüyor? 214 Önlemi için ayrılan ödeneğin değerlendirilmesi yönünde tütün üreticilerine yönelik yeni programlar ilan etmeyi düşünüyor mu?

Soruyu yönelten ve evrak talebinde bulunan Milletvekili,

Ahmet HACIOSMAN

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz