Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman, Tarım Kalkınma ve Gıda Bakanı Yorgos Karasmanis’e hitaben sunduğu soru önergesi ile hayvanlarda görülen Mavi Dil ve Çiçek Hastalıkları’ndan dolayı, hayvan besicilerinin büyük zarara uğradığını dile getirerek, bu iki hastalık için verilen farklı tazminat ücretleri konusunu Meclis gündemine taşıdı.
Soru önergesinin tam metni:
SORU
Protokol No.: 4430 /11.11.2014
SAYIN: Tarım Kalkınma ve Gıda Bakanı
KONU: Rodop ili hayvan besicilerine mavi dil ve çiçek hastalığı için verilecek olan tazminatlar
Rodop ili hayvan besicileri bu son iki yılda zor zamanlar geçirdiler. Yaşanan sorunlardan en önemlisi, hayvanlarda görülen hastalıkların, çok sayıda hayvanın telef olmasına yol açması oldu. Bölgemizde hastalık sebebiyle tüm sürünün itlaf edildiği durumlar da oldu.
Bölgemizde büyük sorun yaratan hastalıklardan bir tanesi çiçek hastalığı, Rodop ilinde sınırlı bölgelerde ortaya çıktı. Bir diğer hastalık mavi dil hastalığı ise, büyük bir hızla yayılarak, bölgede çok sayıda hayvanın telef olmasına sebep oldu. Mavi dil hastalığı bugün bile bölge hayvancılığı için büyük bir tehdit oluşturmaktadır.
Mavi dil ve çiçek hastalıklarının doğurdukları sonuçlar aynıdır, zira her iki hastalık da büyük sayıda hayvanın yok olmasına sebep olmaktadır.
Ancak, yaşanan bu kayıplar için verilecek tazminatlarda çiçek hastalığı ile mavi dil hastalığı arasından büyük bir ayırımcılık yapılmıştır. Çiçek hastalığından dolayı kayıp yaşamış hayvan besicilerine, mavi dil hastalığı sebebiyle sürüleri itlaf edilenlere kıyasla, dört kat fazla tazminat verilmektedir.
Her iki durumda da hayvanlarda büyük kayıp yaşanıyor olmasından dolayı, verilecek tazminat ücretlerinde bu kadar fazla fark olmaması ve bu konuda hayvan besicileri arasında ayırımcılık yapılmaması gerektiğine inanıyorum.
Kaybedilen hayvanların, hayvan besicileri tarafından tekrar edinilmesi, kişilerin bu sektörde kalmalarını sağlama açısından ayrı bir önem taşımaktadır. Bu hayvan besicileri için olduğu kadar Bakanlık yönetimi için de önemlidir.
Yukarıdakiler doğrultusunda,
SAYIN BAKANA SORULUR:
Mavi dil ve çiçek hastalığı için verilen tazminat ücretlerindeki farkı nasıl açıklıyor?
Mavi dil hastalığından dolayı büyük zarara uğrayan hayvan besicilerine ek bir ödeme yapılacak mı?
Kaybedilen hayvanların tekrar geri kazanılması yönünde ödenek bulma yöntemlerini inceliyor mu?
Soruyu yönelten Milletvekili,
Ahmet HACIOSMAN